Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Sivilceyi hafife almayın..
Uzmanlar, sivilcenin tedavisinin doktor kontrolü ile yapılması gerektiği konusunda uyardı. Uzmanlar, genellikle 12-24 yaş arasında ve bazen 40 yaşlarında bile görülebilen sivilcenin (akne) hastanın yüzüyle oynaması, kaşıması ve sıkmasıyla ciltte kalıcı izler bırakabileceğini belirterek, sivilcenin tedavisinin doktor kontrolü ile yapılması gerektiği konusunda uyardı.
Bartın Devlet Hastanesi Dermatoloji Kliniği Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Gülçin Aykanat, deride bulunan yağ bezlerinin hastalığı olan sivilcenin (akne) hafife alınmaması gerektiğini vurguladı. Yüz, göğüs, sırt bölgesi ve kollarda sıkça görülen sivilcenin erken tedavi ile iz ve leke kalmasını engelleyerek, kişiye daha iyi bir görünüm kazandırmanın amaçlandığını belirten Aykanat, "Daha çok 12-24 yaşlar arasında beliren hastalık, 40'li yaşlarda da görülebilmektedir. Akne oluşumunda ciltte bulunan bakteriler, iltihabi reaksiyon, yağ bezi hücrelerinin sayıca artması ve birbirlerine yapışmaları gibi 4 faktör etkilidir. Açık-kapalı komedonlar (siyah-beyaz noktalar), papüller (kırmızı kabarıklıklar), püstüler (iltihaplı sivilceler), kist ve nodüller, sebumun gelişimini sağlar. Kişinin yüzüyle oynaması, sıkması, kaşıması, iz kalma riskini artırır. Akne uzun süren bir hastalıktır, dolayısıyla uzun sürebilecek tedavi gerektirir. Akne tedavi edilmezse iz kalma riski artar" dedi.
Bartın Devlet Hastanesi Deri ve Zührevai Hastalıklar Uzmanı Dr. Gülçin Aykanat, aknenin deri hastalığı olduğunu ve tedavisinin cilt hastalıkları doktoru tarafından yapılması gerektiğini ifade etti. Dr. Aykanat, "Akne vulgaris, infantil akne, akne konglobata, pomad aknesi, deterjan aknesi, akne rosasea, tropikal akne, meslek aknesi, endokrin akne ve akne ekskoriye gibi çeşitliliği bulunan sivilcenin pek çok kişi tarafından bir hastalık olarak görülmemesi, akneli hastaların doktor olmayan kişilerce değerlendirilip yanlış uygulamalara maruz kalmalarına neden olmaktadır. Sonuç olarak hastalar, uzman hekimlerin karşısına oluşmuş izlerle ve/veya iz bırakma eğilimi gösteren aknelerle çıkmaktadır. Topikal (harici) ilaç tedavisi, oral (ağızdan) ilaç tedavisi, ısı ve ışık yöntemleri ile tedavi edilebilir. İlaç tedavisi kişiye göre değişir.
Bu nedenle arkadaştan, komşudan ilaç tavsiyesi almak yanlıştır. İlaç seçimini uzman hekim, hastanın yaşına, cinsiyetine, sivilcelerin şiddetine, yaygınlığına göre yapar" şeklinde konuştu.
Dr. Gülçin Aykanat, sivilce tedavisinde en önemli etkenlerden birisinin de tedavi süreci içerisinde belirli aralıklarla kontroller gerektiği olduğunu kaydetti. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] |