12 Kasım 2007, 22:17
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Vücudunuzu kışa hazırlayın..
Olası salgın hastalıklardan korunmak için düzenli uyku şart.. Kış ve kış hastalıkları kapıda. Uzmanlar özellikle çocuklar ve yaşlıların bu mevsimde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona dikkat etmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi dahiliye uzmanı Doç. Dr. Mesut Başak, sanıldığının aksine tüm dünyada ve ülkemizde iş gücü kaybına, önemli sağlık giderlerine ve hatta çok sayıda ölümlere yol açabilen bir hastalık olan gribin en çok okul çağındaki çocuklarda yaygın olarak görüldüğünü belirterek “Grip, mevsim salgınları olarak genellikle iki dalga halinde ortaya çıkar: İlkokul çocukları ile bunların evlerinde temas ettikleri kişiler ve kapalı ya da yarı kapalı yerlerde yaşayan kişiler” dedi.
Başak, ağır hastalık gelişme riskinin en yüksek olduğu kişilerin kronik akciğer, kalp yetersizliği, şeker, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı ve kanser hastalığına yakalananlarda görüldüğünü belirtti. Başak, yaşlılar, çok küçükler, yatalak olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanların ve gebeliğinin yedinci ayına girmiş kadınların da aynı tehlikede değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor
Doç. Dr. Mesut Başak, vücut direncinin kuvvetli olması için uyku ve beslenme düzeninin çok önemli olduğunu belirterek vücut direncini yüksek tutmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“Bu tehlikeye karşı öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmek çok önemli. Grip tedavi edilirse bir haftada, edilmezse 7 günde geçer” sözünden de anlaşılacağı üzere, grip, bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda genellikle endişe edilecek tablolara neden olmaz. Bağışıklık sistemi güçlü olan çoğu insan için 5-7 gün yatak istirahatı ve bol sıvı alımı bile yeterli olur.Bu da düzenli uyku, egzersiz ve beslenme ile sağlanabilir. Böyle bir tehdit karşısından betaglukan gibi bağışıklık sistemi destekleyen ve etkili olan doğal destekleyicileri kullanmak ve grip aşısı olmak önemli tedbirler arasında yer alıyor. Kapalı alanlarda temas ettiğimiz kişilere dikkat ederek temizliğe de önem vermeliyiz. Bulunulan alanın sık sık havalandırılması ve temizliğe dikkat etmek de tedbirler arasında yer alıyor. Özellikle geçiş dönemlerinde beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekiyor. Antioksidan özelliğine sahip ve vücut direncini güçlendiren gıdalar alınması gerekiyor. Bu belirtilere dikkat!
Hastalık ani titreme ile başlayan 39-39.5 dereceyi bulan ateş, halsizlik, yorgunluk, tüm vücutta yaygın ağrılar ve sancılar erken olarak ortaya çıkar. Baş ağrısı belirgindir, sıklıkla göz arkasında ağrı ve ışıktan rahatsızlık vardır. Tırmalayıcı boğaz ağrısı, göğüste yanma, kuru öksürük, gözlerde yaşarma, burun akıntısı, terleme olabilir. Daha sonra alt solunum yolu hastalığı belirtileri olarak balgamlı, şiddetli öksürük ortaya çıkabilir. Deri sıcak ve kızarıktır. Bu şikayetlere özellikle çocuklarda bulantı ve kusma buna eşlik edebilir. 2-3 gün sonra bu şikayetler hızla geriler, ateş beş güne kadar sürebilir. Birkaç gün hatta bazen haftalarca halsizlik, yorgunluk ve terleme devam edebilir. Ağır hastalarda ise bu tablo daha kötüye giderek kanlı bronşit ve zatürre meydana gelebilir. Zatürrede kanlı balgam ve akciğer ödemi ortaya çıkmasından 48 saat sonra bile ölüm meydana gelebilir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
| |