Who ve Parametreleri
/who komutu, birinin online olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır.O kişiyle aynı kanalda olmadığınız sürece,eğer o kişi kullanıcı kipini +i (görünmez) olarak yapmışsa, o zaman bu komut islerliğini kaybeder.
/who +/-achmnsu args
/who komutu ile genellikle kanal içerisinde arama yapacağımız için +c parametresi hemen hemen çoğu komutta kullanacağız.
Not: /who içerisinde birden fazla opsiyon kullanılabilir, ancak opsiyonlar opsiyon harfler gibi aynı düzen içerisinde olmak zorundadır. (/who +hc *.mIRCTURK.com #help çalışır yada /who +ch #help *.mIRCTURK.com de çalışır ancak /who +hc #help *.mIRCTURK.com ise çalışmaz).
Bir kanal veya kişi üzerinde /who komutunu uygularsanız ismin sağında ve hostun öncesinde büyük harfler görürsünüz (kullanıcının lRC Operatör olduğuna dair veya kanalda operator/voice olduğuna dair bir sembol).
Bu semboller şunlardır:
H = Eğer buradaysa (away yapılmamışsa), Here (burada)
G = Gone(gitti), yani /away
* = Kullanıcı bir IRC Operatorudur.
+ = Kullanıcının bu kanalda voice'u vardır.
@ = Kullanıcı bu kanalda operatordur.
PARAMETRELER
Away olanları listeleme: (/who +/-a)
" a " : Bu parametre ile away modundaki kullanıcıları görebilirsiniz,
"/who +a" komutu ile tüm sunucuda away kullanıcılar görüntülenebilir.
Örnek: /who +a (Sadece Operler Kullanabilir.)
Soru: IRC.mIRCTR.org serverinda operim. Sunucu içindeki away modunda olan kullanıcıları nasıl listelerim?
Cevap: /who +a
#RasmusGr*? ~ Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. :0 ..
* End of /WHO list.
Fakat bu şekilde geniş bir kullanım sadece lRC Operatorların kullanımına açıktır. Bizler bunu sadece kanal parametresi vererek kullanabiliriz.
Not: Eğer +/-a komutunu kullanmayı arzu etmezseniz, sadece nicklerin yanında bulunan G veya H işaretlerini kontrol ederek kimlerin yok kimlerin var olduğunu anlayabilirsiniz.
Bunun için : /who nick yazmanız yeterli olacaktır.
Kanal'dan listele: /who +c #kanal (/who #kanal)
" c " : Belirtilen kanal içindeki kullanıcılar listelenir. İsterseniz ek parametreler verilerek aramalar yapılabilir.Bu size, ağ üzerindeki herkesi taramak yerine, başlı başına bir kanalı tarama olanağı sağlar.
Not: Su şekilde bir komut yapamazsınız /who -c #kanal ve kanal ismi için (*) özel semboller kullanamazsınız.
Örnek: /who +c #Help
Bu örnek, Help kanalında bulunan kişilerin sahip oldukları statüleriyle beraber (@,+,*) herkesi gösterecektir. Ancak, bir çok kullanıcı Sohbet'e bağlandıklarında otomatik olarak +i kipine geçtiklerinden, o kişilerle ayni kanalda olmadığınız müddetçe, server onları göstermeyecektir. Bu yüzden /who +c #Help yazmadan önce kanala girmek zorunda olabilirsiniz.
Soru: #help kanalında olup da away olmayan userleri nasıl listelerim?
Cevap: /who +c-a #help |