Cevap: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )
Hükümet, yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına olanak sağlayan düzenlemeden, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto gerekçesi doğrultusunda vazgeçti.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, yabancı doktorların da Türkiye'de çalışmasına imkan tanıyan kanunun, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği 5 maddesini, iade gerekçelerine katılarak kanun metninden çıkardı.
AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığında toplanan komisyonda, Cumhurbaşkanı Sezer'in 1'inci 2'nci 6'ncı 7'nci ve 8'inci maddelerini Meclis'e iade ettiği, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu ele aldı.
Erdöl, Sezer'in iade gerekçesinin okunmasının ardından, kanunun, tıbbi hizmetlerden kaynaklanan her türlü tazminat taleplerinin karşılanması için ''zorunlu mali sorumluluk sigortası'' oluşturulmasını öngören 1'inci maddesi; klinik şefi, klinik şef yardımcısı, başasistan ve asistan kadrolarına açıktan, atama izni alınmaksızın atama yapılmasını öngören 2'nci maddesi; yabancı doktorların da Türkiye'de çalışmasına imkan tanıyan 6'ncı ve 8'inci maddeleri ile anestezi uzmanı bulunmadığı hallerde anestezi teknisyenlerin ameliyatlara girmesini öngören 7'nci maddesinin kanun metninden çıkarıldığını açıkladı.
Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto gerekçelerini 'etkileyici' bulduklarını ifade etti ve yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına olanak tanıyan yasadan vazgeçme konusunda ikna olduklarını belirtti. Sezer'in veto gerekçesi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Türkiye’de yabancı doktorların çalıştırılmasına olanak sağlayan yasayı 2 Mart'ta kısmen veto etmişti.
Sezer, Tıpta Uzmanlık Kurulu oluşturulmasını öngören 5581 sayılı ''Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u, bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye geri göndermişti.
Meclis’te kabul edilen yasanın en tartışmalı maddesi Türkiye'de yabancı doktor çalıştırmanın önünü açan düzenlemeydi.
Cumhurbaşkanı Sezer de veto gerekçesinde "Cumhuriyet tarihinde ilk kez, sağlık alanında uygulanagelen Türk doktorları merkezli sağlık politikasından vazgeçilmektedir" ifadesini kullanmıştı. "Toplumsal koşulları bilmeden..."
Sezer "Bir doktorun toplumsal gerçekleri ve koşulları bilmeden sağlık alanında hizmet vermesi nitelikli hizmet üretilmesi yönünden sakıncalıdır. Yabancı doktorların dil sorunları da bu olumsuzluğu arttırıcı bir öğe olarak değerlendirilmektedir " dedi.
Cumhurbaşkanı’na göre sağlıkta sorun doktor sayısının yetersizliği değil, adil olmayan dağılım ve alt yapı eksikliği. "Nitelikli yabancı doktor gelmeyecek"
Sezer veto gerekçesinde, Türkiye'nin ekonomik ve çalışma koşullarına da dikkat çekti ve "Türkiye'ye nitelikli yabancı doktor gelmeyeceği de bir gerçektir, düzenleme sağlık kalitesini daha da düşürecektir" dedi.
Yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına olanak sağlayan, Tıpta Uzmanlık Kurulu oluşturulmasını öngören tasarı Meclis'te 15 Şubat'ta kabul edilerek yasalaşmıştı.
Sözkonusu yasa ile ayrıca Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerindeki klinik şef ve şef yardımcılığı kadrolarına atamaların, ilgili dalda uzman profesör, doçent ve uzman doktorlar arasından bakanlıkça yapılması öngörülüyordu.
Sözleşmeli personelin ücretlerinin, döner sermayenin yanı sıra genel bütçeden de karşılanması, doktorların, tıbbi hizmetlerden kaynaklanan her türlü tazminat talepleri için sigorta güvencesine kavuşması da yasa ile düzenleniyordu.
Kaynak: CNN TÜRK |