Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )
Irak’ın doğusundaki dağların içlerinde çamurdan kulübelerle makineli tüfek seslerinde Kürdistan adındaki yap-bozun bir parçasını daha buluyoruz.
Burada dağınık Kürt halkına hükmeden dört ülkeden biri olan İran’a karşı savaşmak için eğitim veriliyor. Resmi olarak Washington tarafından terörist ilan edilen bir örgüte bağlıysalar da, görünen o ki ne Iraklı Kürt birimler ne Kürt bölgelerindeki sınırlı ABD gücü tarafından engelleniyor. Dev kayalıklar arasında yolumuz kıvrıla kıvrıla hem ABD hem de NATO müttefiki Türkiye’nin terörist olarak kabul ettiği Kürdistan İşçi Partisi PKK’nın bayrağının dalgalandığı uçuk sarı bir binaya çıkıyor.
Türkiye’de ömür boyu hapse mahkum edilen PKK lideri Abdullah Öcalan’ın dev posterinin görüldüğü bir yamaç; altmış kilometre ilerideyse, Irak’ın kuzeyinde Türkiye ve İran ile sınırı boyunca karla kaplı Kandil Dağları... Ağır makineli tüfekler ve kalaşnikoflarla yüklü kampta, İran’da Kürtlerin özerkliği için mücadele etmek amacıyla 2004’te PKK’nın bir kolu olarak kurulan Kürdistan’da Özgür Yaşam Partisi/PEJAK’tan kadın ve erkekleri görüyoruz. PKK ve bağlı örgütler, Türkiye, İran, Irak ve Suriye’yi kapsayan, 35 milyon Kürdün yaşadığı bir bölge çapında faaliyet gösteriyor. Binlerce üyesi olduğunu iddia eden PEJAK, sadece İran’ı hedef alıyor.
New Yorker dergisinin 27 Kasım tarihli sayısında Seymour Hersh, PEJAK’ın, İran’ın nükleer emellerinden ve Ahmedinejad’ın, Yahudi devletini haritadan silme çağrısından endişe eden İsrail kadar ABD’den de destek aldığını yazmıştı. Düzenli olarak İran’a saldırılar yaptığını beyan eden PEJAK’ın kampları da, İran tarafından top ateşine tutuluyor. Beyaz Saray’ın İran’dan gelen tehdidi abarttığını iddia eden Ohio senatörü Cumhuriyetçi Dennis Kucinich, geçen yıl Başkan Bush’a yazdığı bir mektupla ABD’nin, Ahmedinejad’ı zaafa uğratmak için PEJAK’ı kullandığı yolundaki endişesini dile getirmişti.
ABD merkezli bağımsız düşünce kuruluşu Jamestown Foundation’dan analist James Brandon ise AP’ye, PEJAK’ın mali kaynaklarıyla ilgili konuşmayı reddettiğini, ancak bu örgütün İran’a yönelttiği en büyük tehdidin askeri olmadığını kaydetti ve örgütün İranlı Kürt nüfusla derin bağları var ve İran’daki diğer huzursuz azınlıklarla güç birliği yapmayı teklif ettiğini söyledi. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, “İsrail’in orada olanlarla hiç bir şekilde ilgisi yoktur” diyor.
Buna karşın İsrail’de meskun İran uzmanı Meir Javedanfar, İsrail’in Iraklı Kürt lider Mustafa Barzani ile çok eskiye dayanan bir ilişkisi olduğunu kaydederek “İsrail’in, İran’ın Irak’taki nüfuzunu ortadan kaldırmak, İran sınırında olan biteni takip etmek ve de İran rejimini yıkmak için Irak’ın Kürt bölgelerini kullandığını görmek benim için sürpriz olmaz” diyor. AP muhabiri, Kandil Dağlarında bulunan bir PEJAK eğitim kampında geçirdiği iki gün boyunca örgüt üyelerinin ağzından amaçları ve faaliyetlerini dinledi.
Kamp, bu ziyaret sırasında 38 olan yeni militanları en zor koşullara dayanıklı birer askere dönüştürmek için tasarlanmış.
Kampta zamanın çoğu ideolojik eğitime ayrılıyor ve Öcalan’ın birleşik bir Kürdistan davası öğretiliyor. Öte yandan gerillalar, hedeflerinin, artık tam bağımsızlık değil yaşadıkları ülkelerde farklı bir kültür olarak özerklik kurmak olduğunu beyan ettiler. |