Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Şubat 2007, 19:48   #285
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, tartışmalara neden olan TCK’nın 301’inci maddesinin değiştirilmesi kararını Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinden önce aldıklarını belirterek, "Bu madde değişecek" dedi.

Gül, Kuzey Irak'ta yuvalanan PKK konusunda da, "Siz Meksika'dan size saldırılar düzenleyen bir terör örgütünü tolere eder miydiniz" diye sordu.

Gül, ABD'ye yaptığı ziyaretin son gününde New York'ta Council On Foreign Relations isimli düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı. Sözlerine Irak ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak başlayan Gül, Irak'ın içinde bulunduğu şiddet ortamından biran önce çıkarılmasının önemine dikkat çekti. Türkiye'nin, ABD'nin yeni Irak stratejisini desteklediğini kaydeden Gül, Kuzey Irak'taki gelişmelere değindi. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kürtleri Saddam'ın saldırılarından koruduğunu dile getiren Gül, "Barzani, Talabani ya da diğerleri Türk pasaportları ile dünyayı gezdi. Onlara bu imkanı kim verdi? Bugün Irak'ta çok sayıda Türk mühendisi ve teknisyeni görev yapıyor. Orada yeni yeni binalar inşa ediliyor" dedi.

Konuşmasında Kuzey Irak'ta yuvalanan terör örgütü konusuna da değinen Gül, "Düşünün ki, sizin komşunuzda, Meksika'da bir terör örgütü var. Siz onu nasıl tolere ederdiniz? Neler düşünürdünüz? Müttefikimizin kontrolündeki dost bir komşu ülkede, bize saldırılar düzenleyen bir terör örgütü var. Bunu anlamak kolay değil. Bu nasıl açıklanabilir?" diye konuştu. Irak ile ilgili diğer bir sorunun ise 'tek bir Irak' konusu olduğuna değinen Gül, söz konusu ülkede, Şii, Sünni, Arap, Türk ve Kürtlerin yaşadığına işaret etti. Kerkük'te yapılacak referanduma ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Gül, "Kerkük, Irak'ın parçasıdır. Aslında küçük bir Irak'tır. Mezhepsel ve etnik çatışmalar yaşanıyor. Şimdi orada bir referandum yapılmak isteniyor. Öyle bir referandum ki yüzde 55'i 'evet' diyecek geri kalanlar 'hayır'. Bu nasıl kabul edilebilir. Herkesin üzerinde anlaştığı bir çözüm bulunmalı" ifadesini kullandı.
Gül, İran konusundaki bir soruya ise, "Türkiye ile İran arasındaki sınır 1600'lü yıllardan beri değişmedi. Bu Amerika'nın tarihinden daha eski. Elbette ki Türkiye komşularında nükleer silah istemiyor. Bu konu büyük bir sorun" diye konuştu. Gül, Türkiye'nin diplomatik yoldan çözüme ulaşılmasından yana olduğunu vurguladı.

"301. MADDE DEĞİŞECEK"

301’inci madde ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gül, "Biz bu maddenin değiştirilmesi yönündeki kararı Dink'in öldürülmesinden önce aldık. Bu madde değişecek. Ancak şunu da belirtmem gerekir ki, ne Dink, ne Orhan Pamuk ne de Elif Şafak bu madde dolaysıyla bir kez olsun hapse konulmadı. Bizden önce gazeteci ve entelektüeller hapis cezası aldı. Ama biz buna neden olan maddeleri değiştirdik. 301. maddeyi de değiştireceğiz" dedi. Birçok ülkede benzer maddeler olduğuna işaret eden Gül, Türkiye'deki durumun biraz da uygulama ile ilgisinin bulunduğunu belirtti. Bu maddenin AB reform sürecin baltalamasına izin vermeyeceklerini söyleyen Gül, "Dink'in katili 30 saat içinde yakalandı. Binlerce Türk, İstanbul'da Dink'in cenazesinde yürüdü. Hepsi Dink'in yasını tuttu. Ayrıca Ermeniler de cenaze törenine katıldı" şeklinde konuştu.

Gül, başka bir soru üzerine, Türkiye'nin AB reform sürecini devam ettireceğini kaydetti. Kıbrıs konusunun Türkiye'nin önünde bir engel olarak görüldüğünü söyleyen Gül, Türk tarafının Ada'da yapılan referandumda 'evet' oyu verdiğini hatırlatarak, "Eskide sizler Türk tarafını, barışı engelleyen, sürekli sorun çıkaran olarak göründünüz. Referandum bunun böyle olmadığını ortaya koydu" dedi.
Gül, Yunan olduğunu söyleyen bir katılımcının Türk askerinin Kıbrıs'ta bulunduğuna işaret ederek, "Bir AB ülkesi işgal altında bunu anlamak mümkün değil. Bu konuda bir şey yapacak mısınız?" yönündeki sorusuna şu cevabı verdi. "Türkiye, Ada'ya garantör ülke hakkını kullanarak girdi. Neden? Çünkü orada Türkler öldürülüyordu. Türk tarafı referanduma 'evet' Rum tarafı 'hayır' dedi. Eğer Rum tarafı da 'evet' deseydi Türk askeri Ada'dan çıkacaktı. Ama siz istemediniz. Yapacak birşey yok. Üzgünüm."
Gül, konuşmasının ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüşmek üzere BM’ye hareket etti.
kaynak haberalemi.net

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver