Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )
Rumlar Türkiye'yi BM'ye şikayet etti
Kıbrıs Rum yönetimi, Akdeniz'de petrol araştırılması ve çıkarılması konusunda Mısır ve Lübnan'la yaptığı anlaşmalar üzerine açıklama yapan Türkiye'yi, BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti.
Rum haber ajansına göre, Güney Kıbrıs'ın BM'deki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Andreas Mavroyiannis, Dışişleri Bakanlığı'nın 30 Ocak 2007 tarihinde yaptığı açıklamayı, BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi'ne bir mektupla şikayet etti.
Mavroyiannis, Türkiye'nin açıklamasını 'kışkırtıcı' olarak niteleyerek, bunun Rum yönetimine yönelik, 'tehdit ve gözdağı' olduğunu savundu.
Mavroyiannis mektubunda, Rum yönetiminin ilgili kararlarının, "1982 BM Deniz Hukuku Konvansiyonu'ndan kaynaklanan egemenlik haklarıyla tam bir uyum içinde olduğunu" öne sürdü.
Mavroyiannis ayrıca, "Türk ve Kıbrıs Türk basınının kışkırtıcı ve gerginlik yaratıcı haberlerinin yanı sıra Kıbrıs Türk toplumu lideri Mehmet Ali Talat'ın aynı nitelikteki kışkırtıcı açıklamalarının, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik, toprak bütünlüğü ve egemen haklarının açık ve pervasız bir ihlali olduğu" iddiasında bulundu.
"Türkiye'nin açıklamasının, bölgenin barış ve istikrarına yönelik tehditler de içerdiğini" öne süren Mavroyiannis, "Türkiye'nin, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik bölgesinde ve karasularında petrol ve doğalgaz araştırması ve çıkarılmasında hak ve çıkarı olduğunu iddia etmesinin uluslararası hukukta, BM'nin ilgili belgesinde ve 1982 BM Deniz Hukuk Konvansiyonu'nun ilgili bölümünde temeli olmadığını iddia etti.
Ada çevresinde petrol rezervi bulundu
Norveç petrol arama şirketleri, ada çevresinde ilk etapta 400 milyar dolar değerinde 8 milyar varillik petrol rezervi tespit etmişti.
2005'te, Mısır'la denizde ekonomik sınırı belirleyen anlaşma imzalayan Rum yönetimi, benzer bir anlaşmayı Lübnan ile de imzalamıştı. Rum yönetimi son olarak, Suriye ile temas kurdu.
Türkiye daha önce Suriye ve Mısır'ı da bu konuda dikkatli adım atmaları konusunda uyarmıştı. MİLLİYET |