Yanıt: -[ Oyun Tanıtımları ]-
The Da Vinci Code Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Anahtarlar, şifreler, kilitler ve anagramlar... Hepsi niçin kullanılır? Çoğu zaman insanların merak duygusunu örtmek için kullanılmışlardır. Bilindiği üzere insanoğlunun en güçlü duygularındandır merak. Bu sebepledir ki; bu duygunun önüne geçebilmek için, bu şekilde duvarlar kurulur. Ancak gizlemenin nedeni, her zaman insanın merak duygusu olmamıştır. Bazen de oldukça önemli veriler gizlenir neden mi? Tabii ki insanlardan dolayı. Bu nedenle, gizleme nedenleri sadece insanın merak dürtüsünü örtmek için kullanılır.
Hepiniz Dan Brown'ın bu ünlü kitabının ismini duymuşsunuzdur. Okumayanlar için kitabın konusunu özet geçecek olursak; Hıristiyanlık mezheplerinden olan Katolikler için efsanevi olan Kutsal Kase'den bahsedilmiştir. Var olduğuna inanılan bu kase, Tanrı'nın yeryüzündeki gücünü temsil etmektedir. Bu nedenlerdir ki her zaman insanların merakını çekmiştir. Bu tür bir varlığın tabii ki insanların nazarından uzakta olması gerekmektedir. Bunun içinde Sion Tarikatı olarak bilinen topluluk tarafından birçok şifreler ve anagramlar kullanılarak gizlenmiştir. Ancak o zamanlar ünlü olmayan bir sözün gerçekliğini unutmuşlardı, 'iki kişinin bildiği sır değildir'. : ) Peki, Da Vinci gibi bir sanatkarın bu olaylara ilgisi ne idi? Da Vinci, Kutsal Kase'yi korumak ve saklamak için görevlendirilen Sion Tarikatı'nın en önemli mensuplarındandı. Da Vinci sanatsal dehasını, Kutsal Kase'yi korumak için kullanmıştı. Tıpkı Fen Bilimlerinden de yakın dostumuz olan Newton gibi...
Genel hatlarıyla hikaye bu şekilde dallanmakta. Şimdi oyunumuzun başladığı yere gidelim. Simge bilimci Profesör Robert Langdon, bir konferans için Paris'e gelir. Aynı günlerde daha önceden telefonla görüştüğü Louvre Müzesi müdürü, bir cinayete kurban gider. Profesör Robert Langdon, olayla bir ilgisi olabileceğinden dolayı, Müfettiş Fache tarafından olay mahalline çağrılır. Ancak yine bir simge bilimci ve Paris polisine mensup olan Sophie Neveu, Robert'a bir komplo içinde bulunduğunu söyler. Fache katilin Robert Langdon olduğuna çoktan kanaat getirmiştir. Şimdi Robert Langdon kendisini temize çıkarmak ve Sophie Neveu ise ölen büyükbabasının katilini bulmak için hem polisten kaçacaklar hem de içinde bulunduklarını bilmedikleri bu büyük gizi çözmeye çalışacaklar. Filmin oyunu mu? Yoksa kitabın mı...?
Daha fazla kitabın konusunda kalmadan oyunumuza dönelim. Yönettiğimiz karakterler, Robert Langdon ve Sophie Neveu'dan oluşmakta. Oyun içerisinde bu iki kişiyi, belirli yerlerde kontrol edeceğiz. Şunu belirteyim, oyunda yönettiğimiz karakterlerin film ile bir ilgisi yok. Yani oyunda kontrol ettiğimiz Robert, Tom Hanks olarak oyuna aktarılmamış. Aynı şey filmin diğer oyuncuları içinde geçerli. Yönettiğimiz karakterler, oyun yapımcılarının hayal gücü ile bize aktarılmış. Bu oyun için bir eksi mi, yoksa artı mı olduğuna karar veremeyeceğim. Çünkü eğer filmdeki karakterler aynen oyuna aktarılsaydı, yapım çok fazla filmin gölgesinde kalmış olabilirdi. Ama bu şekliyle de oyunda fazla emek harcanmamış gibi yorumlara yol açabilir. Bunun kararını en iyi siz verebilirsiniz. Bu şekilde söylendiğinde oyunun film ile alakası yok sanmayın. Aksine oyun, filmdeki birçok sahneyi kullanmakla beraber bazen de ara sahneleri oynuyor olacağız.
Oyunun türü aksiyon/adveture olarak tanımlanabilir. Zaten zamanımızda tek türe bağlı kalan oyun bulmak zor. Bunun için akıllıca davranılmış. Oyun genel olarak TPS kamerasından oynansa da bazı bulmacalarda FPS'ye dönüp point-click tarzını kullanmakta. The Da Vinci Code'da sadece bulmacaları çözüp ilerlemeyeceğiz. Gereken yerlerde polis ve güvenlik görevlileri ile de karşılaşacağız. İşte bu noktada oyunumuz aksiyona dönüşmekte. Yapılan dövüşlerde karakterinizi siz yönetiyorsunuz. Kavgalarda kullanılan arayüz oldukça basit. Sadece farenizin sağ ve sol tuşlarına ekranınızda gösterildiği gibi ve zamanında basmak. Bunları doğru şekilde yaparsanız, rakibinizi kolayca alt edebilirsiniz. Oyunda sadece 'tekme tokat dalmak' yok. İsterseniz diğer karakter ile birlikte çeşitli combolar yapabilirsiniz. Mesela bir polisi siz tutarsanız, yanınızdaki Sophie veya Robert aynı eski Türk filmlerindeki gibi adamın tozunu alıyorlar. Bezende düşmanınızı tutup duvara çarpabilme imkanınız var. Bu şekilde rakibinizi daha çabuk alt edebilirsiniz. Tabii ki her zaman işiniz bu kadar kolay olmayabilir ve zorlanabilirsiniz. Dövüş sırasında ekranın üst köşesinde çıkan sağlık barından durumunuzun ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Dövüşlerden zevk almak istiyorsanız oyunun ayarlarından dövüş zorluğunu 'zor' olarak seçmenizi tavsiye ederim. Oyunda sadece dövüş sırasında size aktif olma imkanı tanımıyor. Az da olsa bazen bir kapıyı veya pencereyi açma gibi işleri size bırakıyor. Bunu yaparken farklı bir olay yok. Aynen ekranınızda çıkan tuşlara iyi bir zamanlama ile basmanız gerekiyor. Oyunda gizlenmede var ancak pek kullanmazını önermem. Tavsiye etmememin nedeni başlıca yapay zeka. Oyundaki yapay zeka tek kelimeyle berbat. Polisler, bazen karşı karşıya gelmenize rağmen sizi fark etmeyebiliyorlar. Bunun için görünmeyeceğim diyerek fazla bir çaba harcamanıza gerek yok. Gizlenerek birisinin arkasından stealth attack yapabilirsiniz. Bunun içinde iyi bir pozisyon aldıktan sonra farenizin sol tuşuna basmanız yeterli. Eğer düşmanınız uzaktaysa onu yanınıza çağırabilirsiniz. Bunu için bir duvarın arkasına geçin ve wall ambush yazısını gördüğünüzde E tuşuna basarak sırtınızı duvara verin. Daha sonra farenizin sağ tuşuna bastığınızda duvara vurup ses çıkartabilirsiniz. Güvenlik görevlileri merak edip yakınınıza geldiği zaman farenizin sol tuşu ile düşmanınıza ani bir saldırı gerçekleştirebilirsiniz. |