Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Oyuncular ekranda görünmeye başladığında ilk önce çok şaşırdım. Tamam eski oyunda da futbolcular koca kafalıydı ama bunda olay biraz abartılmış. Ama asıllarına benzetilmeye çalışılmış. Başarılı olmuş mu, derseniz pek değil gibi. Kafaları bu kadar kocaman olunca bacakları kürdan gibi kalmış. Neyse maça başladık. Sensible'ın önemli özelliklerinden biri de hızlı bir oyun olmasıdır. Ama Kuju sağ olsun bunu da biraz abartmış. 3-4 saniyede karşı kalede buluyorsunuz kendinizi. Bunun bazı olumlu etkileri de yok değil. Hızlı düşünüp karar vermeye sevk ediyor insanı, bu da heyecanı arttıran bir etken.
Yani oynanışta ciddi farklar bulunuyor. İlk olarak tek tuşla oynanan oyunumuzda artık 4 tuş ile oynanıyor. Depar atma tuşu, pas tuşu ve şut tuşu ayrı olarak düşünülmüş. Oyuncu ve taktik değiştirmek için de ayrı tuş kullanıyorsunuz. İsterseniz kaleciyi de kendiniz yönetebilme şansına sahipsiniz ki hiç tavsiye etmem. En büyük fark deparın oyuna eklenmesiyle olmuş. O tuşu kullanmadan çalım atmak veya atak yaparken başarılı olmak neredeyse imkansız. Karşı takımın savunmasını delmek bazen çok zor olabiliyor. Top sürerken deparı kullanmazsanız rakip sizi mutlaka yakalıyor ve topu kazanıyor.
Pas sisteminde değişiklik hemen göze çarpıyor. Çok ilginç yapılmış ve hiç de kullanışlı olmamış. Topu aldığınız anda altınızda çıkan ok işareti ne tarafa bakıyorsa (bu genelde anlamsız bir yer oluyor) pasa bastığınız anda topu o tarafa atıyor. İstediğiniz yere pas atmak tam bir işkence haline gelmiş. Hızlı pas yapmak oyunda zorunluluk haline gelmiş neredeyse. Tek başınıza topu alıp gitmeyi unutun, mutlaka önünüze bir engel çıkıyor.
Şut konusuna geldiğimizde yine bazı sorunlarla karşılaşıyoruz. Diğer oyunlarda ve eski Sensible'da şut çekerek uzak yerlere pas atabiliyorduk. Bu oyunda öyle bir şey söz konusu bile değil. Ayrıca kaleye çektiğimiz şutların çoğu kaleci tarafından karşılanıyor. Fakat direğin yakınından dışarı giden top nasıl olup da kalecini eline mıknatıs gibi yapışıyor anlayamıyorum. Böyle bir bug'ı görmemezlikten gelemezdim. Kale direğinin dibine attığınız her top %90 gol oluyor. Çektiğiniz nefis falsolu toplar artık gol olmuyor. Saçma sapan şutlar siz anlamadan gol oluyor. Gol olması imkansız olan pozisyonlar golle sonuçlanırken, %100'lük pozisyonlar gol olmuyor.
Seçeneklerde eksik olduğunu söylemiştim. Bunlardan en önemlisi kariyer modu. Böyle bir saçmalığın hangi akla hizmet olduğunu anlamak güç. Dediğim gibi Sensible'ın en sağlam özelliğidir kariyer. Bence bu oyun acaba tutacak mı diye piyasaya deneme olarak sürüldü herhalde. Çünkü üzerinde fazla uğraşılmamış gibi. Diğer eksik ise Highlights bölümü. Buradan da maçlarda attığınız golleri izleyip kaydedebiliyordunuz. Bu eksikler affedilir gibi değil.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Sensible maalesef lisanslı takım ve oyunculardan da yoksun. Mesela Chelsea yerine Blue London yazıyor. (biri PES mi dedi?) Bir tane de oyuncudan örnek vereyim; Cossi. (tahmin edeceğiniz gibi Cisse) Zaten eskisi gibi zengin database yerinde yeller esiyor. Fakat lisans için yapımcılara hak vermiyor da değilim. Neden derseniz; eskiden lisanslar şimdiki gibi astronomik rakamlarda değildi. Yapımcı firma çok da zengin olmayınca böyle bir sonuç çıkıyor karşımıza. Zaten oyun tabir yerindeyse (ki yerinde) tam bir arcade. Yani eğlencenin ön planda tutulduğu bir yapım. Ama eğlence olacak diye bazı kuralları atlamanın mantığı da yok. Maalesef oyunda geri pas kuralı yok. Yani istediğiniz gibi kalecinize geri pas verebiliyorsunuz. Bu kuralın olmayıp ofsayt kuralının olması da ayrı bir komedi.
Biliyorum yazının başında beri oyun hakkında iyi şeyler söylemedim, ama söyleyecek bir şey yok. Her açıdan dökülen bir oyun. Deneme olarak bile piyasaya sürülse Sensible adını kirletmeye kimsenin hakkı olmamalı. Bu oyunu yine Sensible Software yapsaydı eminim klasik tekrar canlanabilirdi.
Eğer bu serinin önceki oyunlarını oynamadıysanız bu oyuna hiç bulaşmayın. Bir yerden eski oyunları bulup onları oynayın. Çünkü her açıdan bu oyundan daha iyiler. Bir efsanenin daha rezil olmasına tanık olduk ne yazık ki. Eğer yeni oyun alacaksanız piyasaya bomba oyunlar düşmeye devam ediyor. Yalnız Sensible Soccer 2006'dan kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ederim. Ama bence eve tıkılıp zamanınızı bilgisayar karşısında geçirmeyin.