Civcity: Rome
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Barbarsınız oğlum siz. Ülke işgal edip duruyorsunuz, garip müzikler dinleyip fasıl yapıyorsunuz. Hem sonra, eğlence böyle mi olurmuş? Bak bize, şahane arena dövüşlerimiz var, aslanlar gibi dövüşüp aslanlar tarafından parçalanıyor köleler. Parçalarken bazı et parçaları ve kanlar suratımıza geliyor falan ama olsun, sizde var mı böyle eğlence? Olmaz tabi, pis barbarlar."
Kara mizah yapılası bir mevzu bu Romalılar konusu, ancak her ne kadar dolaylı yoldan barbar sıfatı yakıştırsak da pek çok filozofun barındığı bir ülke olması çok da şaşırtıcı değil. "Filozoflar refah seviyesi yüksek ülkelerde yetişir" sözü kalmış aklımda felsefe derslerinden. Refah seviyesi, yüzyıllar sonrasına bakan bir uygarlık için, hayli yüksek bir imparatorluk Roma imparatorluğu. Öyle ki, hakkında kitaplar yazılıyor, filmler çekiliyor.. ve de oyunlar yapılıyor.
İlginçtir ki, oyunların uygarlığında Romalılar'a öyle çok sık rastlanmaz. Oyunların uygarlığı dediğim, arenalarda insanların eğlencesi için ölümüne dövüşen sefil kölelerin uygarlığı değil; "büyük insanlar" listesinde adı akla ilk gelecek insanların uygarlığı bu, yani klasikleşmiş oyunların uygarlığı. Her ne kadar kült olmuş bir Roma temalı oyuna çok fazla rastgelmesek de, Roma temalı oyunlara sık sık rastlıyoruz, geçtiğimiz günlerde çıkan CivCity: Rome gibi mesela. Peki bu oyun şeytanı kötürüm edebilecek mi? Aaz sonra... (Yukarıdaki puana bakıp da yazının devamını okumaya gerek duymayan arkadaşları aslanlara havale ediyorum.)
"SimCity'nin Roma'ya uğramış hali" gibi odun kıvamında bir tanım yapabilirim CivCity: Rome için. CivCity: Rome, SimCity gibi şehir planlama oyunu sayılır en nihayetinde; ancak bunu yüzyıllar öncesinin zaman diliminde yaparken işler ister istemez farklılaşıyor. Yapımcı firmalar da farklılaşınca işler istemez farklılaşıyor tabii, diyecektim tam ki, aklıma Caesar serisi geldi, vazgeçtim. Neden mi? Az sonra...
Evet, şehir planlama oyunu olduğundan bahsettim. Bunun ardından, pek de şaşırmayacağınız üzere oyunda çadırlar kurup göçmenleri konuk ettiğinizden, onlara eğlence yerleri, tarlalar, su kuyuları gibi hem çalışma alanları, hem de ihtiyaçlarını giderecek mekanları inşa ettiğinizden bahsedeceğim, şaşırır mısınız bilemiyorum. Evler seviye seviye yükseliyor ve bir evin ihtiyacını karşılayabiliyorsanız, o ev bir üst modele dönüşüp yeni yeni şeyler istiyor. Ve aslına bakarsanız, evet yine odun kıvamında, kaba olacak biraz ama, oyun bunun üzerine kurulu. Aşağı yukarı her bölümde amacınız x sayıda y model ev barındırabilmek.
Örneğin bir şehir kurarak işe başladınız ve size verilen görevleri yerine getirdiniz. (örneğin 3 tane çadırınız ufak birer eve dönüştüler) Ardından bölümü tamamlıyor, yeni göreve geçiyorsunuz; artık 5 tane çadırı daha büyük bir eve dönüştürmemiz gerek! İtiraf edeyim, bir süre zevk alarak yaptım ben bunu. Ancak 1-2 görev tamamlayıp bölümü geçtiğinizde tertemiz bir arazi ve "10 tane yüksek yüksek evler yap, hadi bakayım!" diyen pişkin bir elçiyle karşılaşıyorsunuz. Tamam kabul, pek saygıyla andığımız Caesar III'te de işler çok farklı değildi, (ki aslında oyunun Caesar III'ün yarım yamalak bir remake'inden farkı yok, ve o da aaz sonra) ancak en azından oyun sadece bunun üzerine kurulu da değildi.
Caesar'da halkı mutlu edebilmek için insanlığın evrimleşme sürecinde geriye doğru gittiğimi bilirim. (maymun olmak) Ancak bu oyunda insanları mutlu etmek, nasıl desem, hiç de zor değil. Ve işin garibi, insanların mutluluğu her zaman avantajınıza olmayabiliyor. 8000 nüfusla güzel güzel geçinmekte olduğunuz kentinizin mutluluğu tavan yapmış durumda diyelim; hal böyle olunca o 8000 nüfus oluyor 18000; %0 olan işsizlik oluyor %70. Gelenlerin %90'ının evsiz olduğuna zaten değinmiyorum. (oyunda nerelerde barındıkları falan da belli değil ayrıca, meraklandım kendileri için) Ve ne oluyor? Mutlu mesut geçinen halkınız arkanızdan konuşmaya başlıyor ve 18 bin kişi geldikleri gibi geri gitmeye başlıyorlar!
İşsizliğin %70'lere vardığı bir ülkede açılan bir dükkanın işsiz kalması ve dolayısıyla üretim zincirinin o halkasındaki kopma nedeniyle evlerin hiçbirinin gelişmemesi garip, değil mi? Söz konusu platform, CivCity: Rome ise, pek de değil. Bu gibi pek çok abidik hatalar oyunda mevcut maalesef. Ve daha önce dediğim gibi, bir yere kadar hayli de zevk alıyorsunuz ancak, bu gibi hatalar Romalılar'a sövdürmekten başka bir işe yaramıyor.
Caesar III'ün yarım yamalak bir remake'i olmuş demiştim, özellikle grafikler açısından bunu görebilirsiniz. Günümüz dünyasını 4-5 sene öncesinden takip eden grafikler düşük sisteme sahip olanlar için bir serap niteliği taşıyor elbette (oyunun 1024x768'den düşük çözünürlüğü yok ayrıca.. gerek de yok ama, Pentium III'te mi oynatacaksınız bu oyunu?); ancak bu polyannacılıktan başka bir şey olmasa gerek. Gümbür gümbür yaklaşmakta olan Caesar IV'e, ekran görüntülerine bir göz atıyorum da; bu donuk oyuna daha da fazla göz atmak gelmiyor içimden.
Oyun ilerledikçe, tıpkı Caesar serisinde olduğu gibi, savaş seçenekleri de çıkıyor karşımıza. Ama oyunun esas odaklandığı konu savaş olmadığı için üstünkörü işlenmiş diyebiliriz. Oysa Firefly, Stronghold gibi bir stratejiyle savaşın ne derece derin oynanabilirliğe sahip olabileceğini göstermişti. Peki neden bu kısım böyle yarım? Boynunun neden eğri olduğunu merak edenlere "nerem düzgün ki" diye cevap veren deve gibi soruyorum ben de kendime: "bu oyunun neresi tam ki?"
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Peki madem bu kadar kötü, neden 2.5 yıldızlık bu oyun? Çünkü bu oyun yarım; şayet tam olsa gerçekten 5 yıldızı hak eden bir oyun olabilirdi. Her şeyden önce, önceden de dediğim gibi, bir yere kadar gerçekten zevk alarak oynadığım bir oyun CivCity: Rome. Öte yandan; tek kişilik bir çadıra yerleşen birinin ihtiyaçlarını karşılayıp çadırını eve dönüştürmesini, kendine eş bulmasını, hatta çocuk yapmasını, tüm günlük faaliyetlerini ekran üzerinden görebiliyorsunuz. (ayrıca çocuklara tıklayınca ehihi, hiihi, hohoh gibi embesilliğin sınırlarını zorlayan gülücükler saçıyorlar. Komik mi, yoksa sinir bozucu mu bilemedim) Ancak, örneğin ibadet ihtiyacını bir tapınak yaparak giderdiğiniz bir başka Romalı, o tapınağa hiç girmeyerek, ve dolayısıyla evini de geliştirmeyerek insanı deli edebiliyor. Yarımlık burada söz konusu işte..
Caesar IV'ü beklerken, hele de demosu yayınlanmışken bu oyunu alıp oynamak ne kadar akıl karıdır, bilemiyorum. "Romaa! Şehir planlamasıı!! Kıymetlimiis!!" diyenler varsa, bu yazıyı okumalarına bile gerek yok ki zaten, ne desem boş. Ancak Firefly'ın önceki yapımlarının aksine hayli yarım yamalak bir oyun yapıp piyasaya sunması, bunu da ne alakasını çözemediğim Sid Meier'ın isminin altında yapması, pek de hoş karşılanabilir değil. Her şeye rağmen bir yere kadar oynanabilir bir oyun CivCity: Rome; yaz sıcaklarında fena gitmeyebilir.
- Alıntıdır -