Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Yanıt: Linux Suse , kurulumunu anlatan döküman yokmu...?
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Kurulum – 1 saatte, ihtiyacınız olan herşey...
SuSE'yi bir DVD'den kurdum. Ana sitesinden CD'ler halinde çekmek, veya 100 MB'den az bir temel kurulum dosyasını alarak, ağ üzerinden kurmak da mümkün. Yüksek hızlı bağlantı sahibiyseniz akıllıca olabilir. Hatta dosyaları bir makineye indirip, sonra onu sunucu şeklinde kullanarak, bir ağdaki diğer makinelerinize de kurulum yapabilirsiniz.
Kurulum, mavi ağırlıklı, zarif görünümlü bir ekran ve donanımın saptanmasıyla başlıyor. Mavi ve yeşil her zaman "SuSE rengi" olmuştur zaten. 800x600 ekran çözünürlüğünde olduğu için, LCD ekranımızın tamamını kaplamadı, CRT monitörde kaplayacaktır. Dil seçiminizi ilk başta yapıyorsunuz.
Lisans anlaşmasını kabul edip görevi seçiyorsunuz; kurulum gibi seçenekler gözönündeyken, kurulu sistemi tamir etme gibileri saklanmış. Kurulum arabiriminin genel özelliği bu, temel olarak sistemi kurmanıza yönelik seçimleri yaptığınız pek çok ekranda, "Gelişmiş" gibisinden düğmeler göreceksiniz, bunlara bastığınızda, basit ekrandaki seçimlere ekler çıkıyor. Arabirimi basit tutarken, hala bol miktarda seçenek sağlayan yöntem başarılı gözüküyor. Ancak -daha önce uyardığı gibi- arabirimin bir kısmı Türkçe, bir kısmı İngilizce. Masaüstü seçimi penceresinde üç seçenek çıkıyor karşımıza: "KDE", "Gnome" ve "Diğer". SuSE'nin eskiden beri KDE merkezli bir dağıtım olmasına güvenerek burada KDE işaretledik; size de tavsiye ederiz. İnternette çeşitli yerlerde artık Gnome masaüstünün de SuSE'leştirildiği yazıyor, dilerseniz denemesi bedava.
Kurulumdaki varsayılan seçenekler genellikle güvenli. Donanım tanıma ve kurulacak paketleri seçme kısmında SuSE size önerilerde bulunuyor, diskimizdeki yedek Linux bölümünü ve takas alanını doğrudan görüp kendisini buraya kuracağını belirtti; isterseniz değiştirebilirsiniz. Yalnız diskinizde bir Linux bölümü yoksa bunu oluşturmanız gerekecektir. İşin bu kısmını Windows altında alışık olduğunuz bölümlendirme programıyla yapmanız önerilebilir, Linux disk yapısına alışkın olmayan kullanıcıların SuSE veya başka dağıtımlarda sabit disklerini toptan sildikleri görülmemiş şey değil. Hatta geçen haftalarda birileri Pardus kurulumunda Windows'unu silip, bundan Pardus'u sorumlu tutmuş ve "kimseye tavsiye etmediğini, kurarlarsa Pardus'un diski sileceğini" söylemişti. smile.gif Varsayılan seçenekler dışında bol miktarda ayar imkanı var demiştik, tek yapmanız gereken "Gelişmiş" gibisinden butonlara basıp oradan seçmek. Açık ve faydalı yardım metinleri işi iyice basitleştiriyor. Ayrı lisansla gelen bir-iki paketle ilgili onaylamaları da yaptıktan sonra, sisteminizin hızına bağlı olarak yarım saat civarında boş zamanınız var. İster kurulumu izleyin, ister yemeğe gidin...
Dosya kopyalama işlemleri bittikten sonra SuSE kendisini yeniden başlatıyor. Artık sıra ayarları yapmakta. Önce sizden bir "root şifresi" girmeniz istenecek. Bilmeyenler için, root kullanıcısı, Linux'un tanrısıdır. Sistemdeki herşeyi kontrol eder, ve Linux root'un ne yaptığını bildiğini varsayar, öyle ki, root iken sisteme bağlı bütün depolama alanlarını "Emin misiniz?" diye sormadan silmek tek satırlık bir komuta bakar.
Tamamı küçük harflerden oluşan bir root şifresi girdiğimiz için, SuSE biraz dalga geçti smile.gif . İsterseniz daha karmaşık bir root şifresi seçebilirsiniz. Buradan sonra bir süre "online" olacağız. SuSE internet bağlantınızı test edip, varsa güncellemeleri indirmek istiyor. Onaylarsanız bir süre beklemelisiniz, ya da indirmeden devam edip, bu işi masaüstüne düştükten sonra yaparsınız.
Güncelleme kısmı bittikten sonra sizden normal bir kullanıcı oluşturmanızı isteyecektir. Root kullanıcının ne işe yaradığını söylemiştik; Linux'larda sistemi root olarak kullanmak kesinlikle önerilmez. Yanlışlıkla sistemi uçurabilir, birşeyleri silebilir, parmağınızı kesebilirsiniz. Bunun dışında, çalıştırdığınız programlar sizin sahip olduğunuz haklarla çalışır, kötü huylu bir program çalıştırırsanız sistemi ona teslim etmiş olursunuz. Bu kısımda oluşturacağınız kullanıcı günlük kullanımınız için; root haklarına sahip olmak isterseniz "su" veya grafik arabirimde "kdesu" komutuyla root olup, işiniz bitince normal kullanıcınıza geri döneceksiniz.
Otomatik giriş (Automatic Login) işaretli. İşareti kaldırırsanız, sistem açılışında her seferinde parolanızla giriş yapmanız gerekecek. Bilgisayarınızı paylaşıyorsanız işareti kaldırın. Yolun sonuna yaklaştık; donanımla ilgili son onaylarınızdan bir süre sonra masaüstünüzde olacaksınız, sabredin. İlk kurulumda bu kısım birkaç dakika sürebiliyor, tüm ayarları yapıp "anahtar teslimi masaüstü" için gerekli.
Pek bir zorluğu olmadığından, kurulumu biraz kısa tuttuk. Aslında internetten güncelleme dahil 30 civarında adım var. Karmaşık görünebilir, ama SuSE'ye alıştıktan sonra faydasını göreceksiniz. 8-10 adımda tamamlanan basit kurulumlu dağıtımlarda sistemi daha baştan bu kadar ayarlama imkanını kaybediyorsunuz çünkü. Hem arabirim sürekli size yardım ediyor. Windows'un kurulum arabiriminden çok daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz; bakalım Vista nasıl olacak... İnternet güncellemesi hariç bir saatten kısa süren bu kurulumun Windows'a göre bir başka avantajı da neredeyse tüm bileşenleriyle bir "çalışma ortamına" sahip olmanız. Bu anlamda da SuSE kurulumda çok daha az zaman istiyor, çünkü diğer tarafta "çıplak işletim sistemi"nizi antivirüslerle, resim vs. programlarıyla giydirmek için saatler harcamanız gerekebilir. MASA ÜSTÜ SİZİ SELAMLIYOR
Sonunda geldik... SuSE'ye giriş penceresi ve KDE'nin ipuçları pencerelerini kapatın. Hanımlar korkmasın, bu kocaman "kertenkele" iyi huylu bir arkadaş. SuSE'nin simgesi bu sevimli bukalemun. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
KDE 3.2 tabanlı SuSE masaüstü ortamı oldukça temiz. Şu anda KDE'nin son sürümü 3.5.1, ama SuSE bu görece eski sürümü çok güzel düzenlemiş. Panelde sol altta sık kullanılan uygulamaların simgeleri var, yanında masaüstü seçici, sonra görev çubuğu, sistem çekmecesi ve saat yeralıyor. Standart olarak iki masaüstü geliyor, dilerseniz artırabilir ve bunlara isimler verebilirsiniz. Burada (resimde görünmüyor) sizi karşılayacaklardan biri de otomatik güncelleme. Sağ alt tarafta etkinleştirmek isteyip istemediğinizi soracak, tercih sizin. Yeşil kertenkelemsi simge oluyor kendileri (bukalemun tabii). En sağdakine bakmayın, açar açmaz müzik dinlemeye başladığım için var, az sonra göreceksiniz.
Ana menü sol alt köşedeki yeşil düğmeyle açılıyor. Bir tür "Başlat menüsü" düşünebilirsiniz. Buradan masaüstünde çalışacak programlara ulaşabiliyorsunuz. Bir de arama satırı var; menüde gerçek zamanlı olarak arama yapmaya yarıyor. Linux masaüstlerinin içerdiği alet-edevat sayısı düşünüldüğünde işinize yarayacağı aşikar. Öncelikle donanımımız ne alemde ona bir bakalım. |