Uçak yolculuğu kabusa dönüşmesin
Uçak yolculukları sırasında ortaya çıkan kulak problemleri, işitme kaybına varan sonuçlara yol açabiliyor. Bu problemler özellikle nezle, sinüs enfeksiyonu veya bir allerji atağı olanlarla kulak ameliyatı geçiren kişilerde basınç değişikliğine bağlı olarak çıkıyor.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu, uçak yolculuğu sırasında oluşabilecek kulak sorunlarının ciddiye alınması gerektiğini söyledi.
Op. Dr. Tamer Haliloğlu, “kişi kulak tıkanmasına karşı yolculuk öncesinde ya da yolculuk sırasında bazı önlemler alabilir. Eğer kulaktaki tıkanıklık yolculuk sona erdikten sonra da devam ediyorsa, mutlaka doktor kontrolü gerekir” dedi. Kulak nasıl tıkanıyor?
Uçak yolculuğu sırasında rahatsızlık yaratan bölümün basınç değişikliklerine karşı son derece duyarlı olan orta kulak olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Tamer Haliloğlu, kulak tıkanmasının nasıl meydana geldiğini anlattı:
“Yutkunma sırasında normalde kulağımızda bir açılma sesi duyarız. Bu sırada genzimizden küçük bir hava kabarcığı orta kulağa ulaşmıştır. Hava, genzimizden ve orta kulağı birbirine bağlayan ‘östaki’ borusundan geçer.
Orta kulaktaki hava, boşluğun duvarları tarafından emilir, fakat yutkunmalar sırasında östaki borusu yoluyla tekrar yenilenir. Bu şekilde kulak zarının her iki tarafında hava basıncı eşit olur. Eğer hava basıncı eşit olmazsa kulaklarda tıkanıklık hissi oluşur.” Basınç değişikliği kaçınılmaz
Op. Dr. Tamer Haliloğlu, uçuş sırasındaki kulak sorunlarının hem iniş hem de yükseliş sırasında ortaya çıktığını belirterek, olası kulak tıkanmalarına karşı östaki tüpünün özellikle iniş sırasında (düşük atmosfer basıncından yüksek basınca doğru yaklaşıldığında) iyi çalışması gerektiğinin altını çizdi.
Basınç ayarlı uçaklar sayesinde hava basınç değişikliklerinin en alt seviyeye indiğini vurgulayan Op. Dr. Haliloğlu, en iyi ve modern uçaklarda bile bazı basınç değişikliklerinin kaçınılmaz olduğuna değindi. Kulak tıkanmasına karşı önlemler
Bol bol yutkunun. Yutkunma işlemi östaki tüpünü açan kasları aktive eder
Ciklet çiğneyin. Çiklet daha fazla yutkunmayı sağlar.
Esneyin. Kaslar esneme sırasında daha fazla aktive olur.
İniş sırasında uyumamaya dikkat edin. Çünkü basınç değişikliklerinde yeterince yutkunamayabilirsiniz.
Esneme ve yutkunma etkili olmamışsa: 1- Burun deliklerinizi tıkayın. 2- Ağzınızı hava ile doldurun. 3- Yanak ve boğaz kaslarınızı kullanarak havayı genzinize itin. Ya da ağız ve burun kapalı iken yutkunun. Bebeği iniş sırasında besleyiniz ve uyumasına izin vermeyiniz.
Kulaklarınızı havalandırırken akciğer veya karnınızı kullanarak çok zorlamayın. Çünkü gereğinden fazla basınç ortaya çıkabilir.
Eğer nezle, sinüs enfeksiyonu veya bir alerji atağınız varsa ya da kulak ameliyatı geçirdiyseniz uçak yolculuğunu erteleyin.
İnişten bir saat önce dekonjestan bir hap veya burun spreyi kullanın. Bu yolla burun mukozası küçülür ve kulaklara kolay hava gönderilebilir.
Eğer alerjik probleminiz varsa uçuşa geçmeden ilacınızı alın. Kulağınız açılmazsa hemen doktora
Op. Dr. Tamer Haliloğlu, uçaktan indikten sonra da basınç eşitleyici tekniklerin uygulanmasının faydalı olacağını belirterek, dekonjestanlar ve burun spreylerinin de kullanılabileceğini söyledi.
Kulaktaki tıkanıklığın açılmaması ve ağrının devam etmesi durumunda mutlaka bir hekime danışılması gerektiğini belirten Op. Dr. Haliloğlu, hekimin orta kulaktaki basıncı düzeltmek veya oluşan sıvıyı boşaltmak için kulak zarını çizmesinin gerekebileceğini vurguladı. |