Tarihte Bu Gün 20 Nisan
Nazizmin kurucusu ve nasyonal sosyalizmin fikir babası Adolf Hitler 1889 yılında doğdu. Adolf Hitler... Dünyanın gelmiş geçmiş en kanlı ve en sert diktatörlerinden biri. Liderliğiyle peşinden binlerce Almanı sürükleyen karizmatik bir siyasetçi. Hayatına kendi elleriyle son vermek zorunda kalan Dünya Savaşı mağlubu bir önder.
Çok şeyler yapmak istediği hayatında hızla yükseklere tırmanan bir nasyonal sosyalist. Tüm dünyayı karşısına aldığı için hızla gerileyen Nazilerin fikir önderi.
Hayatına yön vereceği ideallerini, politikalarını ve hatıralarını kaleme alarak yazdığı tek kitabı milyonlar tarafından okunan bir yazar...
Adolf Hitler, 20 nisan 1889'da Avusturya'nın Braunau kasabasında doğdu. İlkokulu doğduğu kasabada, ortaokulu Linz'de okudu. 13 yaşında babasını, 16 yaşında annesini kaybetti.
Daha sonra ressam olma hayaliyle Viyana Güzel Sanatlar Akademisi sınavına girdi, ancak başarısız oldu. Alman tarihi derslerinde akademi profesörlerinin Yahudi olduğu ve Yahudilere karşı ilk kinin burada oluştuğu anlatılır.
Bir başka teze göre ise Hitler'in annesinin ölümünde gelen doktor bir Yahudiydi. Hitler de annesinin ölümünü kabullenemeyip bu Yahudi doktoru sorumlu tutmuştu.
1912'de Viyana'dan Münih'e geçti. 1914'de Birinci Dünya Savaşı çıkınca, Bavyera ordusuna gönüllü olarak girdi.
Alman mağlubiyetinden sonra, arkadaşı mühendis Feder ve altı kişi tarafından kurulmuş olan Alman İşçi Partisi isimli gizli bir partiye katıldı ve kısa sürede bu partinin başkanı oldu.
Partinin adını Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiter Partei) olarak değiştirdi ve nüfuzunu artırdı. Taraftarlarına kısaca Nazi, kendisine de rehber anlamına gelen Führer ismi verildi.
Partinin 25 maddelik programının ilk maddesi Almanya'yı kurtarmaktı. Alman vatandaşlığının yalnız Alman kanı taşıyanlara verilmesi ve büyük sermayeyi devleştirmek de yine programın temel maddelerdendi.
'Völkischer Beobachter' adlı gazeteyi yandaşları çıkarıyordu. Josef Goebbels bu gazetenin tamamen parti bülteni halini almasını sağladı. Gazetede partisinin fikirlerini açıklayan makaleler yayımladı.
1924'te Münih'ten hükümeti devirmek için teşebbüslerde bulundu fakat başarılı olamadı. Bunun üzerine 10 ay hapse mahkum edildi ve bu zaman içinde 'Kavgam' (Mein Kampf) isimli bir kitapta fikirlerini yazdı.
(Hitler için en sağlam kaynak niteliğinde olan 'Kavgam'a göre, sadece en kuvvetli insan ırkları (Hitler'e göre Ariler), yani Kuzey Avrupa'nın beyaz halkları bu acımasız ölüm-kalım mücadelesini kazanarak hayatta kalabileceklerdi.)
Aynı zamanda partinin yeni teşebbüslerini hazırladı. 1924-1929 arasında parti başarısız oldu. Ancak dünya ekonomik krizinden sonra daha fazla oy kazanabildi.
1930 seçimlerinde yüzde 18 oyla SPD'den sonra ikinci büyük parti oldu. Oyları Katoliklerden çok Protestanlardan, şehirlerden çok kırsal bölgeler ve kasabalardan, işçilerden çok orta ve üst kesimden geldi.
Seçimle iktidara gelen Hitler kısa zamanda anayasa değişikliği hakkını elde etti ve diğer partileri yasakladı. Artan işsizliği savaş hazırlığı için kullanarak iş sahası açtı; ülke genelinde otobanlar inşa ettirdi.
Batı Avrupa ülkelerini ve Rusya'yı karşısına aldı. Bu cephe genişliği İkinci Dünya Savaşı'nın sonucunu belirleyen en önemli etken oldu.
Yenilgiyi gören ve ümitsizliği iyice artan Hitler, 30 nisan 1945'te, Berlin'de eşi Eva Braun'la birlikte siyanür içti. Braun öldü, Hitler ölmedi. Bunun üzerine ağzına kurşun sıkarak intihar etti ve Almanya'da Nazi iktidarı sona erdi.
Ölmeden önce ikili vasiyetnamesini yazdırmıştı: Siyasi ve Özel Vasiyetname. Siyasi vasiyetnamesi bir hınç çığlığıdır. Ona göre, tüm dünya için bir zehir gibi tehlikeli olan Yahudiler ve Bolşevizm yok edilmeliydi.
Almanya'nın geleceğini tartışmasız bu olgu belirleyecektir. Hitler, savaşa girmekte haklı olduğunu savunuyor ve yenilgiden korkak yalancı generalleri sorumlu tutuyordu.
Özel Vasiyet'te ise tüm hayatı boyunca topladığı sanat eserleriyle doğduğu şehir olan Linz'de bir müze kurulmasını istedi. Tüm şahsi mallarını Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne bıraktığını söylüyordu. Günün diğer önemli olayları 571: Hazreti Muhammed, Mekke'de dünyaya geldi. 1841: İlk dedektif romanı 'Morg Sokağı Cinayeti' yayımlandı. Edgar Allen Poe'nun eserinde Parisli Bay Auguste Dupin'in seri cinayetleri ortaya çıkarmadaki çözümleyici zekası betimleniyordu. 1902: Marie ve Pierre Curie, Paris'teki laboratuvarlarında radyoaktif radyum tuzlarını ayrıştırmayı başardılar. 1924: 1924 Anayasası kabul edildi. 1944: Türkiye, Almanya'ya krom ihracatını durdurdu. 1953: Yedi Türk askeri Kore'deki esir değişimiyle geri alındı. 1962: Dolandırıcılığıyla ünlü Sülün Osman cezaevinde 'Alınteri ile Yaşamak' konulu konferans verdi. 1970: ABD Başkanı Richard Nixon, 'savaşı Vietnamlaştırma süreci' kapsamında Vietnam'dan 150 bin kişilik bir ABD gücünün daha geri çekileceğini açıkladı. 1990: Ressam Şefik Bursalı 87 yaşında vefat etti. 2005: Turgut Özakman'ın 'Şu Çılgın Türkler' kitabı yayımlandı. Kitap, Kurtuluş Savaşı'nı bütün yönleriyle ve bir roman kurgusu içinde anlatıyor. |