Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Nisan 2006, 07:12   #57
PuSAt
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte Bu Gün 17 Nisan




Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1993 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

Turgut Özal 13 ekim 1927 yılında Malatya'da doğdu. Babası Mehmed Sıddık banka memurluğu yaparken, annesi Hafize Hanım ilkokul öğretmeniydi.

Dört yaşındayken Bilecik'in Söğüt ilçesine taşınan Özal, öğrenim hayatına burada başladı.

Bir dönem sonra Silifke'ye taşındıktan sonra, pilot olmayı isteyen Özal, eşeğin üzerinden düşerek kolundan sakatlanınca bir kolu biraz daha kısa kalır ve pilotluk hevesi de sona erer.

Babasının görevi nedeniyle sık sık il değiştiren Özal, ortaokulu Mardin'de bitirir. Mardin'de lise olmaması nedeniyle, Konya Lisesi'nde eğitimine devam eder, bu dönemde kardeşi Korkut Özal da ona eşlik eder.

Son olarak Kayseri'de lise eğitimini bitiren Özal, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü burs alarak kazanır. 1950'de mezun olan Turgut Özal, 1952'ye kadar kısa süreli bir evlilik yaşar.

Bu evlilikten sonra çalıştığı kurum Elektrik İşletmesi Etüd İdaresi'nde daktilocu olarak görev yapan Semra Hanım ile evlenerek Ahmet, Zeynep ve Efe adlı üç çocuk sahibi olurlar.

Evlendikten sonra, ABD'de ekonomi ihtisas yapar. Geri döndüğünde EİEİ Genel Müdür Yardımcısı (ya da Genel Direktör Teknik Müşaviri. Kayıtlarda ikilem mevcut) olur ve elektrifikasyon üzerine projelerde çalışır.

1958'de Planlama Komisyonu'nda sekreterya görevini yaptıktan sonra 1959'da Ankara Ordanat Okulu'nda yedek subay olur. Dönemin DSİ Genel Müdürü Süleyman Demirel de bu dönemde yedek subay olarak aynı kurumda çalışır.

Anavatan Partisi kayıtlarına göz gezdirecek olursak, Turgut Özal'ın Sileyman Demirel'e ona komutanlık ve öğretmenlik yaptığını görebiliriz.

Askerliği sonrasında Devlet Planlama Teşkilatı'nın kuruluşunda çalışan Özal, 1965 seçimlerinden sonra Süleyman Demirel'in danışmanı olarak görev yapar.

1967'de DPT Müsteşarı olan, 1971-73 arası Dünya Bankası Sanayi Dairesi'nde danışman olarak çalışan Özal yurda döndükten sonra başta Sabancı Holding olmak üzere birçok sektördeki, birçok şirket için yönetici olarak çalışır.

12 eylül darbesinden sonra, IMF politikalarını uygulamak amacıyla Bülend Ulusu hükümetinde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı görevine getirilir. Bu görevinden 14 temmuz 1982'de istifa eder.

20 mayıs 1983'te Anavatan Partisi'ni kuran Özal, 6 kasımdaki seçimlerde 400 kişiden oluşan parlemantoda 211 milletvekili çıkararak 45'inci Dönem Başbakanı olur ve 13 nisan 1985'te yapılan ilk kongrede tekrar genel başkanlığa seçilir.

1987'de 292 milletvekili çıkararak yine çoğunluğu sağlar ve 46'ncı Dönem Başbakanı olur. Her ne kadar ANAP kayıtlarında 47'nci Dönem Başbakanı dense de 47'nci Dönem Başbakanı fıkralarıyla ünlü Yıldırım Akbulut'tur.

18 haziran 1988'de ANAP kongresi sırasında Kartal Demirağ tarafından suikast girişiminde bulunulan Özal, önce ölüm cezasına çarptırılan, ardından cezası 20 yıla indirilen Demirağ'ı Cumhurbaşkanlığı döneminde affetti.

31 ekim 1989'da Anavatan Partisi'nin meclis çoğunluğuyla sekizinci Cumhurbaşkanı seçilen Turgut Özal, 9 kasım 1989 tarihinde resmi olarak görevine başladı.

17 nisan 1993'te Çankaya Köşkü'nde koşu bandındayken kalp krizi geçirdiği öne sürülen Turgut Özal, otopsisi yapılmadan Adnan Menderes anıtının karşısında İstanbul'da özel bir anıtta toprağa verildi.

Turgut Özal'ın ölüm tarihi, Süleyman Demirel'in 21 ekim seçimlerinde, "500 günde herkese iki anahtar" (biri ev, biri araba) vaadiyle iktidara gelmesinden 533 gün sonra gerçekleşmişti.

Günün diğer önemli olayları

1453: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul adalarını feth etti.
1924: İtalya'da genel seçimleri Benito Mussolini'nin faşist partisi kazandı.
1925: Ankara-Yahşihan demiryolu hattı işletmeye açıldı.
1925: Dün kapatılan 'Tanin' gazetesinin sahibi ve başyazarı Hüseyin Cahit Bey (Yalçın) tutuklandı.
1928: Ankara Palas Oteli hizmete açıldı. Mimar Vedat Bey'in (Tek) tasarımıyla, 1926'da yapımına başlanan bina, çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle mimar Kemalettin Bey'in tasarımıyla tamamlandı.
1939: Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Balıkesir'de 75 yaşında hayata veda etti.
1940: Köy Enstitüleri Kanunu kabul edildi.
1941: Merkez Bankası'nın yurtdışında bastırdığı 100 liralık ve 50 kuruşluk banknotları taşıyan gemi, Yunanistan'ın Pire Limanı'nda kaza geçirdi ve banknotlar denize dağıldı.
1952: Türk Devrim Ocakları kuruldu.
1952: Türkiye ile ABD arasında telefon görüşmelerine başlandı.
1954: Çanakkale Anıtı'nın temeli atıldı.
1957: Atatürk Orman Çiftliği'nden arazi satılabilmesine olanak tanıyan kanun kabul edildi.
1961: ABD'nin desteklediği sürgündeki Kübalılar, Fidel Castro'yu devirmek üzere Küba'ya çıkarma yaptı. Domuzlar Körfezi Harekatı olarak bilinen çıkarma Fidel Castro'nun zaferiyle sonuçlandı.
1967: Prof. Ali Fuat Başgil 74 yaşında İstanbul'da vefat etti.
1969: Çekoslovakya Başbakanı Aleksandr Dubçek, Sovyet askeri müdahalesinin ardından istifa etti. Yerine Gustav Husak atandı.
1972: ABD'de, Nixon yönetiminin 1972 seçimlerinde siyasal rakiplerini yasadışı dinleme faaliyetleri açığa çıkarıldı. Watergate adıyla anılan olaya adı karışan üç danışman ve bir savcı istifa etti.
1978: Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu ve üç yakını, postayla gönderilen bombalı paketin patlaması sonucu öldü. Olaydan sonra 700 işyeri tahrip edildi, CHP İl Merkezi yakıldı.
1981: Besteci Şekip Ayhan Özışık vefat etti.
1999: Bakü-Supsa Boru Hattı'nın resmi açılışı yapıldı.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver