ABD'li bilim kurgu yazarı Isaac Asimov 1992 yılında hayata veda etti.
ABD'li biyokimyacı Isaac Asimov, pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanındı.
Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanısıra fantezi türünde de yazdı. Dewey ondalık sınıflandırma sistemindeki felsefe hariç tüm ana dallarda eserler verdi.
Ortak görüşle bilim kurgu dalının ustası olarak kabul edildi; Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde üç büyük bilim kurgu yazarından biri olarak görüldü.
Kesin doğum tarihi bilinmemesine rağmen kayıtlarda 2 ocak 1920'de Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiği söylenir.
Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken ABD'ye göç eder. New York kentinde büyür. 20 yaşından önce bilim kurgu öyküleri yazmaya başlar.
Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun olur ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden alır. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçer. Burada 1979'da profesör olur.
26 temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlenir. Bu evliliğinden iki çocuğu olur. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlenir.
1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalanır ve 6 nisan 1992'de bu hastalık yüzünden hayata veda eder.
AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden 10 yıl sonra kamuoyuna açıklanan Asimov, yazarlık kariyerine bilim kurgu ile başladı, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı.
1941'de yayımlanan 'Nightfall' adlı kısa bilim kurgu öyküsü, en ünlü bilim kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de ABD Bilim Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim kurgu öyküsü seçildi.
'İmparatorluk' (Foundation) ve 'Robot' dizi kitapları ile büyük ün kazandı. Popüler bilim kitapları da yazan Asimov, bilimi sokaktaki insana yaklaştırmaya çalıştı.
Günün diğer önemli olayları 1326: Orhan Bey, kuşatma altında tutulan Bursa'yı Bizanslılardan aldı. Bursa, 1326-1361 arasında Osmanlılara başkentlik yaptı.
1896: İlk modern olimpiyat oyunları Atina'da başladı.
1909: 'Serbesti' gazetesinde, İttihat ve Terakki Cemiyeti karşıtı yazılar yazan gazeteci Hasan Fehmi öldürüldü.
1909: Kaşif Robert E. Peary, Kuzey Kutbu'na giden ilk insan oldu.
1917: ABD, Almanya'ya savaş ilan etti ve Birinci Dünya Savaşı'na müttefiklerin yanında girdiğini açıkladı.
1941: Mihver devletleri Yugoslavya'yı işgal etti. Almanlar Yunanistan'a girdi, Türk deniz sınırına kadar Doğu Akdeniz'i savaş bölgesi ilan etti. Türkiye, bunun üzerine Edirne ve Uzunkö
prü'de demiryolu kö
prülerini havaya uçurdu.
1953: Türkiye Genç Milli Futbol Takımı dünya üçüncüsü oldu.
1971: Rus besteci İgor Stravinsky öldü.
1972: Anayasa Mahkemesi, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam kararlarını usulden iptal etti. TBMM'nin idamları yeniden görüşeceği açıklandı.
1973: Kontenjan senatörü emekli amiral Fahri Korutürk, 15'inci turda 365 oyla Türkiye'nin altıncı Cumhurbaşkanı seçildi.
1979: Türk atlet Veli Ballı, Atina'da düzenlenen uluslararası maratonda birinci oldu.
1980: Görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Çankaya Köşkü'nden ayrıldı. Yerine Cumhuriyet Senatosu Başkanı İhsan Sabri Çağlayangil vekalet etmeye başladı.
1988: Endonezya'da yapılan Camel Trophy yarışmasını Türkiye'yi temsil eden Ali Deveci-Galip Gürel ekibi kazandı.
1994: Ruanda Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana ve Brundi Devlet Başkanı Cyprien Ntaryamira'nın bindikleri uçak, bir roket saldırısı sonucu düştü. Suikastın ardından Hutu ve Tutsi kabileleri arasında çıkan çatışmalar, yaklaşık 1 milyon kişinin katledilmesiyle sonuçlandı.
1999: Gazeteci ve yazar Gülçin Telci İstanbul'da öldü.