11 eylül imdat çağrılarının ses kayıtları
1 eylül saldırıları sırasında Dünya Ticaret Merkezi'nden yapılan imdat çağrılarının ses kayıtları basına dağıtıldı. Kayıtlar, yardım talepleri karşısında operatörlerin düştüğü çaresizliği ortaya koyuyor. 11 eylül saldırılarının ses kayıtları New York Times gazetesinin ve saldırılarda yakınlarını kaybeden bazı ailelerin açtığı dava sonucunda basına dağıtıldı.
Yayınlanan 130'a yakın kayıtta saldırıların ardından yardım isteyenlerle telefon operatörleri arasındaki konuşmalar yer alıyor.
Mahkeme kararınca, kayıtlarda yardım isteyenlerin sesleri sansürleniyor. Ancak aileler aksini talep ederse kayıtlarda yardım isteyenlerin sesi de duyulabiliyor.
Kaçırılan ilk uçağın Dünya Ticaret Merkezi'ne çakılmasından dört dakika sonra 911'e imdat çağrısı yapan Christopher Hanley bunlardan biri. Hanley'nin telefon operatörüyle yaptığı konuşma yaşanan çaresizliği ortaya koyuyor. Ses 1: Tamam sizi almaya geliyoruz. Neredeyse oradayız. Ses 2: Aşağıdan yükselen dumanları görebiliyorum pencereden. Ses 1: Tamam, yoldayız. Ses 2: Efendim? Ses 1: Yoldayız efendim... Ses 2: Tamam. Lütfen acele edin... Ses 1: Tamam, pencereleri açık tutun. Yukarı çıkmamız biraz zaman alacak. Çünkü alt katlardaki yangın sürüyor... Ses 2: Pencereleri açmak için kırmamız gerekli... Ses 1: Tamam, sakin olun. Geliyoruz.. Ses 2: Lütfen acele edin...
Yakınlarını kaybeden bazı aileler yardım etmekle görevli kişilerin saldırılar sırasında yetersiz kaldığını savunuyor.
11 eylülü araştırmakla görevli komisyon ise 2004 yılında açıkladığı raporunda operatörlerin saldırılar hakkında yeterli bilgiye sahip olamadığı gerekçesiyle gereken yardımı yapamadığı sonucuna vardı. Musavi davası sonuçsuz kaldı
11 eylül terör saldırılarına doğrudan karıştığı gerekçesiyle ABD'de yargılanan tek kişi olan Zekeriya Musavi'nin yargılandığı dava ise hala karara bağlanamadı. Jürinin üçüncü gün görüşmeleri de sonuçsuz kaldı.
12 kişilik jüri Musavi'ye ölüm cezası verilip verilmeyeceği konusunda karar veremedi. Görüşmeler, 3 nisan pazartesi gününe ertelendi.
Jürinin, Musavi'nin ölüm cezasına çarptırılabilmesi için 11 eylül saldırılarında en az bir kişinin ölümünden sorumlu olduğuna dair bir kanıt bulması gerekiyor.
Musavi, ağustos 2001'de gözaltına alındğı sırada, iki uçağın Dünya Ticaret Merkezi'ne çarpacağını bildiğini, ancak saldırıların tarihi konusunda bilgi sahibi olmadığını söylemişti.
Musavi, 11 eylül saldırılarında 'Ayakkabı Bombacısı' lakaplı terörist Richard Reid ile kaçırmayı planladıkları beşinci uçakla Beyaz Saray'ı hedef alarak katılmayı amaçladıklarını söylemişti. 11 eylülde ne oldu?
ABD, 11 eylül 2001'de dört yolcu uçağını kaçıran teröristlerin saldırısıyla sarsıldı. New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine iki ayrı uçakla yapılan saldırıdan sonra Washington'daki ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına ve Pittsburg'da bir merkeze de uçaklı saldırılar gerçekleştirildi.
Saldırıların ilki bir yolcu uçağının 110 katlı ikiz kulelerden birine çarpmasıyla gerçekleşti. Bu çarpmanın hemen ardından, tüm televizyonların canlı yayında olduğu sırada başka bir yolcu uçağı diğer ikiz kuleye çarparak infilak etti. Saldırılarda hayatını kaybedenleri sayısı ise 2 bin 749. |