Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Ocak 2025, 21:47   #1
Çevrimiçi
meLanie
~ Bizimkiler.Net~
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Pastırma Çiğ Yenir Mi?




Pastırma, Türk mutfağında çiğ etin tuz ve baharatlarla kurutulmasıyla elde edilen bir yiyecektir. İnce şeritler halinde servis edilen bu besin, ülkemizde dana eti ile yapılsa da, bazı ülkelerde farklı et çeşitleriyle de yapılabilir. Özellikle hindi pastırması dünya çapında popüler olan besinlerden biridir. Pastırma, tuzla kurutulduğu için genelde pişirilmeden çiğ bir şekilde tüketilir.

Çiğ Pastırma Yenir Mi?
Herhangi bir türde az pişmiş veya çiğ et tüketmek, gıda zehirlenmesi olarak da bilinen gıda kaynaklı hastalık riskinizi artırır. Bunun nedeni, bu etlerin zararlı virüsler, bakteriler ve parazitler barındırabilmesidir. Pastırma, tuz ve nitrit gibi katkı maddeleri nedeniyle diğer çiğ etlere göre daha az kolay bozulur. Tuz belirli bakterilerin büyümesini engellerken, nitritler botulizme karşı savaşır. Ancak pastırmayı çiğ yemek yine de gıda zehirlenmesi riskinizi artırabilir.

Toksoplazmoz: Bu durumun arkasındaki parazit çoğu insan için nispeten zararsız olsa da, bağışıklık sistemi zayıf olanları tehlikeye atabilir.
Trişinozis: Bu hastalık, ishal, kusma, halsizlik ve göz şişmesine neden olabilen bir tür parazitik yuvarlak kurttan kaynaklanır.
Tenya: Bu parazitik kurtlar bağırsaklarınızda yaşar ve karın ağrısı, kilo kaybı ve bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir.

Pastırmayı düzgün bir şekilde pişirerek bu parazitleri öldürebilir ve gıda zehirlenmesi riskinizi azaltabilirsiniz.

Pastırma gibi işlenmiş etlerin tüketilmesi, özellikle kolon ve rektum kanseri olmak üzere kanser riskinin artmasıyla bağlantılıdır. İşlenmiş etler, tütsüleme, kürleme, tuzlama veya koruyucu maddeler eklenerek saklanan etlerdir. Diğer örnekler arasında jambon, pastırma, salam, sosis ve sosisli sandviç bulunur. Örneğin, pastırma gibi işlenmiş etlere bozulmayı önlemek ve renk ve lezzeti korumak için eklenen nitritler ve nitratlar, vücudunuzda nitrozaminler oluşturabilir. Bu zararlı bileşikler kanserojendir. Bununla birlikte, işlenmiş et ve alkol alımınızı sınırlayarak, sağlıklı bir kiloyu koruyarak, daha fazla meyve ve sebze yiyerek ve düzenli egzersiz yaparak kanser riskinizi azaltabilirsiniz.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Pastırmanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Son kullanma tarihi
Pastırma alırken veya yemeden önce, mutlaka paketin üzerindeki son kullanma tarihine dikkat etmeniz gerekir. Son kullanma tarihi geçen pastırmalar kesinlikle tüketilmemelidir. Ancak eğer son kullanma tarihi geçmeden önce dondurduysanız, çözündürdükten sonra 2 gün içinde tüketebilirsiniz. Ayrıca pastırmanın ambalajında delik olmamasına da dikkat edin. Aksi takdirde, pastırma bakterilere maruz kalabilir ve gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

Koku
Besinlerin bozulup bozulmadığını anlamanın en etkili yolu, koklamaktır. Pastırmanın ambalajını açın ve koklayın. Bozulmuş pastırma, ekşi ve keskin bir kokuya sahiptir. Hoş olmayan bu koku, çürümüş gıdaların birçoğunda gözlemlenir. Eğer pastırma kötü veya çürük kokuyorsa, onu yemek yerine atmanız daha doğru olacaktır. Bozulmamış pastırmanın lezzetli bir kokusu vardır.

Renk değişikliği
Pastırmayı tüketmeden önce, üzerinde herhangi bir renk değişikliği olup olmadığını gözlemleyin. Bozulmamış pastırma, koyu kırmızı bir renge sahiptir. Ancak pastırmanın üzerinde yeşil, gri veya kahverengi renkler varsa veya küf görünüyorsa, bu onun bozuk olduğunu gösterir ve kesinlikle tüketilmemelidir. Pastırmanın bir kısmında küf varsa bile tamamı atılmalıdır. Aynı ambalajın içinde oluşan küf ve bakteriler, kısa sürede besinin geri kalanına da bulaşır ve zehirlenme riskini artırır.

Doku
Pastırmanın bozulup bozulmadığını anlamak için, parmak uçlarınızla hafifçe dokunun. Normal pastırma, kuru ve pürüzlü bir dokuya sahiptir. Ancak yüzeyinde bir miktar su olabilir. Ancak bozulmuş pastırmada yapışkan bir doku oluşur. Bu da pastırmaya dokunduğunuzda yapışıklığı hissettirir. Bunun sebebi, laktik asit bakterilerinin büyümesidir. Pastırmaya dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Herhangi bir besine dokunmadan önce, ellerinizin temiz olduğundan emin olun.

Çiğ pastırmayı, hava almayacak şekilde kapatarak buzdolabında 7 güne kadar saklayabilirsiniz. Pişmiş pastırmanın buzdolabında saklama süresi de 7 gündür. Ancak hava almayacak şekilde kapatıp buzluk veya derin dondurucuda 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.

aLinti

__________________

Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver