Cevap: Bilim Adamlarının Kuran ı Kerim İçin Söyledikleri
MANUEL KİNG
İngiliz bilgini Manuel King 1915’te Müslümanlık ve Kur’ân hakkında şöyle demiştir: “İslâm’ın semavi kitabı Kur’ân’dır. Bu kitap Hazret-i Muhammed (asm)’ın peygamberliği esnasında telakkî etmiş olduğu vahiylerin mecmuudur. Kur’ân Müslümanlığın inanca dair olan esaslardan başka birçok ahlâk kurallarını günlük hayatla ilgili prensipleri de hâvidir. Bu cihetten Müslümanlar Hıristiyanlara üstündür. İslâm idare şekli bakımından Cumhuriyet esaslarına dayanır. Bu din bütün insanlara eşitlik tanır ve insanın ruhunu Allah’a pek yakından bağlar.”
“İslam’ın toplumsal esaslarından bir kısmı kadınlara âittir. Kur’ân’da kadınlar zikrolundukça haklarında saygılı sözler kullanılır. Analara sevgi ve saygı eşlere şefkat ve bağlılık Kur’ân’da ısrarla tavsiye edilir.”
DOKTOR STENGASS
Doktor Stengass diyor ki: “Kur’ân’ı sâde edebî ve bediî kısmetlerle ölçmek yeterli değildir. O’nu yaptığı tesir ile ölçmek gerekir. Mademki Kur’ân dinleyicilerin kafalarına ve kalplerine bu derece kudretli ve inandırıcı bir sûrette hitap ederek karmakarışıklık içinde ve birbirine düşman unsurlardan toplu bir heyet vücûda getirmiştir. Bu topluluğa o zamana kadar Arapların kafasına yerleşip hâkim olan fikirlere nispetle çok yüksek fikirler aşılamıştır. O halde O’nun belâgati mükemmeldi. Çünkü O’nun sayesinde vahşi kabilelerden medeni bir millet meydana gelmiş O tarihe yeni bir hız vererek akışını değiştirmiştir.”
HİRSCHFELD
Müsteşriklerden Hirschfeld şöyle demiştir: “Kur’ân hâiz olduğu iknâ gücü belâgat ve beyân tarzı itibarı ile mertebesine erişilmeyecek bir kitaptır. İslam âleminde bütün ilim ve irfan şubelerinin hayrete şâyan gelişmesi dolayısıyla Kur’ân sayesinde olmuştur.”
SALE:
Kur’ân’ı İngilizceye tercüme eden Sale der ki: “Kur’ân muhakkak ki Arap dilinin en kıymetli ölçüsüdür. Kur’ân’ın üstün üslûbu umumiyetle güzel ve akıcıdır. Bilhassa Allah’ın azamet ve yüce şânını beyan eden âyetlerin üslûbu son derece yüksek ve muhteşemdir.”
CARLYL:
Carlyl Hazret-i Peygamber’i ve Kur’ân’ı över “Eşler arasına sevgi ve merhamet koydu” (Rum Suresi: 21) meâlindeki âyete hayran kaldığını söyler ve “Kur’ân baştan başa samimiyet dolu bir kitaptır.” der.
BERNARD SHAW:
İngiliz edibi Bernard Shaw; insanlığın geçirmekte olduğu bunalımdan onu İslam’ın kurtaracağını söyler ve: Geleceğin dini Müslümanlık olacaktır der.
BODLEY:
Bodley “Hazret-i Muhammed” adlı eserinde Kur’ân hakkında şöyle demektedir: “Kur’ân hayrete şâyan bir kitaptır... Âyetler insanın içine ürperti verecek bir ihtişam taşır. İnsanlık Kur’ân’ın sûrelerine şiir deyip dememesi tamamıyla bir kanaat meselesidir. Sûreler birer şiir değildir fakat çok büyük bir heyecan taşırlar. Bu şiire mahsus hassaları taşıması Kur’ân’ı bir kanun bir örf ve âdet ahlâk bir toplu ibadet kitabı ve tarihî hâdiselerin toplanmış olduğu bir kitap olmaktan menetmiyor. O’nun Müslümanların üzerine şaşılacak derecede büyük bir tesir yapan mistik bir havası vardır. Neticede hepimiz Kur’ân’ın ilahî kaynaklarını kayıtsız şartsız kabul etmek mecburiyetindeyiz.’’
M.H. Heykel Paşa Hayat-ı Muhammed Kahire 1938.
Bediüzzaman Said Nursi İşaratü’l-İ’caz Osmanlıca Elyazması
Hakikat Kitabevi Rehber Ansiklopedisi İstanbul 1984
Kur’ân bütün din ve dünya faziletlerinin kaynağıdır.”
H. LEİDER
__________________ 𝔹𝕚𝕣 𝔽ı𝕊ı𝕃𝕥ı𝕞 𝕐𝕖𝕥𝕖𝕣 Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir. |