Bebeklerde Demir Eksikliğine Bağlı Kansızlık
Bebeklerde demir eksikliği kansızlığı nedir?
Bu soruna demir eksikliği anemisi de denir. Kansızlık vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısındaki azalmadır. Kırmızı kan hücreleri vücuda oksijen taşımada önemlidir. Bu husus vücudun fonksiyonlarını istenilen şekilde yerine getirmesinde önemlidir.
Demir minerali sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin gelişimi için önemli bir mineraldir. Eğer bebekte demir eksikliğine bağlı kansızlık durumu gelişmişse bu bebeğin vücudundaki demir eksikliğinden kaynaklanan kırmızı kan hücrelerindeki azalma anlamına gelir.
Bebeklerde demir eksikliğine bağlı kansızlık belirtileri
Çoğu zaman bebekteki demir eksikliğine bağlı kansızlık belirtileri fark edilmez. Fakat genelde bebekteki demir eksiliğine bağlı kansızlıkta ciltte olgunluk, nefes darlığı ve yorgunluk belirtileri görülür. Bu belirtiler genelde kansızlık durumu şiddetli olduğunda ortaya çıkar.
Bebeklerde demir eksikliğine bağlı kansızlık yaygın mıdır?
Hemen hemen 2 yaşın altındaki her 3 çocuktan 1 tanesinde demir eksiliğine bağlı kansızlık yani demir eksikliği anemisi görülmektedir. 9 – 18 aylık arasındaki çocuklarda demir eksiliğine bağlı kansızlık riski daha yüksektir.
Bebekte demir eksikliğine bağlı kansızlık nasıl oluşur?
Bebekler doğdukları zaman ilk 6 ay için yeterince demir depolamış olarak doğarlar. Bu aydan sonra demire ihtiyaç duyarlar. 6. aydan sonra bebek katı besinleri almaya başlayınca özellikle demir zengini besinlerden verilmesi gerekir. Demir katkılı tahıllar da iyi bir çözümdür.
Günümüzdeki bebek mamaları demir içermektedir. Bu nedenle yeterli düzeyde mama tüketen bebeklerin çoğunda demir eksiliğine bağlı kansızlık gelişmez. Hem anne sütündeki hem de inek sütündeki demir düzeyi düşüktür. 1 yaşından sonra çocuğa inek sütü verildiğinde bu onun demir ihtiyacını tam karşılamaz. Prematüre bebeklerde ise demir aksiliğine bağlı kansızlık gelişme riski daha yüksektir.
Bebekte demir eksikliğine bağlı kansızlık tedavisi ve önlenmesi
Bebekteki demir eksikliğine bağlı kansızlık için en iyi tedavisi diyetindeki demir düzeyini artırmaktır. Demir oranı yüksek besinleri diyetine mutlaka eklemek gerekir.
Eğer bebeğinizi emziriyorsanız hekiminiz demir eksikliği için demir takviyesi önerebilir. Eğer bebeğinizi biberonla besliyorsanız demir düzeyi iyi olan bir mama tercihi yapın. Bebek 6. aydan itibaren anne sütünün yanında katı besinleri de almaya başlamalıdır. Çünkü anne sütü bebek için artık yeterli olmaz. Mercimek, nohut, yeşil yapraklı sebzeler, kuru kayısı gibi besinler bebekte demir eksikliğine bağlı kansızlığı önlemede etkili olabilir. Bebekteki demirin vücut tarafından iyi emilmesi için C vitamini içeren besinler de bebeğe verilmelidir. C vitamini olarak kivi, avokado ve kavun verilebilir.
Bebekte demir eksikliğine bağlı kansızlığı önlemek için verilecek olan demir destekleri mutlaka hekimin tavsiyesiyle verilmelidir. Hekimin önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Aksi halde aşırı demir takviyesi kullanımı bebekte zehirlenmeye neden olabilir.
alinti
__________________
Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz.. |