Bağışıklığı Güçlü Bünyenin Yapı Taşları
Vücudun yeterli miktarda vitamin ve minerale sahip olması bağışıklığı güçlü bir vücudun olmazsa olmazıdır. Vitamin ve mineraller tek başına yeterli değildir ve metabolizma mutlaka protein, yağ asitleri ve karbonhidrata da ihtiyaç duyar. Bunlardan bazıları:
Selenyum: Ay çekirdeği, balıklar, hindi eti ve kırmızı et, en çok selenyum içeren besinler arasındadır.
A Vitamini: A vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflattığı ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini arttırdığı biliniyor. Havuç, ıspanak, karalahana, keçi ve inek sütü, balıklar ve yoğurtta bol miktarda bulunuyor.
B2 Vitamini: Bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırıyor.
B6 Vitamini: Esmer pirinç, toz acı biber, Antep fıstığı, tarhun otu, sarımsak, adaçayı en çok B6 içeren besinler arasında ilk sıralarda. Aşırı oranda tüketilmemesi öngörülüyor. Nedeni ise olası tümör oluşumlarında büyümeye yol açma riski taşıması.
C Vitamini: Özellikle gribal enfeksiyonlarda öne çıkan C vitamini bağışıklık için son derece önemlidir. Çilek, dolmalık biber, brokoli, kivi, portakal, karnabahar ve greyfurtta bolca bulunuyor.
D Vitamini: Kemik gelişimi ve hücre yenilemesi için önemli. Balık, balık yağı, yumurta, süt ve süt ürünleri, mantar ve patates D vitamini bakımından en zengin besinler.
Çinko: Eksikliği gibi çinkonun fazla oluşu da vücut için zararlı olabilir. Hayvansal gıdalarda, kuruyemişlerde ve sebzelerde bulunuyor.
alinti
__________________
Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz.. |