Mis gibi kokusu ve rengarenk çiçekleriyle bahçelerin, balkonların en gözde isimlerinden biri olan, evinde saksılar dolusu çiçek yetiştirmeyi sevenlerin favorisi şebboy çiçeğini yakından tanıyoruz bugün.
Siz de evinizde şebboy yetiştirmek istiyor ama nasıl yetiştirilir, nelere dikkat etmek gerekir tam olarak bilemiyorsanız ya da halihazırda şebboylarınız varsa ve bakımına daha çok özen göstermeniz gerektiğini düşünüyorsanız hemen aşağıda buluşalım.
Şebboy çiçeği nedir, adım adım evde şebboy nasıl yetiştirilir, şebboy bakımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir bir bir anlatıyor, doğru bakıldığında rengarenk ve gür çiçekleriyle içimizi açan bu muhteşem bitkiyi tüm yönleriyle öğreniyoruz. Buyursunlar...
Şebboy çiçeği nedir?
Şebboy bitkisi, turpgiller familyasının en mis kokulu üyelerinden biri. Dünya üzerinde 3500'den fazla türü bulunan şebboy, ülkemizde de bolca yetiştiriliyor ve sadece ülkemizde 500'ün üzerinde farklı türünün bulunduğu tahmin ediliyor. Beyaz, mor, pembe, sarı, turuncu, bordo gibi çeşit çeşit renkte karşımıza çıkan çiçekleriyle şaşırtan şebboy bitkisinin yoğun ve güzel kokusunun ise içeriğinde bulunan uçucu yağlardan kaynaklandığı biliniyor. Hatta içeriğindeki bu yağların sağladığı nefis koku sayesinde başta parfüm yapımı olmak üzere kozmetik ve sanayide bolca kullanılıyor.
Tek bir sapında üst üste onlarca çiçek açtığı için görüntüsüyle de herkesin hayran kaldığı şebboy çiçeği, çok yıllık bir bitki olması ve önemli noktalara dikkat edildiği takdirde evde kolayca yetiştirilebiliyor olması sebebiyle de çok sevilen ve tercih edilen bahçe/balkon bitkilerinden biri oluyor. Bakımı doğru şekilde yapıldığında boyunun 50-60 santimetrelere dek ulaştığı, yabani türlerinin ise 80 santimetreyi bulabildiği de şebboy ile ilgili bilinenler arasında.
Evde şebboy nasıl yetiştirilir?
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Şebboy çiçeğini kısaca tanıdığımıza göre geçelim bizi daha çok ilgilendiren kısmına, evde şebboy nasıl yetiştirilir sorusunun yanıtına. Eğer balkon ya da bahçenizde şebboy yetiştirmek istiyorsanız toprak seçiminden sulamasına, bu adımlara mutlaka dikkat etmelisiniz:
Toprak ve saksı seçimi: Şebboy bitkisi için seçmeniz gereken toprağın humus bakımından zengin, besin değeri yüksek bir toprak olduğundan emin olmalı, aynı şekilde drenajı iyi yapılmış toprakları sevdiğini unutmamalısınız. Şebboyları doğrudan bahçenize ekemeyecekseniz ve saksılarda yetiştirmeniz gerekiyorsa altında mutlaka drenajı sağlayacak delikler bulunduğundan emin olmalı, büyüdükçe boyunun uzayacağını da hesaba katarak buna uygun küçük olmayan saksılar tercih etmelisiniz.
Sıcaklık ve ışık: Şebboylarınızı ekeceğiniz ve büyüteceğiniz alanın sıcaklık ve ışık miktarına da mutlaka dikkat etmeli, şebboy çiçeğinizi aşırı sıcak ve soğuklardan korumalısınız. Gelişiminin ilk aşamasında daha çok güneş ışığına ihtiyaç duyduğu bilinen şebboy çiçeklerinizi doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak ama ışıksız da kalmayacak alanlarda yetiştirebilirsiniz.
Sulama: Her bitkide olduğu gibi şebboylarda da sulama en önemli faktörlerden biri. Şebboy, asla susuz bırakmamanız gereken, aynı zamanda aşırı sulamadan da kaçınmanız gereken bir bitki. Özellikle sıcak yaz aylarında toprağının kurumasına izin vermeden düzenli olarak sulamasını yapmalısınız. Kış aylarında sulama miktarınızı ve sıklığınızı azaltabilirsiniz ancak yine de toprağının her zaman nemli kaldığından emin olmalısınız.
Şebboy bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Evinde şebboy olan herkesin bilmesi ve uygulaması gereken önemli püf noktaları da sıralamadan olmaz. Sağlıklı ve bol çiçekli şebboylar yetiştirmek için bunları bilmek şart:
Şebboyun nemli toprakta verimli olarak yetişen bir bitki olduğunu unutmamalı, toprağının kurumasına izin vermeden sulamasını düzenli olarak yapmalısınız.
Daha verimli ve sağlıklı şebboylar yetiştirebilmek için sulama yöntemi olarak damlama sulama yöntemini seçmelisiniz.
Yapacağınız drenajlar ve ölçülü sulama sayesinde toprağının aşırı sulu kalmasına da engel olmalısınız. Aksi halde köklerinde çürümeler meydana gelebilir, bitkinizin çürüyüp solmasına sebep olabilirsiniz, aman dikkat.
Yıl boyunca hemen her zaman tohumdan ekimi yapılabilen şebboy bitkisinin doğru koşulları sağladığınızda birkaç ay içinde çiçeklenebileceğini unutmamalı, yetiştirme sürecinizi buna göre zamanlamalısınız.
Aşırı rüzgara ve güneş ışığına maruz kalan alanlara bitkinizi yerleştirmemelisiniz.
Aynı şekilde aşırı gölge ve havasız alanlara da koymamalı, optimum koşulları sağlamak adına ışık alan, şiddetli rüzgar olmayan alanları tercih etmelisiniz.
Eğer bahçe gibi sabit bir toprağa değil de saksıya ekecekseniz saksının sürekli yerini değiştirmemeli, bitkinizin adaptasyon sürecini bozmamalısınız.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]