Uzmanlar, altı saatten az süren bir gece uykusunun bile hafıza üzerinde önemli etkileri olduğuna dikkat çekiyor.
Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden uyku tıbbı uzmanı Dr. Richard Castriotta, altı saatten az bir gece uykusunun bile ertesi gün kısa süreli hafızaya zarar verebileceğini söylüyor. Herkes uyku yoksunluğuna aynı şekilde tepki vermez, ancak genel olarak, yeterince dinlenmeden ne kadar uzun süre kalırsanız beyninizdeki yük o kadar büyük olur. Aşırı uyku yoksunluğunun, yani 24 saat veya daha uzun süre uyanık kalmanın, insanların sarhoşmuş gibi davranmasına bile neden olabileceği belirtiliyor.
Penn Medicine'de uyku uzmanı Dr. Indira Gurubha*****ula ise, "Uykusuz kalırsak, ertesi gün bazı şeyleri hatırlamakta zorlanacağımızın farkındayız, çok basit şeyler bile aklımızdan çıkabilir” diyor. Kişi dinlenirken beyin, önceki gün oluşan nöronlar arasındaki bağlantıları güçlendirir ve sentezler; bu, anıların depolanmasına yardımcı olur; bu süreç konsolidasyon olarak bilinir. Uyku alışkanlığın senin ve sağlığın hakkında neler söylüyor? yazısını okumak için tıklayınız...
Dr. Gurubha*****ula, hızlı göz hareketi uykusunun veya REM uykusunun anıları kilitlemede ve duyguları işlememize yardımcı olmada özellikle güçlü bir rol oynadığını ifade ediyor ve "Uyku pasif bir süreç değil" diye ekliyor.
-alıntı-