Kırmızı etten bin kat daha faydalı! Tüketenler kalp krizine yakalanmıyor!
Yılan meyvesi, kabuğuyla olduğu kadar faydalarıyla da merak edilen bir meyvedir. Salacca zalacca, salak, yılan meyvesi veya cayigo olarak da bilinen oryantal kökenli faydalı bir meyvenin bilimsel adıdır
23.08.2023
Ülkemizde çok fazla bilinmeyen bu meyve, Güneydoğu Asya'da ve bazı tropikal ülkelerde oldukça yaygın. Hem görüntüsü hem de tadı ile son zamanlarda favori meyve galine gelen yılan meyvesi, Asya'nın gastronomik kültürünün en belirgin ürünlerinden biri.
YILAN MEYVESİ TÜRKİYE'DE YETİŞİR Mİ?
Tropikal bir meyve olan salak pondoh yılan derisine benzeyen pullu kabuğundan dolayı yılan meyvesi olarak da bilinir. Boyu yaklaşık 6 metreye ulaşan palmiyelerde yetişir. Şekli yumurtaya benzeyen salak pondoh, Tayland, Malezya, Brunei ve Endonezya'da gibi ülkelerde yetişir.
Daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulmasına rağmen, Journal of Functional Foods dergisi, yılan meyvesindeki bazı antioksidanların varlığının kanser önleyici bir etkiye sahip olabileceğini belirten bir makale yayınladı. Ayrıca bu antioksidanların kalp hastalıklarını, felçleri ve menopoz semptomlarını önleyebileceğini bildiriyorlar. Uzun süre tokluk hissi veren bu tropikal meyve, hafızayı güçlendirmesiyle de tanınıyor. Avokado, portakal, mango, kivi gibi diğer tropikal meyvelerden daha fazla antioksidan içeriyor. Yılan meyvesi fazla tüketildiğinde kabızlık gibi sağlık problemlerine neden olabiliyor.
Gıda ile birlikte antioksidan alımı vücuttaki serbest radikallerin aktivitesi ile mücadele edebilir. Birkaç laboratuvar testi, C vitamini varlığından dolayı yılan meyvesinde iyi bir antioksidan kapasite bulmuştur.
Ayrıca, başka bir çalışma, yüksek kolesterollü sıçanlarda yılan meyvesinin polifenol içeriğini ve antioksidan etkisini karakterize etti. Yılan meyvesi özü ile takviye edildiğinde, plazma lipidlerinde önemli bir azalma gözlendi. Sadece posası antioksidan kapasiteye sahip değildir. Araştırmalar, yılan meyvesinin kabuğunun da antioksidan potansiyelini artırmak için yeterli polifenol içerdiğini ortaya koydu. Daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulmasına rağmen, Journal of Functional Foods dergisi, yılan meyvesindeki bazı antioksidanların varlığının kanser önleyici bir etkiye sahip olabileceğini belirten bir makale yayınladı. Ayrıca bu antioksidanların kalp hastalıklarını, felçleri ve menopoz semptomlarını önleyebileceğini bildiriyorlar.
YILAN MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?
Kırmızı etten bin kat daha faydalı! Tüketenler kalp krizine yakalanmıyor BEDEN SAĞLIĞI
Yılan meyvesi, kabuğuyla olduğu kadar faydalarıyla da merak edilen bir meyvedir. Salacca zalacca, salak, yılan meyvesi veya cayigo olarak da bilinen oryantal kökenli faydalı bir meyvenin bilimsel adıdır.
• Magnezyum: 607 miligram/kilo.
• Demir: 12 miligram/kilo.
• Çinko: 104 miligram/kilo.
• C vitamini: 400 miligram/kilo.
• B2 Vitamini: 6.32 miligram/kilo.
• Niasin: 240 miligram/kilo.
• B1 Vitamini: 20 miligram/kilo.