Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Haziran 2023, 15:52   #314
Çevrimdışı
NarÇiçeği
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: ^^Nar Çiçeği'nin Dostları ^^




Dedecan61 Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Böyle bacakları çarpık görünce içim cız ediyo yaa ameliyatla düzelmiyormu yoksa...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Pofidiğin garip bir hastalığı var belkide ilk defa duymuşsunuzdur. Spastik kedi sendromu..2020 Ekim ayından bu yana bizimle.. Hiçbir çilesi yok mutlu bir kedi, yemeyi içmeyi çok seviyor.. tek sıkıntısı bacaklarının ayrılığından kum kabına çıkamıyor o yüzden kum kabının yakınına gelip oraya yapıyor tuvaletini.. bazen dengesini kaybedermiş yaptığı çişinin üzerine düşermis iki haftaya bir duruma göre üç haftaya bir banyo yaptırırım tüylerini yalayıp kendini temizleyemez o da bacaklarının ayrılığından yoksa garibim kendini temizleyen kedi gibi dilini çıkarır yalar ama yetişemez. Bacakları ayrık olduğu için hızlı yürüyemez ama bir şekilde yurur.Her şeye rağmen onu çok seviyoruz l.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Spastik Kedi Sendromu Nedir?

Spastik kedi sendromu ya da serebellar hipoplazi kedilerde beyincik bölümünün olması gerektiği gibi gelişmemesi sonucunda ortaya çıkan bir gelişimsel durumdur. Beyincik vücutta ince motor becerilerinin, dengenin ve koordinasyonun yönetildiği bölgedir. Spastik kedi sendromu ağrılı, acılı ya da bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Spastik kedi sendromu annenin hamileyken kedi panlökopeni virüsüne maruz kalmasıyla ortaya çıkmaktadır. Virüsün henüz doğmamış yavrulara geçmesi durumunda spastik kedi sendromu görülmektedir. Kedi panlökopeni virüsü hızla bölünen hücrelere saldıran bir virüstür. Gebeliğin son dönemlerinde beyincik bölgesi hızlı bir şekilde büyümeye ve gelişmeye başlar. Bu da bölgenin kedi panlökopeni virüsüne karşı korunmasız hale gelmesine yol açmaktadır. Spastik kedi sendromu tek bir yavruyu kedide görülebileceği gibi doğan tüm yavrularda da gözlemlenebilmektedir.

Spastik Kedi Sendromu Nedenleri

Halk arasında kedilerde sallanma sorunu olarak da bilinen spastik kedi sendromunun en önemli şikayeti kedi sahipleri tarafından "kedim yürüyemiyor düşüyor" şeklinde ifade edilir. Spastik kedi sendromunda tek neden beyincik bölgesinin olması gerektiği gibi gelişmemesidir. Bu durumun meydana gelmesinin en büyük nedeni de kedi panlökopeni virüsüdür. Ancak anne kedinin hamileyken kötü beslenmesi, doğuma yakın sürede fiziksel travma meydana gelmesi spastik kedi sendromuna neden olabilmektedir. Bunlarla beraber toksoplazmoz gibi diğer iltihaplı beyin hastalıkları da spastik kedi sendromuna neden olabilmektedir. Spastik kedi sendromu rutin laboratuvar testlerinde anlaşılamamaktadır. Ancak bazı durumlarda MR görüntüleme yöntemi ile yavru kedilerde beyinciğin normalden küçük olduğu görülebilmektedir.

Spastik Kedi Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Beyincik bölgesinin vücudun düzgün ve koordineli bir şekilde hareketinden sorumlu olması nedeniyle hastalığın belirtileri yavru kediler tek başına ayakta durana ya da yürümeye başlayana kadar görülmemektedir. Belirtilerin şiddetti beyinciğin virüsten ne kadar etkilendiğine ve enfeksiyonun gelişim süreçlerinden hangisinde meydana geldiğine göre değişiklik göstermektedir. Spastik kedi sendromunun en yaygın belirtileri arasında;

Yürümede bozukluk,
Yürümeye çalışırken yana doğru düşme,
Hipermetri,
Başın şiddetli şekilde titremesi ya da kasıtlı titreme yer almaktadır.
Kasıtlı titreme ya da niyet titremesi olarak bilinen titreme kediler hareket etmek istediği zaman ortaya çıkmaktadır. Bu titreme türü genellikle yürüme esnasında görülmemekte ya da çok az bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Ancak spastik kedi sendromuna sahip olan kedilerde oyun oynarken, yuvarlanırken su ya da yemek için kaba eğilirken ciddi bir şekilde gözlemlenebilmektedir.

Spastik Kedi Sendromu Tedavisi

Sendromun nedeni beyindeki gelişim eksikliği olduğu için herhangi bir tedavisi yoktur. Ancak sendromun şiddetine göre kedinin yaşam kalitesini destekleyecek tedaviler uygulanabilir. Kedilerde spastik kedi sendromunu engellemek için dişi kedilerin hamilelik öncesinde panlökopeniye karşı aşılanmaları gerekir. Bunun yanı sıra kedilerin hamilelik döneminde sağlık beslenmeleri, travma yaşayabilecekleri durumların önüne geçilmesi de olası gelişimsel sorunları engelleyebilmek adına önemlidir.

Spastik kedi semptomlarına bağlı olarak alçak kedi tuvaleti, yüksekte duran mama kabı gibi önlemler ile kedinin yaşamı kolaylaştırılabilir. Şefkat ve sevgi dolu bir ortamda kedilerin normal bir yaşama sahip olmaları için bir engel yoktur.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver