Bebeklerde Burun Tıkanıklığı
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı
Bebeklerde burun tıkanıklığı sık yaşanan bir durum olduğu kadar yeni doğan bebeklerde daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Genellikle bebekler bulundukları ortamdaki hava koşullarından etkilendikleri için bu rahatsızlık meydana gelir. Hava kirliliği, sigara dumanı ve odanın uzun süre havasız kalması gibi olumsuz hava koşulları bebeklerde burun tıkanıklığına neden olur. Bebeğinizin rahat nefes alması için bulunduğu ortamı sık sık havalandırmalı ve içerisinde hava kirliliği oluşturacak olumsuzları ortadan kaldırmalısınız.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Burun tıkanıklığı yetişkinler tarafından rahatlıkla dile getirilirken bebekler bu rahatsızlarını ifade edemezler. Bu nedenle anne ve babanın, özellikle bebek iki yaşını doldurana kadar düzenli nefes alıp alamadığını kontrol etmeleri önemlidir. Bebeğin nefes alış şekillerine göre burun tıkanlığının anlaşılması mümkündür. Örneğin, bebek sürekli ağzından nefes alıyor ise ya da nefes alışverişlerinde burnundan hırıltılı sesler geliyorsa bebekte burun tıkanıklığı olduğu anlaşılır. Ayrıca bebeklerde burun tıkanıklığının anlaşılması uykulu oldukları zamanlarda daha iyi gözlemlenir. Nefes kontrollerinin yanı sıra burun tıkanıklığı yaşayan bebekler, vücutlarına da bazı belirtiler gösterir.
Nefes almaları rahat olmadığı için hava yutma durumu yaşayan ve böylelikle gaz sancısı olan bebeklerde,
Gün içerisinde ve özellikle sık sık uykusundan uyanıp huzursuzluk yaşayan bebeklerde,
Uyurken hırıltılı ya da horlamalı sesler çıkaran bebeklerde,
Annesini emmek istemeyen ya da ek gıdalarını geri püskürten yani iştahsızlık yaşayan bebeklerde burun tıkanıklığı belirtilerinin olduğu söylenebilir.
Bebeklerin Burun Tıkanıklığına Neler Yapılabilir?
Bebeklerde burun tıkanıklığı çok ciddi boyutlarda olmadığı sürece evde yapılabilir alternatifler vardır. Fakat bebeğin burun tıkanıklığı ileri boyutta olup nefes almada çok zorlanıyorsa doktora götürülmesi gerekmektedir.
Öncelikle hem burun tıkanıklığına karşı önlem almak için hem de bebeğin sağlığını korumak için bulunduğu ortamın havasının temiz olmasına özen gösterilmelidir.
Burun tıkanıklığı belirtilerinden yola çıkarak bebeğin burnunun neden tıkanmış olduğu belirlenmeli ve ona göre bir tedavi uygulanmalıdır. Örneğin bebeğin burnu hava şartlarının dışında geniz etinden ya da burnun kemik yapısından dolayı tıkanıyorsa doktor tedavisi uygulanmalıdır.
Bebeklerin burun kanalları ve burun delikleri yetişkinlere göre daha küçük ve dar yapılırdır, bu nedenle bebeklerde sık sık burun tıkanıklığı oluşur. Sık yaşanan bir durum olduğu için de:
Tuzlu su ve tuzlu su çözeltili burun spreyleri
Bulunan ortamın nem oranı
Buharın yumuşatıcılığı
İle bebeğin burun yollarını genleştirebilir ve tıkanıklığa neden olan mukusun dışarı atılmasını sağlayabilirsiniz.
Diğer yandan bebeklerde burun tıkanıklığı mukusun genze dolmasından kaynaklı olabilir bunun için de bebeğin yastığını normalden biraz daha yükseltebilirsiniz.
Bebeklerde hala devam eden burun tıkanıklığı için de burun aspiratörlerinin yardımıyla burnundaki mukusları çekerek nefes almasını kolaylaştırabilirsiniz.