Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Ocak 2023, 16:11   #1
Çevrimdışı
Tanem
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Görme Engelliler için Eğitim Metotları




Görme Engelliler için Eğitim Metotları





[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Görme engellilerin eğitimi merak edilen ve herkes için erişilebilir bir dünya için bilinmesi şart olan konulardan biri. Bu yazımızda görme engellilerin eğitiminde kullanılan değerlendirme metotlarını ve yöntemleri inceleyeceğiz.

Görme Engellilerin Eğitimi İçin Kullanılan Değerlendirme Metotları Nedir?

Herkesin günlük hayatta öğrenme biçimi farklıdır. Kimi işiterek öğrenir, kimisi yazarak ya da görselleştirerek. Aynı durum görme engelli kişiler için de geçerli. Dünya’da görme engelliler için uygun eğitimsel yöntemleri bulabilmek için bazı değerlendirmeler kullanılıyor. Bunlardan bazıları şöyle:

-Öğrenme Ortamı Değerlendirmesi
Bu değerlendirmede görme engelli kişinin en çok hangi hisleri çevreden bilgi almak için kullandığı tespit ediliyor. Tespit sonrası ise görme engelli kişi için en uygun öğrenme ve eğitim metotları ile alakalı karar verilebiliyor. Örnek vermek gerekirse görme engeli olan kişi çoğunlukla temas ederek çevre hakkında bilgi ediniyorsa Braille alfabesi kişinin eğitimi için hayati bir rol oynayabilir.

-Fonksiyonel Görme Değerlendirmesi
Bu yöntem aslında görme yetisi az bir oranda da olsa kullanmaya devam edenler bireylere doğru metotların tespit edilmesi için kullanılıyor. Farkı mesafelerde görme yetisinin test edildiği bu yöntem sonunda profesyonel eğitimci tarafından görme engeli olan kişinin hayatını kolaylaştıracak yeni yöntemler kullanılabiliyor. Örnek vermek gerekirse bir sayfa içerisindeki kontrastın arttırılarak ve belki ek teknoloji kullanımıyla kısmi görme engelli kişi eğitimini özgürce sürdürebiliyor.

Görme engellilere verilen değerlendirme metotlarını inceledik. Peki bir görme engelliye verilen temel eğitimler nelerdir? Şimdi de bu soruya cevap verelim..

Bağımsız Hareket (Beyaz Baston) Eğitimi Nedir?
Görme engellinin yön bulma ya da hareket edebilme kabiliyetlerini geliştiren eğitim türüdür. Bu sayede görme engelli kişi daha bağımsız bir şekilde hayatta var olabilir, zihin haritasını güçlendirir.

Kişisel İdare Eğitimi Nedir?
Günlük ihtiyaçların hemen hemen hepsini kapsayan eğitim türüdür. Ütü yapmaktan tutun da yemek yapmaya kadar her konuda eğitim verilebilir.

Modelaj Eğitimi Nedir?
Görme engellinin uzun-kısa, küçük-büyük gibi algılarının güçlenmesi için kil yardımıyla el kaslarının geliştirilmesini içeren eğitim türüdür.

Braille Alfabesi Eğitimi Nedir?
Görme engellinin eğitimde önemli bir yer tutan alfabenin öğretilmesini hedefleyen eğitimdir.

Erişilebilirlik hayatın her alanında gerekli olan ve yaşamı daha kapsayıcı hale getiren bir kavram. Biz de bu yazımızda erişilebilirliğe olan katkısıyla görme engellilerin öğrenme süreçlerinde kullanılan metotları ve temel eğitimleri inceledik. Umarız keyifli bir okuma olmuştur.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver