Gebelikte D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Gebelikte D Vitamini
D vitamini gıdaların çok az bir kısmında bulunmaktadır. Balık, karaciğer, yağlı balıklar ve yumurtalar D vitamini içerir. Pek çok gıdada doğal olarak içermemektedir. Asıl doğal kaynağı insan cildidir ve cildimiz tarafından sentezlenir. Günümüzde D vitamini eksikliği bazı hastalıklar ve gün ışığının az olduğu bölgeler hariç nadir görülmektedir.
Gebelikte D Vitamini Önemi
Vücudunuzun, kalsiyum ve fosfor seviyelerini koruyabilmek için D vitaminine ihtiyacı vardır. D vitamini ile ilişkili olarak kalsiyum metabolizması bebeğinizin kemik ve dişlerinin oluşmasına yardımcı olur. D vitamin plasentadan rahatlıkla bebeğe geçebilmektedir. D vitamini vücudumuzun bazı bölgelerde aktif hale getirilmektedir. D vitamini bebeklerde plasenta ve böbrekten salınan enzimler ile aktif hale getirilir. Yenidoğan bebeklerin D vitamin seviyeleri büyük oranda annedeki D vitamin durumuna bağlıdır. Gebelikteki D vitamini eksikliği olması bebekleri D vitamini eksikliği açısından risk altında olmaktadır.
D Vitamini Eksikliğinde Ne Olur?
D vitamini eksikliği gebelikte sık görülür ve yetersiz D vitamini olması, yeni doğanlarda anormal kemik büyümesi, kırıklar veya raşitizmlere neden olabileceği düşünülmektedir. Bazı çalışmalar, D vitamini eksikliğini gestasyonel diyabet, preeklampsi, preterm doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi yüksek gebelik komplikasyonları riski ile ilişkilendirmiştir fakat yeterli kanıtlar yoktur. Bu konuda çalışmalar devam etmektedir. D vitamini eksikliğinin belirtileri belirgin olabilir ya da hiçbir belirtisi olmayan bir vitamin D eksikliğine de sahip olabilirsiniz. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalar sonrasında eksikliği yaygın olarak gözlenen, yetersizliğinin yarattığı sonuçların anne ve bebek sağlığına olumsuz etkileri bilinen D vitamini yetersizliğinin önlenmesi toplum sağlığının geliştirilmesi açısından program başlatmış olup ülke genelinde birçok aile hekimliklerine ücretsiz olarak dağıtmıştır. D vitamini düzeyine bakılmaksızın gebelik ve süt verme döneminde annelere D vitamini desteği sağlanması amaçlanmıştır. ( 12. Gebelik haftasından sonra 6 ay ve doğum sonrası 6 ay). D vitamini dozu; 1200 IU (9 damla) günlük tek doz.
D Vitamini İçeren Yiyecekler Nelerdir?
Süt
Peynir
Yumurta sarısı
Karaciğer
Balık
Mantar
D Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Kas zayıflığı/ yorgunluğu
Kemik ağrısı
Solunum problemleri
Sıcak basması
Depresyon
Doğurganlık
Kronik baş ağrısı
Cilt problemleri
Saç dökülmesi
Yorgunluk
Ruh hali değişiklikleri
D Vitamin Eksikliği İçin Neler Yapılabilir?
Vücudunuz, D vitaminin çoğunu yaz aylarında cildimizin güneş ışığına maruz kalması ile sentezleyip depolamaktadır. Yaz aylarında güneş çarpmalarına dikkat ederek güneş altında vücudumuzun D vitamin sentezlemesine yardımcı olabiliriz. Dikkat ederek yaptığımız bu güneşlenmeler kış aylarında ihtiyacımız olacak olan D vitamini deposu oluşturacaktır. Bunun dışında; somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar da D vitamini içermektedir. Hamile anne adayları haftada en az iki defa balık yemelidir.