Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Aralık 2022, 19:53   #1
Çevrimdışı
Tanem
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gebelikte Karın Ağrısı Neden Olur?




Gebelikte Karın Ağrısı Neden Olur?




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Gebelikte Karın Ağrısı

Gebelikte karın ağrısı, gebeliğin hemen her döneminde görülebilen ve genelde zararsız bir durumdur. Gebelik haftasına, ağrının yerine ve eşlik eden bulgulara göre değerlendirilmesi gerekir. Karın ağrısı, gebeliğin kendisine bağlı oluşmuş normal kabul edilebilen bir durum olabileceği gibi gebeliğe bağlı gelişen hastalıklara ve hatta diğer karın içi organlara ait hastalıklara bağlı da olabilir.


Gebelikte Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Gebeliğe Bağlı Normal Durumlar

Rahmi yerinde tutan bağların rahmin büyümesine bağlı olarak gerilmesi sonucunda özellikle kasıklarda ağrı hissedilir. Tek ya da çift taraflı olabilir. Sıklıkla gebeliğin erken dönemlerinde ani hareketle ortaya çıkar.
Kabızlık gebelikte hormonlara bağlı bağırsak aktivitesinin azalmasına bağlı olarak gelişir. Gebeliğin ilerleyen haftalarında bebek ve bebeğin eşinin (plasentanın) büyümesi, bebeğin suyunun artması sonucunda karın içinde rahmin kapladığı yerin artmasına bağlı olarak bağırsaklara bası artar ve bağırsak hareketleri yavaşlar. Gebelikte kullanılan demir ilaçları da kabızlığa neden olabilir. Bol su tüketimi ve beslenmede lifli gıdalara yer verilmesi ile çözülmemesi durumunda doktora başvurulmalıdır.
Mide yanması da tıpkı kabızlığın sebebi olan hormonal değişiklikler ve rahmin büyüyüp mideye baskı yapması sonucunda görülür. Beslenmede asitli gıdaların, çay ve kahve tüketiminin azaltılması oldukça etkilidir. Oturma ve uyku sırasında sol yana dönük pozisyon da şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.
Rahimdeki büyümeye bağlı oluşan sinir sıkışmaları sonucunda özellikle kasıklarda ve bacaklarda karıncalanma, iğnelenme hisleri de ağrı olarak tariflenebilmektedir.
Braxton Hicks kasılmaları halk arasında ‘’yalancı sancı’’ olarak bilinen sancılardır. Gebeliğin 24. haftasından itibaren görülmeye başlamakla beraber gebeliğin son 3 ayında artar. Gerçek doğum sancılarından farkı ağrının düzensiz aralıklara sahip olması ve belirgin olarak üst-orta karında hissedilmesidir. Dinlenme, sıvı alımı ve pozisyon değişikliği ile genelde rahatlama sağlanır. Gerçek doğum sancıları ise düzenli aralıklarla hissedilir. Ağrılar arası zaman giderek kısalır. Ağrı sırt, bel ve alt karında hissedilir ve dinlenmekle ağrılar azalmaz.
Gebelikte karın ağrısı yukarıda saydığımız gibi çoğunlukla zararsız bir şikayet iken bazen hayati öneme sahip bir sorunun belirtisi de olabilir.

Gebeliğe Bağlı Bir Sorunun Belirtisi Olabilecek Durumlar

Gebelik kaybı (düşük) durumunda şiddetli kasık ağrısına kanama, parça düşürme de eşlik eder. Düşük, gebeliklerin %15-20’sinde görülür. Bunlara henüz tespit edilmeden kaybedilen (biyokimyasal) gebelikler de dahil edildiğinde bu oran %50-60’ları bulmaktadır. Annelerin en büyük endişesi ‘’Ben yanlış bir şey mi yaptım?’’ düşüncesidir ancak özellikle ilk 13 haftada gerçekleşen yani erken gebelik kayıplarının yaklaşık %60’ı bebeğe ait kromozomal (genetik) bozukluğa bağlıdır. Kısacası bu endişe yersizdir. Kramp tarzındaki karın ağrısı, kahverengiden kırmızıya kadar değişen kanama varlığında mutlaka doktora başvurulmalıdır. Düşük tehlikesi varlığında istirahat, bol sıvı tüketimi önemlidir.
Dış gebelik döllenmiş bir yumurtanın rahim içine değil başka bir yere yerleşmesidir. En sık fallop tüplerine yerleşir (%90-95). Şiddetli karın ağrısı ve kanama görülür. Gebeliklerin yaklaşık %1’inde görülür. İlk 3 ayda yaşanan anne ölümlerinin en sık sebebidir. Sağlıklı bir gebelik ile aynı bulguları vererek başlar ancak gebeliğin büyüyüp tutunduğu yerin gerilip yırtılmasına bağlı iç kanama gerçekleşebilir. Erken tanı çok önemlidir. Erken tanı sağlanabilmesi için adet rötarı gerçekleştikten sonra kadın doğum uzmanına ilk kontrol için başvuru yapılması gerekmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu kasıklarda ağrı ve idrar yaparken yanma şeklinde kendini gösterir. Gebelik boyunca rahmin büyümesine bağlı olarak idrar yollarındaki baskı artar bu da idrarın tam boşaltılamamasına ve sonuçta enfeksiyona neden olur. Gebelikte mutlaka tam idrar tetkiki ve idrar kültürü testi verilmelidir. Herhangi bir yakınması olmayan gebelerin %10’unda kültürde bakteri üremesi saptanmaktadır. Bu durum bebekte gelişme geriliğine ve düşük doğum ağırlığına sebep olmaktadır. Gebelikte ilk kontrolde ve son 3 aylık dönemde mutlaka tam idrar tetkiki ve idrar kültürü verilmelidir. Enfeksiyon saptanması durumunda tedavi gerekir.
Erken doğum ağrılar ile birlikte rahim ağzının açılması ve soncunda bebeğin 37. haftadan önce dünyaya gelmesidir. Doğum sancılarının başlaması erken doğum tehdidi olarak adlandırılır. Tüm doğumların yaklaşık %10’unda görülür. Tıp dünyasındaki tüm gelişmelere rağmen doğumun nasıl başladığı sadece teorilerden ibarettir. Doğumun erken başlamasının birçok sebebi olabileceği gibi en ön planda enfeksiyonlar vardır. Çoğul gebelikler, bebeğin suyunun fazla olması, rahim anomalileri, myomlar, kansızlık, bebeğin eşinin yerinden ayrılması, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) ve sigara kullanımı da erken doğum nedenlerindendir.
Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) gebelikte tansiyon yüksekliği, idrarda protein kaybı, mide ve karaciğer etrafında ağrı yapar. Gebeliğin acil durumlarındandır ve tansiyon yüksekliği, baş ağrısı, mide ağrısı olması durumunda hızlıca hastaneye başvurulması gerekmektedir.
Gebelikte karın ağrısının diğer bir nedeni de myomlardır. Gebelik sırasında rahmin hızla büyümesi sonucunda myomun kanlanması azalır buna bağlı olarak myoma ulaşan oksijen ve besin maddelerinde azalma olur ve sonuçta myomda dejenerasyon (bozulma) başlar. Ağrıya sebep olan da bu dejenerasyondur. İstirahat, bol sıvı alımı ağrıların azalmasında faydalı olur. Myomu olan gebelerin aklında 2 soru vardır;
Myom Bebeğe Zarar Verir Mi?

Büyük ihtimalle hayır. Kanama ve ağrı şikayetleri olsa dahi bebeğin bundan etkilenme olasılığı son derece düşüktür. Bebeğe bir zararı olmamakla birlikte yine myomun büyüklük ve yerleşim yerine bağlı olarak erken doğum riski artabilir, normal doğumun gerçekleşmesine engel bir yerde olabilir ve çok nadiren bebeğin eşinin (plasentanın) erken ayrılmasına neden olabilir.

Sezaryen Doğum Esnasında Myomlar Çıkarılabilir Mi?

Bu sorunun cevabı da oldukça tartışmalıdır. Gebeliğe bağlı rahmin kanlanması fazladır ve myomun alınmasına bağlı olarak durdurulamaz bir kanama meydana gelebilir. Ancak myom yerleşim yeri çok derin değil, myomlar sezaryen ile aynı kesi hattından çıkartılabilecek ise ya da dışarıya doğru büyümüş subseröz myomlar varsa sezaryen sırasında myomektomi yapılabilir.

Gebeliğe bağlı olmayan karın ağrısı nedenleri de vardır. En sık karşılaşılanlar apandisit, böbrek taşı ve safra kesesi taşıdır.

Gebelikte Karın Ağrısında Hangi Durumlarda Hastaneye Başvurulmalı?

Karın ağrısı aniden başladıysa
İstirahat ve sıvı tüketimi ile azalmıyorsa
Vajinal kanama
Vajinal akıntı
İdrar yaparken yanma
Bulantı kusma
Tansiyon yüksekliği
Su gelişi var ise mutlaka hızla doktora başvurulmalıdır.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver