Konudaki bütün yorumları, 7 sayfanın tamamını alelusul bir şekilde değil, sürükleyici bir romanı okurmuşçasına okudum. Ben severim zaten okumayı.
Öncelikle; “iki tarafı da tanıyorum” yazmayanı dövüyorlarmış, ben de aç karna dayak yememek için önce bunu belirterek başlayayım. Şaka bir yana; SekerShell firmasını neredeyse kurulduğu ilk haftalardan itibaren o zamanlar 13-14 yaşlarındaydım, ilk müşterilerinden biri olarak tanırım. Henüz kurumsal kimlik kazanmadan önce bile @
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Ömer) ile MSN üzerinde o dönemin şartlarında “kanka” muhabbetimiz varken bile, kendisi olsun abisi ALpeR (Mehmet Abi) olsun son derece babacan, dürüst ve güvenilir insanlardır. 2006 kuruluşlu olup, 1.5-2 yıl gibi bir kısa süre içerisinde sektörü tamamen tekellerine aldılar. Bunu bir zenginlik yatırımıyla değil, gökten zembille değil, iş geliştirme konusunda tamamen emek vererek bileğinin hakkıyla elde ettiler. Bu yönden IRC aleminde eski olan herkes gibi, hiçbir şey değilse bile bunu takdir etmek ve şapka çıkarmak gerekiyor. Şunu da belirteyim; kendileriyle ortalama 10 yıldır bir kişisel ya da ticari ilişkim yoktur. Hatta geçtiğimiz aylarda kendileri tarafında barınan bir web sitesi ile ilgili “hukuksal” bir durum vuku bulduğunda tamamen yasal çerçevede e-posta göndererek meramımı anlatmıştım (e-posta yazışması bende durmakta). Yani buraya kimsenin tarafgirliğini yaparak yorum yazmayacağımı herkes bilir zaten.
Konunun diğer tarafı olan; @
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Sinan) yine 2010'lardan beri aşina olduğum, mIRC Scripting konusunda “başarılı coder” addedilen kıymetli bir insan. Sinan'la çok fazla samimiyetimiz olmasa bile, gerek Ajan botunun namından gerekse ortak dostlarımız kanalıyla kendisine oldukça güvenir ve saygı duyarım. Küçük bir nüans olarak da şunu belirtmem gerekirse; geçtiğimiz yıl bir sohbetimizde kendisi benim eskiden (2006-2009 arası) mIRC coder olarak bulunduğum dönemlere atıf yapan o zamanlarda kodlarımı incelediğini, bunun gelişiminde katkısı olduğunu belirterek beni duygulandırmış ve onore etmiş bir insan. Çünkü piyasada güncel olarak iş yapmıyorsanız, o sektörde unutulursunuz.
Şimdi; “iki tarafı da tanıma” olayını hallettiğimize göre konuya gelelim. Bana kalırsa burada foruma aksettirilenden fazlası var. Ortada yanlış yapılan bir durum olsa bile, “rekabet kurumu” açısından tarafların birbirine daha fazla bilenip olayı foruma taşıdığını düşünüyorum.
Normalde bu “illegal faaliyetler” kategorisi çok uzunca süredir gülerek takip ettiğim, “yine hangi lamer hangi sunucuya inviter ile reklam atmış”, “yine hangi klavye delikanlısının tehdit logları yayınlanmış” diyerek çekirdek eşliğinde baktığım bir kategori haline gelmiştir. Çok nadiren “tasarım hırsızlığı”, “ticari ahlâksızlık/dolandırıcılık” gibi ciddi konular açılsa da bu kategorinin seyri uzun yıllardır böyle iken, bu şekilde kendilerini kanıtlamış iki firmanın kozlarını ulu orta, birbirlerini rencide etmeye çalışarak paylaşmaları çok üzücü ve tatsız görünüyor.
Kısaca konuyla ilgili değerlendirmem ise; açık kaynak kodlu bir sistem üzerinden geliştirilen ve artık SekerShell'in lisanslı markası hâlini alan “ZSohbet” ürününün direkt kullanıcılara o appletmış hissini uyandırıcı bir boyutta QBilisim tarafından müşterilere sunulması hoş olmamış. Dediğim gibi işin arka planında geçmişe dayanan bir anlaşma, lisans iptalleri
vb. durumlar mevcutmuş. Bu bağlamda @
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] de kendince haklı olabilir. Ancak Ajan gibi bir sunucular için güvenlik harikası olarak kabul edilen botu yazabilen, son zamanlarda gördüğüm web arayüzleri hazırlayabilen niteliğe sahip @
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'in sıfırdan tıpkı “ZSohbet” gibi bir applet/marka oluşturmasını (örneğin: “QSohbet”) ben daha fazla beklerdim. Olay da bu radeye kadar gelmemiş olurdu belki de.
Yine de bir tarafı komple haklı, diğer tarafı haksız bulmak doğru olmaz, çünkü öncesindeki anlaşmaların varlığı da konunun seyrini belirliyor. Benim nacizane tavsiyem; karşılıklı karalamanın artık sonlandırılıp, bu iki saygın ve olgun perspektiften olayların gelişimini değerlendirebilecek kadar bu alemde bulunmuş arkadaşların bir şekilde bir araya gelip sorunu aralarında çözüme kavuşturmasıdır. Gerçekten burada konu olmayı ya da bu bölümde anılmayı hak etmeyecek ölçüde kıymetli işler yapan insanlarsınız, yakışmıyor.
Umarım bir şekilde durum çözülür ve olay tatlıya bağlanır. Her iki tarafa da geçmiş olsun.