Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Aralık 2022, 17:28   #1
Çevrimdışı
Tanem
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Emzirirken Kilo Vermenize Yardımcı Olacak 6 İpucu




Emzirirken Kilo Vermenize Yardımcı Olacak 6 İpucu




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Emzirmek hamilelikte kilo vermenize yardımcı olur mu?


Hamilelik süreci sonrasında gelen loğusalık hem anne hem de bebek için bir adaptasyon dönemi olmakla birlikte hormonal olarak süt salınımının yoğun olduğu bir dönemdir. Bu dönemde annenin vücudu hamilelik süreci sonrası toparlanmaya girerken aynı zamanda da süt salınımı sağlamaya ve emzirmeye odaklıdır.


Emzirmenin ortalama günde 500 ila 700 kalori harcanmasına sebep olacağı düşünülürse, hamilelik sonrası kilo vermek isteyen annelere yardımcı olabilecek en önemli aktivite emzirmedir. Ancak bu süreçte verilebilecek kilo miktarı ve süresi kişiye göre değişmektedir.

Hamilelik sonrası, loğusalıkta ne kadar hızlı kilo verilebilir?

Herkesin saç rengi, göz rengi farklı ise metabolizma hızı da yaş, boy, metabolik bir rahatsızlığın olup olmaması, kilo alıp verme hikayesine göre bile değişebilmektedir. Emzirme döneminde ise bunlara ilaveten hamilelik sırasında alınan kilo, hamilelik süresince ki fiziksel aktivite durumu, hamileliğe başlangıç kilosu gibi faktörler de etkili olmaktadır.

Kişiye göre değişmekle birlikte doğum sonrasında hızlıca 7-8 kg verebilen anneler olabilirken bazen doğum öncesindeki kiloyu uzun süre veremeyen anneler de olabiliyor. Bu kilo kaybı bebeğin, plasentanın ve amniyotik sıvının ağırlığının azalması iken verilen kilonun miktarı bebeğin kilosuna ve hamileliğe bağlı ödemin çokluğuna göre değişebilir.

Emzirirken kaç kaloriye ihtiyaç var?

Emzirirken kalori alımında en önemli hesaplama emzirme sıklığına ve hacmine göre değişecektir. Günlük alınması gereken kaloriye ilaveten 500-600 kalori eklenmesi gereklidir. Öncelik sütün verimi ve sütün kalitesi olacağı için beslenmede dengeli ve yeterli besinlerin olması alınması gereken kaloriden daha önemlidir.

Bu besinler et/ tavuk/ balık/ köfte/ yoğurt/ peynir/ yumurta gibi proteinli gıdalar ile meyve ve sebzelerdir. Emzirme döneminde anneler için en büyük handikap süt verimi için sürekli olarak şekerli yiyecek ve içeceklere yönelme eğiliminin olmasıdır. Şekerli yiyecek ve içecekler, fazla kalori alımının yanı sıra kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürerek çabuk acıktırır ve total kalori alımını olumsuz etkileyebilir.

Emzirirken kaloriyi kısıtlamak güvenli midir?

Kilo vermeye çalışıyor olsanız bile, emzirirken özellikle ilk 4 ay, zayıflama diyeti uygulanmamalıdır. Anne alması gereken günlük total kaloriyi, gün içerisinde 3 ana öğün ve ara öğünler olmak üzere dengeli bir şekilde almalıdır.

Hamilelik sonrası hormonaların da dengelenmesi için de süreç uzayabilir, dolayısıyla kilo verme stresine girmeden süt kalitesi ve verimliliği için yeterli bir beslenme, emzirme ile kalori harcamaya da sebep olacaktır.

Emzirirken kilo vermenize yardımcı olacak 6 ipucu

Bebek için kaliteli, besleyici süt üretebilmek adına emzirirken sağlıklı bir bir beslenme programı şarttır. Dolayısıyla kalori kesmek yerine yapılabilecek küçük hayat tarzı değişiklikleri kilo verme konusunda anneye destek olacaktır.

1. Kompleks karbonhidratlar tüketmek

Tüketilen karbonhidrat miktarını azaltmak yerine sağlıklı bir karbonhidrat içerikli besinler seçmek emzirme döneminde süt kalitelisini arttırırken daha hızlı kilo vermeye yardımcı olabilir. Şeker eklenmiş komposto, hoşaf, şuruplu tatlı, çikolata, bisküvi, gofret gibi basit karbonhidratlar yerine gaz yapmıyorsa bulgur, erişte, çorba çeşitleri, tam buğday ekmek tüketimi daha uzun süre tok tutacak aynı zamanda süt yapımını uyaracaktır.

2. Ilımlı tempoda yürüyüşler yapmak

Günde 20 ila 30 dakikalık, hafif tempolu yürüyüşler annenin stres seviyesini azaltarak, hormonal dengesinin yerine gelmesine ve kilo vermesi konusunda kalori harcamasına destek olacaktır. Haftada 150 dakikaya kadar ılımlı düzeyde yürüyüş yapılabilir.

3. Günde 3-4 litre su içmek

Emzirirken susuz kalmamak önemlidir. Her gün 3-4 litre su tüketimi, süt yapımını arttırırken, kilo vermeye destek olacaktır. Aynı zamanda hamilelik sırasında oluşan ödemlerin atılmasına yardımcı olacaktır.

4. Öğün atlamamak

Kilo vermeye çalışıyor olsa bile, emziren anne öğün atlamamalıdır. Öğün atlamak süt kalitesini azaltabilir, metabolizmayı yavaşlatabilir ve enerjiyi düşürebilir. Genelde bebek bakımını yapan annelerin, kendilerine zaman ayıramaması ile birlikte en sık yaptığı hatalardan biri öğün atlamaktır. Yemek yemek için fazla zaman yoksa bile gün boyunca daha küçük atıştırmalıklar ile öğün planlaması yapılmalıdır. Özellikle emzirme sonrasında kuru meyve ve fındık/ badem/ ceviz gibi yağlı tohumlar ile kan şekeri dengesi sağlanmalıdır.

Ne zaman yardım almalı?

Emzirirken sağlıklı bir şekilde kilo vermek, bebeğin süt verimliliği ve süt içeriğinin değişmemesi için günlük alınması gereken besinler ve kalori konusunda bir uzman tarafından yönlendirilmeli ve desteklenmelidir.

İlk 6 aylık süreçte emzirmeye rağmen kilo vermede direnç yaşıyorsanız o zaman bir beslenme uzmanına danışarak süt kalitesi ve verimliliğini azaltmadan, yeterli ve dengeli bir beslenme programı planlanmalıdır.

Özetle sevgili emziren anne, kendini başka yeni doğum yapmış annelerle karşılaştırma, emzirirken çok fazla kaloriyi kısıtlamadan sağlıklı bir beslenmeye odaklan. Hamilelik sırasında kilo almanın dokuz ay sürdüğünü unutma, bu nedenle kilo verme yolculuğuna başlarken kendine karşı sabırlı olarak bu sürecin de uzun sürebileceğini unutma.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver