Çocuğunuzun Sınırlara İhtiyaç Duymasının 5 Nedeni
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Sınırlar, bizim kendimizi koruma ve kendimize dikkat etme yolumuzdur. Onlar ruhlarımızın gizli bekçileridir, iyiyi içeride tutup o kadar da iyi olmayanı dışarı atarlar. Peki ama sizin çocuğunuz onlara neden ihtiyaç duyuyor? Sınırlar çocuğunuza sorumluluğu, güvenliği, sonuçları, saygıyı ve duygularını düzenlemeyi öğreterek onun gelişmesine yardımcı olur.
Çocuklar Sınırlardan Neler Öğrenebilir?
Sorumluluk
Sınırlar çocuklara davranışlarını ancak kendilerinin kontrol edebileceğini öğretir. Bunun yapmak için, seçimlerinin sonuçlarıyla yüzleşmelerine izin verin. Çocuğunuza istediği bir şeyi talep edecek alanı tanıyarak ona hayatta avantaj sağlamış olursunuz. İstediği şeyi elde edemese bile. Elinizden geldiğince hayal kırklığı ve üzüntüsü hakkında konuşmasına izin verin, onlar adına durumu düzeltmeye çalışmayın. Hüsran ve üzüntü “kötü” duygular değildir. Fakat kötü olduklarını hissettirmek çocuğunuzun bunları kendi başına deneyimlemesine engel olur.
Eğer çocuğunuz kendi hislerinin ve ihtiyaçlarının sorumluluğunu alabilirse, o ihtiyaçları nasıl karşılayacağını da öğrenecektir. Başarısızlığının ve başarısının (çünkü biri diğerine sebep olur!) kendi inisiyatifinden kaynaklandığını öğrenir. İçgüdüleriniz onu toparlayıp kurtarmak isteyecektir fakat onu ‘kurtarmak’ yalnızca size olan bağımlılığını artırmak ve sorumluluk sahibi olmasına engel olmak anlamına gelir. Onu destekleyin ve yanında olun ama kendi dayanıklılığını ve kendi kaynaklarını keşfetme fırsatını da tanıyın.
Güvenlik
Çocuklar küçük yaşlarından itibaren size kaygılı ve sıkıntılı olduklarına dair işaretler verirler. Küçük yaştan itibaren hayır diyebilmeleri onlara kendi seslerini duyurma şansını verir. Onlar için yapabileceğiniz en iyi şey seçimlerine saygı duymaktır. Bunu beslemek için çocuğunuza desteğinizi gösteren bir şekilde karşılık verin, onunla hemfikir değilseniz dahi. Çocuğunuza hayır deme alanını tanırken ona sevginizi ve kabul ettiğinizi göstermeye devam edin. Bu, ona kendisi olmanın ve kendi fikirlerine sahip olmanın gayet iyi bir şey olduğunu öğrenmesine izin verin. Kendi aileleri içinde hayır diyebilmek aynısını yaşıtları ile olan ilişkilerinde ya da büyüdüklerinde iş hayatlarında da yapabilmelerine yardımcı olacaktır.
Sonuçlar
Çocuklar hayatlarında bir yön duygusuna ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuza bir seçenek sunduğunuzda ona seçim yapma gücünü de vermiş olursunuz. Bu kahvaltıda istediği kasenin rengi kadar basit bir seçim bile olsa, ona bir otorite ve kontrol duygusu verirsiniz.
Şimdi verdiği kararlarda kendisinden emin olmasına yardımcı olun. Büyüdükçe daha büyük meselelere karar verirken de bu özgüvenden destek alacak. Sabırlı olun. Çocuğunuza hata yapma ve hatasından öğrenme fırsatını tanıyın.
Saygı
Hiç “hayır” kelimesini kabul edebilen bir çocuk (ya da aslında bakarsanız herhangi birini) tanıdınız mı? Çocuk doğru adımları atarsa bir ebeveynin evet diyebileceğini bilir. Hayırın hayır demek olduğunu öğrenmek başkalarına empati duymak konusunda çok büyük bir derstir. Olayları bir başkasının bakış açısından görebilmek bir armağandır. Çocuklar davranışlarının her zaman bir sonucu olduğunu ve eylemlerinin incitici olabileceğini bilirler. Konu şeker arabasıyken “hayır” demenin “hayır” demek olduğunu anlamak çocuğunuzun bir bütçeyi düzenlerken, yasalara uyarken, ‘doğru’ şeyi yaparken söylenen ‘hayıra’ da saygılı olmasına yardımcı olur.
Duygularını Düzenlemek
Çocuklar için büyük hislerinin o kadar da büyük hissettirmemesini sağlamak kolay değildir. Öfke nöbetleri büyük hislerin tümüyle ele geçirmesine izin vermenin doğrudan sonucudur. Çocuklar yaşlandıkça, sizinle olan konuşmaları sayesinde ihtiyaçları hakkında nasıl konuşmaları gerektiğini öğrenirler. Duygularını nasıl düzenleyeceğini öğrenmek istediklerini elde ederken de sabırlı olmasını sağlayabilir. Kendi başına nasıl sakinleşeceğini ve bunun kendi başına nasıl ödüllendirici bir şey olduğunu öğrenebilir. Bu, hayatta bir amacı olmasını ve hedefine ulaşarak almış olduğu ödülün tadını çıkarmasını sağlar.
Bunu teşvik etmek için sizin için uygun olmadığında dahi çocuğunuzun hislerini kabul edin. Çocuğunuzun istediği kadar kızgın hissetmesini teşvik edin ama öyle hissettiğinde bir başkasına vuramayacağını bildiğinden de emin olun. İyi yaptığı bir iş için onu övün ve büyük hisleriyle kendi başına baş etmesinin sonucunda kendi ödülünü kendisi seçmesine yardım edin.
Çocuğunuza sınırlarını nasıl belirleyeceğini ve başkalarının sınırlarına nasıl saygı duyacağını öğretmek zorlayıcı bir görev olabilir. Çocuğunuza ihtiyaçlarını belirlemeyi ve onları karşılamanın en iyi yolunu bulmayı öğreterek hayatta avantaj elde etmesine yardım edin. Çocuğunuzun en iyi rol modeli sizsiniz. Sizin açık ve tutarlı sınırlarınız çocuğunuza aynısını kendisi için de yapmayı öğretecektir.