Kartallarla Leylekler Arasında Geçen Efsane Savaş
Savaşmanın sadece insanlara özgü olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. 1934 yılında ülkemizde kartal ve leylekler arasında gerçekleşen savaşı biliyor musunuz? Bugün sizlere pek çok canlının öldüğü ve yaralandığı, insanların leyleklerin yanında saf tuttuğu bu ilginç savaşı anlatacağız.
Savaşın sadece insanlara özgü bir davranış olduğunu düşünebilirsiniz, ancak savaş bizim dışımızda hayvanlar arasında da gerçekleşebiliyor. İzlediğimiz belgesellerde hayvanların birbiriyle kavga ettiğini görmüşüzdür. Bu kavgaların sebebi yemekten ya da dişi mücadelesinden çıkabilir, ancak bizim burada bahsettiğimiz savaş çok daha büyük kitlelerin mücadelesini tanımlamak için kullanılıyor.
Daha önce hiç hayvanların büyük kitleler halinde savaştığını gördünüz mü? Görmemiş olsanız dahi bazılarınız iki hayvan türü arasındaki savaşı dede ve nenelerinizden dinlemiş olabilir. Bugün sizlere 1934 yılında ülkemizde yaşanan ve New York Times gazetesine bile konu olan bir savaştan bahsedeceğiz. Kartallar ve leylekler arasında gerçekleşen savaşta pek çok canlı hayatını kaybetti, pek çoğu da yaralandı. Hadi gelin şimdi ülkemizde yaşanan ve Aydın, Bursa ve Trakya bölgesini kapsayan, binlerce leylekle kartalın katıldığı savaşın hikayesine bakalım. Her şey kartalların bir leylek yuvasına saldırmasıyla başladı. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Leyleklerle kartallar arasında süregelen bu kanlı savaşın fitili ilk olarak 6 kartalın bir leylek yuvasına saldırmasıyla başladı. Uludağ zirvelerinden inen kartallar leylek yuvasına saldırıp anne ve baba leylekleri öldürdü. Geriye kalan 4 yavruyu da kaçırdılar. Aradan kısa bir zaman geçtikten sonra yine bir grup kartal başka bir leylek yuvasına saldırmaya kalkıştı, ancak bu sefer leylek yuvası boştu. Leylekler hazırlıklara başladı. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Leyleklerin nasıl haberleştiği bilinmese de bir şekilde haberleşilmişti ve yavrular güvenli bir yere gizlenmişti. Bunun ardından kartalların saldırıları artmaya başladı. Kartallar gruplar halinde leylek yuvalarına saldırıyordu. Aradan birkaç gün geçtikten sonra ülkenin her yerinden Bursa, Aydın ve Trakya bölgesine yüzlerce leylek akın etmeye başladı. Leylekler bu saldırılar karşısında birlik olmaya ve kartallara göre sayıca üstün olmaya başlamışlardı. Kartallardan karşılık gecikmedi. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Leyleklerin birlik olduğunu fark eden kartallardan da benzer hamleler gelmeye başladı. Tıpkı leylekler gibi kartallar da toplanıyordu. İnsanlar çevrelerindeki kartal ve leylek sayısının bir hayli arttığını görmeye başlamıştı. Yaklaşık 2 ay boyunca toplanan sürüler, en sonunda Aydın Menderes deltasında karşı karşıya geldiler. Adeta bir meydan muharebesi gibi savaşa başlayan leylek ve kartallar arasında amansız bir mücadele vardı. Kartallar bireysel anlamda elbette daha güçlüydü, ancak leyleklerin sayı üstünlüğü savaşın seyrine önemli ölçüde etki ediyordu. İnsanlar leyleklerin tarafındaydı. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Kartalların güçlü pençelerine karşı uzun gagalarıyla karşı koyan leyleklerin savaşını izleyen insanlar, leyleklerin tarafını tutuyordu. Savaşı izleyen köylüler yere inen leylekleri tedavi ediyor, nineler yaralı leyleklerin başında dua ediyor, Kızılay bile göreve çağırılıyordu. Hatta bazı köylüler tüfekleriyle kartalları öldürüyorlardı. Anne ve babası savaşta ölen yavru leyleklere yardım etmek için ağaca tırmanıp yiyecek taşıyan insanlar dahi vardı. Dönemin Türkiye Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'ın bile bu savaşa müdahale etmesi isteniyordu. Savaş devam ediyor, hem kartallar hem de leylekler kayıp veriyor, ancak sayıları azalacağı yerde artıyordu. Çünkü hem kartallara hem de leyleklere ülkenin çeşitli yerlerinden sürüler halinde takviye güçler geliyordu. Günlerce süren savaş sonunda bitti. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Savaş günlerce sürmüş ve pek çok ölü ve yaralı verilmişti. Savaşın sonunda gülen taraf ise leylekler olmuştu. Kartallar güçlüydü, ancak sayı üstünlüğü bariz bir şekilde leyleklerin lehineydi. Üstelik leylekler koordineli bir şekilde savaşıyordu. Genç leylekler kartalları yoruyor, daha yaşlılar ise yorulan kartalları gagalıyordu. Yardım aldıkları için insanların yaşadığı yerlere yakın bölgelerde savaşan leylekler, kartalların savaşı ormanlık ve dağlık bölgelere çekmesine de izin vermiyordu. Günlerce süren savaşın ardından kartallar bölgeyi terk ettiler. Bu sayede savaşı leylekler kazanmış oldu. Leylek ve kartalların savaşı, New York Times dahil dönemin gazetelerinde yer aldı. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Pek çok yerel gazetede kartal ve leylekler arasında süregelen savaşın detayları yer alıyordu. New York Times gazetesi; 300 leylek ile 60 kartal arasında yaşanan savaşı tüm dünyaya duyurmuş, yerel gazeteler de savaştan gelen bilgileri halka günlük olarak sunmuşlardı.
Bugün sizlere leylekler ile kartallar arasında yaşanan savaşı anlattık. Ülkemizde gerçekleşen bu kanlı savaşta pek çok canlı hayatını kaybetti.
Alıntıdır.
__________________ Necip Fazıl çok fazla sigara içermiş. Bir gün bir öğrencisi ona gelir ve der ki; -Hocam bugün bir rüya gördüm bütün bitkiler Allah'a secde ediyordu, bir tek tütün etmiyordu...
Üstad cevabı yapıştırır: -Getirin o kafiri yakalım.. |