Yapılan araştırmalar bebeklerle konuşurken 'ortak bir ebeveyn dili' kullandığımızı savunuyor
Yapılan araştırmalar bebeklerle konuşurken 'ortak bir ebeveyn dili' kullandığımızı savunuyor Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Bebeklerle konuşurken kullanılan dilin tüm dünyadaki insanlarla aynı olabileceğini düşünür müydünüz? ABD’deki prestijli Harvard Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, dünyanın farklı bölgelerinde insanların bebeklerle iletişim kurma yöntemlerinin neredeyse aynı olduğunu tespit etti.
Eğer bir bebekle konuşurken sesinizi inceltiyor ve garip sesler çıkarıyorsanız yalnız değilsiniz. Harvard Üniversitesi yapılan bir araştırma sonucu, dünyadaki çoğu insanın bebeklerle benzer şekilde iletişim kurduğunu ortaya koydu. SESLERİN ÖZEL BİR FONKSİYONU VAR Music Lab adlı şirket, 6 farklı kıtadaki insanların bebeklerle konuşurken benzer yöntemler kullandığını tespit etti. Nature Human Behaviour dergisi, bu tespitler sonucunda bebek gelişiminde ve aile-çocuk bağlarında konuşma ve şarkı türevlerinin özel bir fonksiyonu olduğunu paylaştı. 21 ÜLKEDEN KATILIMCI SEÇİLDİ
3 yıl süren bu araştırmada farklı kültür ve yaşam tarzlarına sahip 410 çiftin bebekleriyle olan konuşmaları kaydedildi. 21 ülkeden 1615 kayıt ve veri toplandı. San Diego’dan Doğu Afrika’ya pek çok farklı ülkedeki yetişkinlerin bebeklerle konuşma şekli incelendi.
Bu kayıtlar 187 ülkeden 51 binden fazla kişiye dinletildi. DİLİ ANLAMASALAR DA... Deneklerin yüzde 70'i, konuşulan dili hiç bilmeseler de sözlerin bebeklere yönelik olduğunu ayırt etmeyi başardı.
"YÜKSEK VE TİZ" SES ÖNE ÇIKTI Araştırmacıların elde ettiği bulgular, dünya çapında insanların bebeklerle konuşurken “yüksek ve tiz” bir ses kullandığını ortaya koydu.
Diğer bulgular ise birbirine zıt ünlü seslerin ve müzikal ritmin öne çıktığını sundu. Araştırmacılar, şarkı söyleyen yetişkinleri incelediklerinde ise tempo ve ses tınısında tutarlı değişimler olduğunu gözlemledi. ORTAK BİR "EBEVEYN DİLİ" Bilim insanları kültür ve yaşam tarzı farklı olsa da tüm insanların herkesin bebekleriyle benzer şekilde konuştuğunu söylüyor. Bazıları bunu "ebeveyn dili" olarak nitelendiriyor. NİNNİLER DE BENZERLİK GÖSTERİYOR Bilim insanları, farklı toplumlardaki ninnilerin de benzerlik gösterdiğine dikkat çekiyor.
Araştırmacılar, ses tonu ile duygu ve hislerin bebeklere aktarılabildiğine vurgu yapıyor. Ebevynlerin birbiri arasındaki iletişiminin bebek ve çocuk gelişimindeki önemi uzun süredir biliniyor
ntv
__________________ Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma. Sen daima dalgalanacaksın Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
|