Konu:User list ve Event prefixleri Anlatım: Mylife
Merhaba sevgili if kullanıcıları, sizlere anlatmak istediğim konu yukarı da belirttiğim gibi user list kullanım ve amaçı ayrıca kullandığımız eventlerin prefix değerleri olacaktır.
User List;
User list, benim de pek kullanmadığım aslında oldukca kullanışlı olmasına rağmen pek tercih edilmediğini düşünüyorum belkide bunun sebebi çok bilinmediği için olabilir o yüzden bu konuyu forum üzerinde sizlere anlatmak istedim.
User list de eklenen kişiler
alt + r kullanıcı sekmesinde bizlere gözükürler ve direk olarak bu doğrultu da kodlama esnasında kullanıcı sekmesinden faydalanarak işlemler yaptırabiliyoruz. Satır başına yalnızca tek bir nick/adres depolanır ve aşağıdaki gibi olması gerekir.
Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
<levels>:<address> <additional info>
additional info => Bu parametre, kullanıcı hakkında bazı ek bilgileri veya diğer yararlı çeşitli verileri depolamak için kullanılabilen isteğe bağlı bir parametredir.
Belirlenen bir kişiyi erişim listesine eklemek için,
/auser --
/guser olarak 2 çeşit komut ile yapabilirsiniz. Daha açıklayıcı olmam gerekirse aşağıdaki gibidir;
Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
/auser [-a] <levels> <name|address> [info]
/guser [-a] <levels> <name> [addressType] [info]
-a => Burada farklı olarak -a kullanıldığını fark etmişsinizdir... Bunun anlamı, mevcut bir kullanıcıya basitçe ek erişim seviyeleri eklemek için kullanılabilir, aksi takdirde tüm eski seviyeler yenileriyle değiştirilir.
/auser ve
/guser arasındaki temel fark,
/guser bir kullanıcının adresini aramak için kullanılabilirken
/auser bunu önceden yapmanızı gerektirir.
Örnekler; /auser Arkadaş Hesna Mahalleden => * Hesna Kullanıcı listesine eklendi
Bu komutu uyguladığımız da erişim seviyesine arkadaş olarak gruplandırıp oraya hesnayı eklemiş olduk bilgi olarak da mahalleden notunu düştük. Farkettiğiniz gibi levels değerini illaki sayı olarak berlitmemize gerek yok bunu sunucubotu, lamer, badnick gibi de tanımlıyabiliriz veya rakamsal bir değerde verebilirsiniz.
Bu yapılan bütün işlemlerin ''
kullanıcı '' sekmesinde görebiliyor olduğunuzu söylemiştim oradan manuel olarak silme imkanınız var tabiki ama bunu ekleme yaptığınız gibi komut olarak da yapabiliyorsunuz.
Eklenen kullanıcıları kaldırma;
/ruser [levels] <name|address> [type]
/ruser ile eklenen kullanıcıları silebilir, kaldırabiliriz.
/ruser Arkadaş Hesna => * Hesna Nicki Kullanıcı listesinden çıkarıldı olarak geri bildirim alırız.
Evet buraya kadar anladığımızı varsayıyorum ve user list ile ilgili olarak son bahsetmek istediğim bir özellik var onu da anlatıp bitireceğim.
Eklenen kullanıcı bilgilerini değiştirmek için kullanabiliceğimiz /iuser özelliği ile sizi tanıştırayım. Daha iyi anlamanız için kendimi kullanıcı listesine ekliyelim.
/auser Sunucubotu Mylife Galiba bu benim => * Mylife Kullanıcı listesine eklendi olarak bize geri döndü. Sunucubotu seviyesinde kendimizi ekledik. Şimdi girdiğimiz bilgiyi değiştirmek istiyelim.
/iuser Mylife Hayır ben değilmişim. => * Mylife Nickinin Bilgileri güncellendi olarak döner. Kullanıcı sekmesine baktığınız da orada bu bilginin güncellendiğini görürsünüz.
User list ile ilgili anlatacaklarım bu kadar en yalın hali ile anlatmaya calıştım. Şimdi konumuza Event prefixleri ile devam etmek istiyorum ayrı bir konu açıp anlatmak istemedim bu konu içerisinde anlatıp bitireceğim.
Event prefixes
Kullanmış olduğumuz mirc, eventlerin etkinleştirileceği zamanlar olağan durumlarını değiştirmek için bazı prefixler sunar bize tam olarak bunlardan bahsedeceğim.
Örneklerle devam etmek istiyorum daha iyi anlamanız için, mesela elimiz de bir text eventi olduğunu düşünelim.
* Prefix
Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
on *:text:*:#:koşul { işlem }
Burada on ve text in arasında kullanıcı seviye kısmında var olan ( * ) prefix olması demek, kullanıcının seviyesi ne olursa olsun aktif ol demektir. Herhangi bir kısıtlama olmadan calış demektir yani.
Sayısal Prefix
Sayısal prefixler belirlenmiş olan değerin üstünde olan kişiler için tetiklenicek olan sınırlamalardır.
Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
on +5:text:.h:#Mylife:mode # +h $nick
=> Burada erişim seviyesi 5 ve üstü olan kişiler Mylife kanalına girerse girer girmez halfop ver diyoruz. Bunu çok çeşitli şekilde kullanabilirsiniz 3. seviye eklediklerinizi voice 5. eklediklerinizi halfop 7. ekledikleriniz aop vs vs yani size kalmış.
^ prefix
Bu prefix değerinin üzerinde çok durmaya gerek yok sadece şunu söyliyebilirim herhangi bir yavaşlatıcı sebepleri göz önünde bulundurmadan anında tetiklenmesine sebep oluyor bu arkadaşımız hangi eventler içerisinde aktif olarak kullanılabilir onları da buraya bırakıyorum. Bu prefixi,
on action, on ban, on chat, on dehelp, on deop, on devoice, on help, on invite, on join, on kick, on mode, on nick, on notice, on op, on open, on part, on ping, on text, on unban, on usermode, on voice, on quit, on serv, on servermode, on serverop, on snotice, on tabcomp, on topic, on wallops eventleri ile uyumlu halde kullanabilirsiniz.
! prefix
Bu prefix de event içerisinde hazırlanan koşulların sizi tutması dahilinde bile sizi es geçmesini sağlayan prefixdir.
Bunun daha uzun karşılığı,
Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
(if ($nick != $me))
. => $nick ben değilsem.
Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
on !1:join:#Mylife:msg # oo hoşgeldin.
=> Burada eğer kanala giren kişi ben değilsem oo hoşgeldin şeklinde kanala mesaj yaz dedik. Yani yukarı da olan gibi uzun uzun yazmamıza gerek kalmaz.
$ prefix
Bu prefix de bize event içerisinde regex kullanmamıza olanak tanır. Oldukca kullanışlı olduğunu söyliyebilirim.
Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
on $*:text:/^([!\.]test)$/:#Mylife:{ msg # $nick yakalanan: $regml(1) }
=>
(17:45:20) <kjsdsg> .test
(17:45:20) <Mylife> kjsdsg yakalanan: .test
Olarak bize dönecektir. Bu konu hakkında anlatacaklarım bu kadar deneme yanılma ile daha iyi kavrayacağınıza inanıyorum. İyi forumlar.