Çevrimdışı ~ Lafazan.Net ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Cevap: Biraz Tebessüm :)
Avcının biri , avladığı ördeği yolmuş , temizlemiş , fırıncıya , pişirmek üzere vermiş , " Akşam üzeri alırım " diyerek gitmiş ,
Akşama doğru fırıncı nar gibi kızarmış ördeği fırından çıkardığı esnada , fırından ekmek almaya gelen kadı efendi ördeği görünce canı çekmiş ,
Kadı , fırıncıdan ördeği isteyince , fırıncı "sahibi var veremem kadı efendi " demesine rağmen , kadı , " Sen sahibine birşeyler söylersin " demiş ve ördeği kapıp gitmiş ,
Fırıncı kara kara düşünürken ördeğin sahibi avcı gelmiş ve ördeğini istemiş ,
Fırıncı ;
- Senin ördek uçtu , demiş ,
Avcı ;
- Anlamadım ? deyince ,
Fırıncı ;
- Senin ördek uçtu gitti , diye tekrar edince ,
Ördeğinin üzerine çöküldüğünü anlayan avcı ;
- Ulan içi boşalmış , tüyü yolunmuş ördek nasıl uçar , demiş odunu kaptığı gibi fırıncının üstüne yürümüş , fırıncı da fırın küreğini kapmış , başlamışlar kavgaya ..
Yoldan geçen musevi bir vatandaş kavgayı görünce ayırmak istemiş ama fırıncının küreği adamın gözüne gelmiş ve bir gözü çıkmış ,
Bu defa avcıyla musevi vatandaş bir olmuş , fırıncı çareyi kaçmakta bulmuş , bahçelerden , duvarlardan atlayıp kaçarken , duvar dibinde güneşlenmekte olan hamile bir kadının üzerine düşmüş , kadıncağız korkudan çocuğunu zayetmiş ,
Kadının kocası durur mu ?
Fırıncı önde can havliyle , avcı arkasında sinirle , onun arkasında bir gözünü kaybeden musevi acıyla , onun da arkasında çocuğunu kaybeden adam intikam hırsıyla koşmaca kovalamaca derken , fırıncı önüne çıkan bir eşeği kaçmak fırsat olarak görmüş , kuyruğundan yakalamak isterken eşeğin kuyruğu fırıncının elinde kalmış ,
Bu defa konvoya (!) eşeğin sahibi katılmış...
Neticede fırıncı yakalanmış , hep beraber kadı efendinin huzuruna çıkmışlar ,
Kadı , önce avcıya ne olduğunu sormuş ,
Avcı ;
- Muhterem kadı efendi , ben bir ördek avladım , yoldum , temizledim , fırıncıya verdim , ama akşam almaya gittimde bana uçtuğunu söyledi ,
Kadı biraz düşünmüş , " Şu kara kaplı kitaba bir bakalım ne diyor ? " demiş , başlamış sayfaları karıştırmaya ,
- Hımm , ördek ... ördek.. hah ! buldum , demiş , Ördeğin karşısında tayyar (uçar) yazıyor , demek ki uçmuş ,
Avcı itiraz edecek olmuş ,
Kadı hiddetle yerinden kalkmış ;
- Bana bak zındık , demiş , kitaba karşı mı geliyorsun , yatırırım falakaya , deyince , avcı sesini çıkarmadan oaradan ayrılmış ,
Kadı , musevi vatandaşın , fırıncıdan olan şikayetini dinlemiş , yine kitabı karıştırmış , yine , hah buldum ! demiş ve okumuş ;
- Her kim ki bir müselman , bir gayrımüslimin iki gözünü çıkara , gayrimüslim de müselmanın bir gözünü çıkara ,
Musevinin kafası karışmış ,
- Yani ? demiş kekeleyerek ,
- Yanisi şu ; fırıncı senin öbür gözünü de çıkaracak , sen de onun bir gözünü çıkaracaksın ,
Musevinin zaten bir gözü kalmış , " Şikayetimden vazgeçtim " demiş ve gitmiş ,
Kadı efendi , çocuğunu düşüren kadının kocasını dinlemiş , kitaba hiç bakmadan ;
- Şer' i yasalara göre her kim ki bir kişinin malını zayede , derhal onun yerine yenisini koya ,
Adam arkasına bile bakmadan sinirle çıkmış o da gitmiş ,
Kadı eşeğin sahibine dönmüş ;
- Senin şikayetin ne demiş ?
Eşeğin sahibi ;
- Aman efendim , benim ne şikayetim olur , demiş , Ben yüce adaletinizi izlemek için gelmiştim ,
__________________ Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
|