Allah Nasıl Davranmamızı İster? Nasıl Davranmalıyız?
Yüce Allah insanların birbiriyle olan iletişimlerin sağlığı için insanların davranışlarına bazı sınırlar koymuştur. İnsanlar bu davranışları sergileyerek daha sağlıklı bir iletişim ve toplum biçimi oluşturur. Peki Allah nasıl davranmamızı ister? Peygamber Efendimiz’in davranışları nasıldı? İnsanlarla iletişimde önemli noktalar nelerdir? Allah ile olan iletişimimizde sadece ibadet etmek yeterli mi? İşte detaylar…
Peygamber Efendimiz İnsanlara Karşı Nasıl Davranırdı?
Peygamber Efendimiz insanlara iyi ve yumuşak huyla davranır, insanlarla karşılaştığında ilk o selam verirdi. İnsanlarla konuştuğunda tokalaşır, hal ve hatırını sorar, konuşulanları uzatmazdı. Biriyle konuştuğunda karşısındaki kişi elini bırakmadıkça Peygamber Efendimiz o eli bırakmazdı.
İnsanlara Karşı Allah Nasıl Davranmamızı İster?
İnsanlara karşı iyi niyetli ve samimi bir şekilde davranmalıyız. Karşıdaki kişi düşman gibi bile olsa, selam verip, güzel huyla ayrılmak gerekir. İnsanlara karşı kin ve nefretle davranmak değil, güler yüzlü ve içten davranmak gerekir. İnsanlarla iletişim kurarken Peygamber Efendimiz (s.a.v.) gibi olmalıyız ve O’nu örnek almalıyız. İnsanlarla konuşurken sakin ve yumuşak olunmalı, ön yargıyla değil de empati kurarak insanlara yaklaşılmalı. İnsanlara anlayışlı ve iyimser davranılmalı ve her zaman güler yüzlü olunmalı.
Nasıl davranmalıyız
İnsanlarla İletişim
İnsanlarla iletişim kurarken karşıdaki kişinin gözlerine bakılmalı çünkü göz en etkili iletişim yöntemlerinden biridir. İnsanlarla konuşurken karşıdaki kişiyi üzecek şekilde zor durumda bırakacak sorular sorulmamalı ve hoşlanmayacağı şeyler de söylenmemelidir. Konuşurken samimi ve içten olunmalıdır. Kişi konuşurken açık sözlü ve güler yüzlü olmalıdır. Karşıdaki kişi eğer sinirliyse yatıştırılmalı ve sinirli olduğu şeyin üzerine gidilmemelidir.
Allah’a Karşı Nasıl Dua Etmeliyiz?
Dua ederken ısrarcı olunmalı, aceleci olunmamalıdır. Duayı sürekli etmeli ve her zaman hayırlısını isteyerek dua edilmeli. Duada ısrarcı olmak güzel ama Allah’a karşı “ bunu çok istiyorum, ne olursa olsun bunu ver” gibi cümlelerle dua edilmemelidir.
Dua ederken Allah’a ve Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) selamdan ve övgüden sonra dua edilmeli. Dua ederken ümitsiz olunmamalı ve kabul edileceğine inanıp içten gelerek edilmeli. Dua ederken Rabb’iyle konuştuğunu düşünüp öyle edilmeli. Dua direkt Allah’a karşı yapılır. Allah insanlara çok yakındır. Dua edin karşılık vereyim diyor. Dua ibadetin özüdür .
Sadece İbadet Yeterli Mi?
Aşağıdaki iki ayetten de anlaşıldığı gibi insanın yaratılış gayesinin ibadet olduğu ifade edilmektedir. Ancak insanın bu dünyaya geliş amacı sadece ibadet değildir. İnsan kulluk için yaratılmıştır. Dünyaya geliş amacımız sadece ibadet değildir.
Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et. (Hicr / 99)
Ben cinleri ve insanları Bana ibadet etsinler diye yarattım. ( Zariyat / 56) |