Hamur için maya kullanımı
Hamur için maya kullanımı
Hamuru mayalarken ılık su kullanılmalıdır. İlk olarak, unun dörtte birine ılık su katılmış maya eklenir. Mayalanacak hamura şeker, tuz gibi maddelerin katılması uygun değildir. Şeker, tuz gibi maddeler hamurun kabarmasına engel olur.
Maya eklenen hamur yarım saat dinlendirilir. Hamur ilk halinden iki kat daha kabardığında hamuru mayalanmış sayılır. Hamurun kabardığından emin olduktan sonra geriye kalan un, şeker, tuz, yumurta gibi hamura ilave edebilirsiniz. Bu malzemeleri ilave ettikten sonra hamuru ılık bir yerde biraz daha dinlendirebilirsiniz. Daha sonra hamurunuza şekil verdikten sonra tepsiye yerleştirebilirsiniz.
Hamur kabartmak için yaş maya kullanabileceğiniz gibi kuru maya da kullanabilirsiniz. Ekmek yapımında kullanılan mayalar, pasta yapımında istenilen sonucu vermez. |