Etler Nasıl Terbiye Edilir?
Mangalda pişecek etin önceden terbiyede bekletilmesi, yumuşak olmasını ve kolay yenmesini sağlar. Etin terbiyesi için hazırlanan sosta zeytinyağı, bitkisel yağ, salça, yoğurt, süt, soğan ve sarmısak kullanılabilir. Baharatlar yüksek ateşte pişmeye uygun olmadıkları için terbiyede kullanılmaları önerilmemektedir. Sos malzemelerini değişik oranlarda karıştırıp kendi tarifinizi yaratabilir ve damak tadınıza uygun hale getirebilirsiniz. İşte bazı örnek terbiye tarifleri:
• Soslu tavuk kanat:
Bir kasede şeker, ketçap, kımızı biber, sirke, acı sos ve tavuk suyunu karıştırın. Birkaç yerinden çizik attığınız tavukları bu sosun içinde yarım saat bekletin. Sostan çıkardığınız tavukları ızgarada pişirin. Üzerine kalan sostan dökerek servis yapın.
• Terbiyeli kuzu şiş:
Bir limonun kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın. İçine soyulup dövülmüş 2 diş sarmısağı ve 1 yemek kaşığı biber salçasını katarak karıştırın. Şişlik olarak hazırladığınız kuzu etlerini hazırladığınız sosun içine koyarak buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün eti sudan geçirin. Şişleri tuzladıktan sonra ızgarada pişirin.
• Soğanlı terbiye:
Izgara yapılacak etleri, 24 saat kadar önce, yumuşaması için süt ve zeytinyağına, güzel kokması ve tat alması için soğana yatırabilirsiniz. Bu karışım damak tadınıza göre ayarlanabilir. Sadece zeytinyağ kullanabileceğiniz gibi, süt ağırlıkta olmak üzere, süt-zeytinyağ karışımına da yatırabilirsiniz. Soğanlar tercihe göre yuvarlak halkalar halinde doğranabilir ya da rendelenerek, süt-zeytinyağ karışımına katılabilir.
Sağlıklı bir yaşamdan ödün vermeden de mangal keyfinizi sürdürebilirsiniz. Önemli olan doğru besinleri belli miktarlarda tüketmek. |