Sağlıklı Bir Mangal için İpuçları
Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez keyfi mangalı hem kendiniz hem aileniz için daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Mangalda köfte, kanat, et, balık ve sucuğun yanı sıra domates, mantar, biber ve soğan da pişirilebilir. Tüm bu malzemelerin en lezzetli ve sağlıklı şekilde pişmesi için şu önerileri deneyebilirsiniz:
• Soğan soyulmadan alüminyum folyoya sarılarak közün içinde pişirildiğinde tadı daha güzel olur.
• Etler önceden kısa bir süre mikrodalga fırına konarak içlerinin iyice pişmesi sağlanabilir. Bu sayede hem zamandan tasarruf edilmiş, hem de etlerin uzun süre kömür ateşi üzerinde kalması önlenmiş olur.
• Balık pişirirken balığın üzerine tereyağı sürmek ve sonra ızgaraya koymak daha iyi sonuç verir.
• Sağlık sorunları nedeniyle fazla et tüketiminden kaçınmak için mangalda değişik sebzeleri pişirmek de iyi bir fikir olabilir. Domates ve soğanın yanı sıra patlıcan, kabak, mantar, mısır ve hellim peyniri mangalda pişirilebilir.
• Sebzelerin içinin iyice pişmesi için önce 3 dakika mikrodalgada tutulabilir. Daha sonra üzerlerine zeytinyağı sürülüp mangalda bir süre daha pişirilebilir.
• Etlerin ve sebzelerin kömür ile arasındaki mesafe olabildiğince fazla olmalıdır. Izgara telinin bir kaç santim yukarıda olması bile sağlık açısında fark etmektedir.
• Kırmızı et ağırlıklı bir mangal yerine tavuk ve balık pişirilmesi de önerilmektedir. Tavuk ve balık kırmızı etten daha kısa sürede piştiği için kömür ateşine daha az maruz kalacaklardır |