Mangal Yapmanın Püf Noktaları
Bahar yavaş yavaş güneşli yüzünü göstermeye başlıyor. Bahar deyince akla ilk gelenler arasında birinciliği piknik ve tabii ki mangal alır. Ülkemizde her evde mutlaka çok güzel mangal yapan bir baba, bir abi veya yakın bir dost bulunur. Türk erkekleri için “mangal yakmak” neredeyse doğuştan gelen bir yetenektir.
Havanın güzel olduğu günlerde ister aile içinde, ister arkadaşlar arasında “ne yapalım?” sorusunu mutlaka en az bir kişi “mangal yapalım” diye yanıtlar. Baharın da gelmesiyle birlikte yeşil alanlar, sahiller ve bahçeler mangalcılarla dolar. Mangalda ne pişirilir, mangal nasıl temizlenir, et terbiyesi nasıl yapılır gibi konularda ipuçları için yazımızı okumaya devam edin.
Mangal Nasıl Hazırlanır?
Mangal yakma teknikleri kişiden kişiye değişse de, mangala yeni başlayanlar için bazı kolay yollar şöyle:
• Öncelikle kömürü alın. Kömürün yanmasını sağlamak için ilk aşamada daha kolay tutuşan maddeler kullanmak gerekir. Bu maddeler çıra, ince ağaç dalları ve gazete kağıdı olabilir.
• Çıra veya gazete kağıdını tutuşturduktan sonra, ateşin üzerine kömürler yavaş yavaş eklenir ve kömürlerin ateşi almasını beklenir. Bu sırada fazla duman çıkabilir. Kömürlerin üzerine yerleştirilecek bir soba bacası ile dumanların dağılmadan yükselmesi sağlanabilir.
• Kömürlerin iyice yanmasını sağlamak için arada bir gazete yardımıyla yellenir.
• Kömürler iyice kor olmadan üzerine et koymak zehirlenmeye yol açabilir, sararana kadar beklemek gerekir.
• Kömürler istenen şekilde yanmaya başlayınca baca kaldırılır, ızgara teli ortadan ikiye bölünmüş soğanın sulu kısmıyla temizlenir ve mangala konur. Bu işlem etlerin ızgaraya yapışmasını önleyecektir.
• Sahilde veya boş toprak bir alanda iseniz mangala ve kömüre gerek olmadan, etraftan bulunan odun parçaları ve ince dallar tutuşturularak da ateş yakılabilir ve odun közünde sucuk, biber, domates gibi yiyecekler pişirilebilir.
• Mangal bittiğinde bir bıçak yardımıyla ızgara teli sıcakken temizlenirse üzerine yapışmış artıklar daha kolay çıkar. |