Sağlıklı Karar Nasıl Alınır?
Klasik olan bir laf vardır “En Kötü Karar Bile Kararsızlıktan İyidir” denir. Bence doğru bir söz. Ayrıca kararsızlık insanı durağanlaştırıp, gelişimini de engelleyen bir durumdur. Neden karar alamıyoruz. Eğer nedenleri bilirsek ve bu nedenleri ortadan kaldırabilirsek daha sağlıklı karar verme konusunda gerekli adımları atmış oluruz.
Neden karar alamıyoruz?
Mükemmelliyetçilik, en doğru kararı vermeye çalışıyor olabiliriz. Buda bizim karar vermemizi zorlaştırıyor olabilir.
Konuyla ilgili yeterli bilgi sahibi olamamız. Ya da tecrübe sahibi olmayışımızdan dolayı kararsız olabiliriz
Çekingen olmamızdan kaynaklana ve özgüvenimizin yeteri kadar olmamasından kaynaklanan kararsızlık olabilir.
Hatalı bir karar vermekten dolayı karşılaşacağımız sorun ve zararlardan korktuğumuzdan dolayı kararsız olabiliriz. Risk alamayışımızdan dolayı kararsız olabiliriz.
Belki de alacağımız kararın sorumluluğunu yerine getiremeyeceğimizi düşündüğümüzden dolayı karar alamıyor olabiliriz.
Sağlıklı karar nasıl alınır?
Öncelikle yukarıda ki karar almamızı engelleyen bazı nedenleri gözden geçirilmeli ve çözümü için gerekli adımların atılması gerekir.
Almamız gereken kararı öncelikle iyi tanımlamalıyız. Özel hayatımızla ilgili mi yoksa iş hayatımızla ilgili mi? Onu daha da somutlaştırmamız gerekir. Neyle ilgili karar aldığımız net olmalıdır. (Örnek uzak şehirde bir arkadaşınızın düğünü var. Düğüne gidip gitmemeyi karar vermek zorundasınız. Sizi düşündüren bir iki husustan (maddi ve iş durumunuz gibi) dolayı kararsızsınız.
Konuyla ilgili alınabilecek tüm kararlar ve alt kararlar net bir şekilde ortaya konulmalıdır. (Bu örnekte iki karar var ya gitme kararı verilecek ya da gitmeme kararı verilecektir. Eğer gitmeme kararı verilirse bazı alt kararlar daha verilmesi gerekecek. Örneğin arkadaşınızın gönlünü almak için düğün hediyesi ne gönderilecek, kakar kırmadan nasıl söylenecek vs.)
Alınabilecek olan kararların sonucunda olabilecek olumlu ve olumsuz gelişmeler sıralanarak her olasılık değerlendirilmelidir.
Alacağınız kararla ilgili olarak yakın arkadaşınıza, eşinize danışmanız faydalı olacaktır.
Tüm verileri topladıktan ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra, son aşamada kararınızı vermeden önce -eğer zamanınız varsa ve acil olarak vermek zorunda değilseniz- bir gece daha bekleyin ve ertesi gün kararınızı verin. Ki kararınız daha sağlıklı olsun.
Özkan Emiroğlu |