26 Ocak 2022, 22:24
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Organik Kekik Nasıl Yapılır ?
Organik kekik, bileşiminde bulunan karvakrol veya timol sayesinde kendine has bir koku, aroma ve tada sahip olan Türkiye’nin her yerinde yetişen bitki türüdür. Anzer çayı, Adi kekik, Beyaz kekik, Güveyotu, Thymus gibi birçok isme sahip olmaktadır. Ballıbabagiller familyasında yer alan bir bitki çeşididir. Üretim işleminde zorlu mevsimsel şartlara dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Sık sık sulama yapmaya ve gübreleme işlemi uygulamaya gerek olmamakla birlikte diğer bitkilere oranla yetişmesi çok daha kolaydır.
Kısa saplı veya sapsız olup yaprakları ters veya oval şekilde olabilmektedir. Saçak köklü yapıya sahip bitki grupları içerisinde yer almaktadır. Özel olarak killi toprak yetiştirme koşullarına uygun bir b[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]tki türüdür. Organik tarım koşullarında üretilip sonrasında kurutma işlemi gerçekleştirilmektedir. Kurutma işlemi sonrası sap ve yaprak kısmının ayrılması ile kekik elde edilmektedir.
Türkiye’de Kekik Üretimi
Ülkemizde birçok kekik türü yer almaktadır. Dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen yabani türlerinin dışında insan üretimiyle gerçekleştirilen organik kekik üretimi de mevcut olmaktadır. Kendi üretimi olarak anılan organik kekikler en çok Akdeniz iklimine sahip Denizli, Manisa ve Uşak’ta rastlanmaktadır. Üretilecek bitki için uygun mevsimsel koşullar sağladığından üretim artmaktadır. Organik üretiminin artmasının başlıca nedeni insanların doğal besinlere olan ilgisinin artmasıdır. İlginin artmasında, ilaç kullanımı ile üretilen bitki veya baharatların insan sağlığı üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiden kaynaklanmaktadır.
Organik ürünlerin nasıl ürettiğini ve kullanım aşamasına kadar hangi evrelerden geçtiğini bildiğinden organik üretim büyük bir önem taşımaktadır. Ürün temininde gerçekleştirilen aşamalara güvenen tüketicilerin organik bitki ve baharatlara ilgisi fazla olmaktadır. Diğer bitkilerde olduğu gibi organik kekik üretiminde de bu standartlara dikkat edilmektedir. Üretim aşamasında hiçbir ilaç kullanımı olmamaktadır.
Organik Üretimde Zirai Uygulamalar
Kekik üretiminde önemli olan böceklerin olmaması ve üzerindeki yabancı madde miktarının %2 değerini aşmamasıdır. İstenilen bu özellikler toprağı iyi tanımak ve alınan tedbirlerle üreticiler tarafından sağlanmaktadır. Toprağın hazırlanmasının ve dikim işleminin uygun mevsimsel koşullarda gerçekleştirildiğinden böcek olmamakta ve ilaçlanmaya gerek duyulmamaktadır. Üreticiler toprak şartlarına dikkat etmekte ve yetiştirilen bölgeye bağlı olarak rutubet, toprağın kül miktarı ve hava koşulları göz önüne alınmaktadır. Böylelikle istenilen standartlarda kekik üretiminin gerçekleşmesi sağlanabilmektedir. Uygun standartlarda üretimi gerçekleştirilen kekikler sonrasında yağ içeriğini kaybetmeyecek şekilde uygun şartlarda korunma işlemi gerçekleştirilmektedir.
Kekik Nerelerde Kullanılır?
Kekik içerisinde bulunan yağ bileşimi ve kokusu birçok yerde kullanılmaktadır. Yaprakları potasyum, demir, kalsiyum vb. açısından zengindir. Bu vitaminlerin alımı vücut fonksiyonlarımız için gereklidir. Ayrıca B, C ve K vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Kullanım miktarının artması, faydalarının öğrenilmesi ile organik kekik üretimine ilgi gittikçe artmaktadır. Organik kekiğin kullanım alanlara baktığımızda; anti bakteriyel, soğuk algınlığı, mide ağrıları, süs bitkisi, böcek öldürücü ilaç ve yemeklerde baharat olmak üzere birçok alanda kullanım alanına sahip olmaktadır.
Kullanım alanının geniş olmasına bağlı olarak bitki türleri içerisinde pek çok faydayı bünyesinde barındırmaktadır. İştah açma, sindirimi kolaylaştırma, zindelik sağlama, sinirleri yatıştırma, balgam sökme, terlemeyi kolaylaştırma, bağışıklık sistemini güçlendirme, cilde iyi gelme vb. diğer kullanım alanlarının dışında sağlık alanına kattığı faydalar arasında yer almaktadır. Kekiğin sağlamış olduğu bu faydalardan yararlanmak için çay olarak veya banyo suyuna katarak kullanımı sağlanmaktadır.
Organik Kekik Nasıl Yapılır?
Kekik üretimi için önemli olan dikim işlemi için güneş alan bir yere ve hafif killi toprağa sahip olması gerekmektedir. Ekim işlemi gerçekleşmeden toprak sürülerek yabancı otlardan arındırmalıdır. Kekik yetişimi için belirlenen mineral içeriğini sağlamak için toprak analizi yapılmaktadır. Elde edilen toprak analiz işlemi sonrasında bitkinin yeterli besin alabilmesi için gübreleme işlemi gerçekleştirilmektedir.
Kekik yetiştirmek için hazır hale gelen toprağa tohum şeklinde veya çelik üretimi( bitkinin gövde, dal, kök veya yapraklarından hazırlanan parçaların toprağa ekilmesi işlemi) ile kekiklerin çoğaltma işlemi üretimi sağlanmaktadır. Doğru yerden çelik alımı ve alınan çeliklerin üretim için uygun yere ekilmesi tecrübe gerektirdiğinden çok fazla kullanılmamaktadır. Tohumlama işlemi tercih edilmektedir. Tohumlama işlem tarihleri ekilen bölgeye göre ekim zamanlarında değişiklik gösterebilmektedir.
Mevsim şartlarına göre genelde kekik tohumları Ekim-Kasım ve Aralık gibi tohum halinde ekilerek fide haline getirilmektedir. Dikim aşmasına gelen fideleri toprağa dikmeden önce toprak sürülerek havalandırma işlemi gerçekleştirilmektedir. Büyüyen fideler ilkbaharda don riski ortadan kalktıktan sonra toprak ile buluşmaktadır.
Dikilen toprağın çok kuru olması durumunda toprak nemlenecek şekilde sulama işlemi gerçekleştirilmektedir. Kekiklerin çiçeklenme başlangıcı ve tam çiçeklenme dönemi arasında hasat işlemi gerçekleştirilmektedir. Testereli ot bıçağına sahip hasat makineleri ile toplama işlemi gerçekleştirilmektedir. Kekik toplama işleminde dikkat edilmesi gereken toplarken yabani otların karışmamasıdır.
Organik Kekik Nasıl Saklanır?
Hasatlar toplandıktan sonra kurutma işlemi gerçekleşmektedir. Kurutma işlemi güneşte gerçekleştirilirse kekik içerisinde yer alan uçucu yağların kaybı ve renk değişimi gerçekleşmektedir. Bundan dolayı kurutma işleminde gölgelik yerler tercih edilmektedir. Gölgelik bir alanda kurutulan kekikler her yerin eşit kurumasını sağlamak amacıyla belirli sürelerde alt üst edilmektedir.
Kurutulmuş bitkiler kullanılan farklı yöntemler ile sap ve yaprakları birbirinden ayrılmaktadır. Kurutma işlemi gerçekleştirilen organik kekikler çuvallanarak serin ve nemsiz bir ortamda saklanmaktadır. Saklama işlemi mümkün olduğunca kısa sürmelidir. Depolama süresinin uzunluğu ile içerisindeki yağ oranı, renk değişimi ve bozulma işlemi gerçekleşebilmektedir.
Uzun süre depolanmasının gerekli olması halinde hava almayacak şekilde kağıt-plastik veya plastik torba veya tenekelerde muhafaza edilmelidir. Bu tip koruyucu kapların tercih edilme nedeni etraftaki nemin çekilmemesi ve kekik kalitesinde gerçekleşecek düşüşün önüne geçmektir. Kullanılan kâğıt-plastik veya plastik kaplar ile fazla nemli olmayan ve güneş görmeyen ortamlarda bu koruma şekli ile bir yıla kadar depolanabilmektedir.
OrganikGurme..
__________________ #MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦ {22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ} |
| |