26 Ocak 2022, 20:00
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Karanfilin hiç duymadığınız 8 zararı
Karanfilin hiç duymadığınız 8 zararı! Çok fazla karanfil tüketimi bakın nelere neden oluyor
Karanfil en sağlıklı baharatlardandır. Her bitkide olduğu gibi karanfilin normalden daha fazla tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, karanfilin zararları nelerdir? Çok fazla karanfil tüketirsek ne olur?
Karanfil yiyecek ve içeceklere lezzet katmak için kullanılan en popüler baharatlardandır. Diş macunu, sabun ve kozmetik gibi ürünlerde de yer alan önemli bir bileşendir. Karanfilin sağlığa birçok faydası olmasına rağmen bazı yan etkileri de söz konusudur. Örneğin karanfil, kan şekerini çok düşürebilir, alerjiye neden olabilir hatta çok miktarda tüketimi epilepsi hastalığını bile tetikleyebilir. Karanfilin diğer zararları şöyledir:
KARANFİLİN ZARARLARI NELERDİR?
Karanfil tüketiminde aşırıya kaçılması halinde; bağırsak kanaması, solunum problemleri, ishal, nöbet, ağızda hassasiyet, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve hatta karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Karanfilin en bilinen zararları şöyledir:
ALERJİYE NEDEN OLABİLİR
Uzmanların yaptığı araştırmalar göstermektedir ki; karanfilin içeriğinde bulunan ojenol içeriği vücutta alerjiye sebep olabilir. Dolayısıyla aşırı miktarda tüketilecek karanfil; ciltte kızarıklık, kurdeşen, şişlik ve boğazda tıkanma gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Hatta anafilaksi dahi görülebilir.
KANDAKİ ŞEKER SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜR
Kan şekeri seviyeniz düşükse karanfil tüketmeniz önerilmez. Uzmanların konu hakkında yaptığı araştırmalar sonucunda, karanfilin kan dolaşımındaki glikoz miktarını ciddi oranda azalttığı ve bunun hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) hastaları için oldukça tehlikeli olduğu görülmüştür.
NÖBET GEÇİRMEYE VE EPİLEPSİYE NEDEN OLABİLİR
Çok miktarda karanfil tüketmek nöbet geçirmeye ve epilepsiye bile sebep olabilir. Çünkü fazla miktarda karanfil beyin hücrelerinde düzensiz elektriksel aktivite yol açar ve bu durum bir kere veya daha çok nöbet geçirmenizi tetikler.
Closeby ReklamStore
KANAMA RİSKİNİ ARTTIRIR
Fazla miktarda karanfil tüketiminin bir diğer yan etkisi de kanı incelttiği için kanama riskini artırmasıdır. Bunun sebebi içeriğindeki 'eugenol' isimli kanın pıhtılaşmasının yavaşlatan ve kan inceltici özellikteki kimyasal maddedir. Bu sebepten ötürü özellikle hemofili gibi kanama bozukluğu olan kişiler ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler aşırı karanfil tüketiminden kaçınmalıdır. Buna ek olarak ameliyata girecek kişiler ameliyattan birkaç hafta önce karanfil tüketimini kesmelidir. Bunun amacı ameliyatta veya ameliyat sonrasında muhtemel kanama komplikasyonlarının önüne geçmektir.
ZEHİRLENME YAPABİLİR
Aşırı karanfil tüketimi sonucunda kişi; zehirlenmeye bağlı olarak; mide bulantısı, kusma, nefes darlığı, boğaz ağrısı, sedasyon, sıvı dengesizliği, böbrek ve karaciğer problemleri gibi farklı sağlık problemleri ile karşılaşabilir.
SOLUNUM SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR
Son zamanlarda karanfilli sigaralar oldukça rağbet görmektedir. Yapılan çalışmalarda karanfil içeren sigaraların, tütünden sağlığa daha fazla zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bunun sebebi karanfilli sigaralarda bulunan nikotin, karbon monoksit ve katran miktarının normal tütün sigaralarından çok daha yoğun olmasıdır.
AĞIZDA HASASSİYETE NEDEN OLABİLİR
Uzmanlar; çok fazla karranfil tüketmenin veya karanfil yağı kullanmanın diş etleri, dişler, diş özü gibi diş dokularında tahribata yol açıp ağız hassasiyetine sebep olabileceğini ifade etmektedir.
SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR
Son olarak uyarımız çok fazla karanfil tükettiğiniz takdirde şu sağlık sorunlarını da yaşayabilirsiniz:
Ağız yaraları
Midede yanma hissi
Boğaz ağrısı
Kusma
Nefes almakta zorlanma
Baş dönmesi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________ Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir. Ve görüyorsun ki .. Alnımıza yazılanla ..Gönlümüze kazınan bir olmuyor… |
| |