16 Ocak 2022, 15:14
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Gıdaya Saygı, Üreticiye Saygı
Gıdaya Saygı, Üreticiye Saygı
Dünyada gıda ile ilgili haberlere baktığımız zaman karşımıza neredeyse hep aynı konu çıkıyor: Gıda Arzı. Birçok uluslararası örgüt bundan 10 yıl sonra 20 yıl sonra artan dünya nüfusu ile birlikte dünyadaki gıda üretiminin yetmeyeceği ile ilgili raporlar yayınlıyorlar. Artan nüfus ile birlikte gıda ihtiyacının tek çözümü olarak tarımda verimlilik düşünülüyor. Maalesef bu verimlilik için de akla ilk gelenler tohum cinsi değişikliği ve tarım ilaçlarının daha fazla kullanılması oluyor. (Kibarlığımızdan tarım ilacı yazdık ama aslında böcek zehri)
Ayrıca bir diğer verimlilik konusu da daha büyük tarım alanları ve daha büyük çiftlikler kurarak, maliyetleri düşürmek; daha büyük alanda tarım yapan üreticinin daha ucuza tohum, gübre ve zehir satın alabilmesini sağlamak.
İkileme düşüren bir diğer konu da bir yandan dünyanın farklı bölgelerinde kıtlık ve açlık yaşanırken aynı anda da insanların daha çok kilo alması. 1950’de Amerikalıların %12’si obezite sınırının üzerindeyken 1994’te bu rakam %23’e yükselmiştir. 2016 itibariyle dünyanın %39’u fazla kilolu katergorisindedir.
1954’te hamburger menüsünde bir hamburger 110 gr ve bir kola 200 ml iken 2006’da hamburger 340 gr’a kola ise 1 litreye yükselmiştir. Bu sürede fiyatları da benzer seviyelerde kalmış ya da çok az artmıştır. Bu dev ve ucuz porsiyonlar da özellikle kısıtlı bütçeye sahip insanlar için çekici olmuştur. Fast foodda şeker, yağ ve tuzun yüksek miktarda kullanımı hem yemeği lezzetli hale getirir hem de bağışıklık yapar. Yedikçe daha da çok y[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]nir. Tokluk hissi kısa sürer, tekrar acıktırır çünkü amaç beslenmek değil tüketimi arttırmak ve daha çok kar etmektir. Yüksek şeker, tuz ve yağ ise kolestorelün, kalp hastalıklarının ve birçok başka hastalığın temel nedeni olarak belirtilmektedir.
Fast food, büyük hacimli gıda üretimine karşı dev bir talep oluşturduğu için yerel iş yerlerini çok etkiler. Küçük gıda üreticilerini veya küçük restoranları oyun dışına itmeye çalışır ve tekelleşmeye çalışır.
Paketlenmiş hazır gıdadan, fast fooddan, fabrikasyondan uzak durup; gıdaya saygı duyan üreticilerden, sağlıklı üretim yapmayı ticaretinin üzerinde tutan üreticilerden alışveriş yapmamız dünyamız ve sağlığımız için çok önemli.
TappTaze..
__________________ #MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦ {22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ} |
| |