15 Ocak 2022, 18:13
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Kars Kaşarı’nı Yakından Tanıyalım
Kars Kaşarı’nı Yakından Tanıyalım
Birçok otoriteye göre Kars Kaşarı Türkiye’nin en iyi 10 peyniri arasında gösterilir. Kars kaşarının tadını bir kere alanlar da kolay kolay başka bir kaşar peynirine dönemezler. Omlete, makarnaya, sandviçlere, tosta, pizzaya, çorbaya, pideye kadar birçok yemeğe katılabildiği gibi tek başına da tüketilebilir.
Kars Kaşarı’nın Rengi Nereden Gelir?
Kars kaşarı, fabrikasyon kaşar peynirlerine göre çok daha sari renktedir. Bu yoğun sari renk özellikle ilkbahar ve yaz aylarında üretilen kaşar peynirlerinde görülür çünkü bu aylarda daha körpe ve yeşil otlarda daha çok A vitamini vardır ve bu vitamin otlayan hayvanların sütlerine de geçmiş olur. A vitamininin ön maddesi olan beta karoten de peynirlere yoğun bir sarı renk verir.
Kars Kaşarı’nın Tadı Nereden Gelir?
Kars kaşarı, A vitamini, protein, kalsiyum ve diğer mineraller açısından çok zengin olmasının yanında kendine has harika bir tat ve aromaya da sahiptir. Kendine has bu harika tadı ve aromayı Kars yaylalarında özgürce otlayabilen ineklerin yine Kars yaylalarındaki en lezzetli ve kendine has bitki örtüsü ile beslenmesi sayesinde oluşur. Kars kaşarı daha çok inek sütünden yapılır ancak yaz ayları başında koyun sütü de eklenebilir.
Taze inek sütü mayalandığı zaman çıkan beyaz peynir haşlanır ve ustaların ellerinde yoğurulup kalıplara dökülür. Kalıplardan çıkartılan peynirler sonrasında tuzlanarak özel serin odalarda bekletilir ve sonrasında torbalanarak soğuk hava depolarında eskimeye ve yıllanmaya bırakılır. Kars kaşarı eskidikçe daha da lezz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]enir ve depodan çıkarıldığında kabuk bağlamış ve hafif küflenmiş olarak tüketilmeye hazır hale gelmiş olur.
Göbek Kaşar Nasıl Üretilir?
Kars kaşarı yapılırken beyaz peynirin haşlanmasından sonra, ustalar tarafından yoğurma işlemi bittikten sonra ve kalıplara dökülmeden hemen önce kaşarın boğumlanan kısmından kaşarın büyüklüğüne ve ağırlığına göre ağırlığı değişen bir parça kopartılır. Bu parçaya “kaşar göbeği” yapılan işleme de “göbek bağlama” denir. Eğer bu tekrar kaşar imalatına katılmayıp da tüketmek için ayrılırsa buna “göbek kaşar” denir.
TappTaze..
__________________ #MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦ {22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ} |
| |