15 Ocak 2022, 13:19
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Bal Nasıl Saklanmalıdır?
Gerçek bal şekerlenir mi yazımızda belirttiğimiz gibi aslında gerçek bal şekerlenir ve bunun temel nedeni de balın doğal ortamı olan kovan haricinde bir yerde bulunmasıdır. Gerçek bal kovanda şekerlenmez ancak kovan dışında şekerlenirse, bu balın saklama koşullarının ne kadar önemli olduğunu gösterir. Şunu da tekrar hatırlatmakta yarar var ki, balın şekerlenmesi balın yapısını bozan bir durum değildir. Şekerlenen bal sadece görüntü ve kıvam olarak değişikliğe uğrayacaktır.
Bal Nasıl Saklanmalıdır:
Havadaki nemin emilimi balın kıvamını ve tadını değiştirebilir. Bu nedenlei bal mutlaka hava almayan bir kavanozda saklanmalıdır.
Buzdolabında saklanmamalıdır.
Mutfak dolabında, doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde saklanması idealdir. 10 – 20 derece arası sıcaklıklar idealdir.
Fırın ya da ocak gibi ısı kaynaklarına yakın olmamalıdır, ısıl işlem balın yapısını bozabilir.
Bala su karıştırılmamalıdır, özellikle ıslak kaşık ile kavanozdan bal alınmamalıdır.
Bal kavanozuna girecek kaşık temiz olmalıdır, aksi halde balda bakteri üreyebilir.
Depolamak amacı ile bal aldıysayınız, balı buzluğa koyabilirsiniz. Ancak bal donduğu zaman içinde bulunan sudan ötürü hacmi artar, bu nedenle dondurulacak balın bulunduğu kabın üzerinde bir miktar boşluk bulunması gerekir.
Bal Şekerlenirse Ne Yapmalı?
Eğer bal kristalize olursa tavsiyemiz bu şekilde tüketmeye devam etmenizdir çünkü lezzet ve kalite olarak değil sadece görünüm olarak bir değişim olmuştur. Ancak illa ki eski görüntüsüne kavuşmasını istiyorsanız çok basit bir yöntemle eski görünümüne geri getirebilirsiniz. Sıcak su dolu bir kaba bal kavanozunu oturtursanız (benmari yöntemi) kısa süre içerisinde kristaller yok olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken kon[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ardan biri de balın sıcaklığının kesinlikle 45 dereceyi geçmemesidir, eğer geçerse hem besin değerini kaybeder hem de HMF (hidroksimetilfurfural) denen kanserojen madde oluşumu başlayabilir. HMF ısıl işlemlerde ortaya çıkan bir maddedir ve bu nedenle zeytinyağı, keçiboynuzu özü gibi ürünlerin de mutlaka soğuk sıkım olarak tüketilmesini tavsiye ediyoruz.
TappTaze..
__________________ #MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦ {22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ} |
| |