14 Ocak 2022, 18:43
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?
Bal, arıların çiçeklerden topladıkları nektarı, vücutlarından salgıladıkları enzimlerle işledikleri besleyici, dayanıklı ve yoğun kıvamlı bir besindir.
Vücutlarındaki salgılar balın içerisine diaztas enzimi ve prolin proteini gibi önemli enzim ve proteinler karıştırır. Günümüzde o kadar çok sahte bal türedi ki herkes gerçek balı çok kolay şekilde ayrıştıracak bir yöntem peşine düştü. Maalesef gerçek bal evde basit yöntemlerle anlaşılamaz ve laboratuar testlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Bal Testi ve Analizlerinde Önemli Noktalar Nelerdir?
Balın bileşimini etkileyen başlıca 3 faktör vardır:
Nektarın hangi bitkilerden toplandığı
Balın hangi mevsimde elde edildiği
Balın elde edildiği iklim koşulları
Balın İçeriğinde Neler Vardır?
Bal ağırlıklı olarak karbonhidratlardan oluşmaktadır. Çoğunluğu fruktoz ve glikoz olmak üzere % 70 – 80 oranında şeker içermektedir ve balın akışkanlığını değiştiren temel faktördür. Baldaki ikinci en yüksek içerik sudur. Bal %20’den daha az su içerir. Balda karbonhidrat ve su haricinde bulunan diğer madeler: mineraller, aminoasitler, diğer asitler, enzimler ve vitaminlerdir.
Balın içersinde bulunan en önemli mineraller potasyum, kalsiyum ve fosfordur.
100 gr balda 40 – 100 mg arası aminoasit bulunmaktadır.
Balda formik asit, laktik asit, sitrik asit, malik asit gibi birçok farklı organik asit bulunmaktadır, bala koku veren de bu organik asitlerdir.
Balda en çok invertaz enzimi bulunur ve nektarı bala döndürür.
Balda B, C, E ve K vitaminleri bulunur.
Gerçek bal için yapılması gereken testler nelerdir?
Bal Nasıl Sınıflandırılır adlı yazımızda da bahsettiğimiz gibi ballar kaynağına göre iki çeşittir:
Çiçek veya Nektar Balı: Doğrudan bitkilerin çiçeklerindeki nektardan dönüştürülen ballardır. Örnek olarak çiçek balı, kekik balı, kestane balı, narenciye balı, geven balı, papatya balı verilebilir.
Salgı Balı: Ağaçlarda yaşayan böceklerin salgılarını toplayan arıların bunu bala dön[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]mesi sonucu oluşur. Örnek olarak çam balı ve meşe balı verilebilir.
Balın çiçek balı ya salgı baı olmasına göre bal testlerinde aranan kriterler de değişmektedir:
Nem Oranı: Her iki bal türünde de en fazla %20
Sakaroz Miktarı: Çiçek balında 100 gramda en fazla 5 – 15 gram, Salgı balında 100 gramda en fazla 5 – 10 gram
Fruktoz ve Glikoz Miktarı: Çiçek balında 100 gramda en az 60 gram, Salgı balında 100 gramda en az 45 gram
Diastas Sayısı Testi: Her iki bal türünde de en az 8 olmalıdır
Prolin Miktarı: Her iki bal türünde de kilogramda en az 180 mg olmalıdır
Delta C4 Şeker Değeri: En az %7 olmalıdır
HMF Testi: En yüksek 40mg/ kg olmalıdır
Naftalin Miktarı: Her iki bal türünde de en fazla kilogram başına 10 ppb olmalıdır
Serbest Asitlik Miktarı: Her iki bal türünde de en fazla kilogram başına 50 meg olmalıdır
Suda Çözünmeyen Madde Miktarı: Her iki bal türünde de 100 gramda 0.1 gram
Bal analizi 3 ana başlık altında yapılır:
Dekstrin miktarı tespiti: Bu test balın sahte olup olmadığını niteliksel olarak ölçer. Test sonucuna göre eğer test tüpünde hahverengi – sarı renk gözleniyorsa, bu hakiki bal demektir.
HMF (hidroksimetil furfurol) miktarı tespiti: HMF ısıl işlemlerde ortaya çıkan kanserojen bir maddedir.
Nem oranı tespiti: Refraktrometre cihazı ile ölçülür, en fazla %20 olmalıdır.
Kaynaklar:
Crane, E., 1975. Honey: A Comprehensive Survey. Heinemann in Co-operation with International Bee Research Association. London. UK. 608 pp.
TappTaze..
__________________ #MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦ {22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ} |
| |