Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28 Kasım 2021, 06:43   #1
Çevrimdışı
Tanem
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Etkili Kitap Okuma




Sevgili Öğretmenler,

Pek çok araştırma çocukların ilerde iyi birer okuyucu olmaları için, bolca okumanın önemini ortaya koymuştur. 22.000 çocuk üzerinde yapılan bir araştırma bebekliklerinden itibaren haftada en az üç kez kitap okunan anasınıfı çocuklarının dil becerilerinin, daha az okunan yaşıtlarına göre ciddi anlamda ileri olduğunu göstermiştir. Okuma, okulda akademik başarı açısından en önemli konulardan biridir. Çünkü çocuk diğer konuları anlamak için önce okuyabilmelidir. Örneğin, bir çocuğun matematik problemini çözebilmesi için önce okuması gereklidir.

Okul öncesi eğitim kurumlarının ve sizlerin çocukların kitapla buluşmasında onlara kitabı sevdirme konusunda çok önemli bir rolü vardır. Kitap okuma zamanlarını etkili ve eğlenceli hale getirebilmek için birkaç öneri:

Kitap okuma öncesinde, okunacak kitabın mutlaka daha önceden prove edilmiş olması gerekir.
Kitabı okurken, çocukların dikkatini çekebilecek ve okuma öncesinde kitapla ilgili konuşmayı kolaylaştıracak; maske, şapka, kolye gibi farklı malzemeler kullanılabilir.
Kitabı okumaya başlamadan önce merak uyandırıcı bir giriş yapmak da çocukların dikkatini kitaba toplayabilmek açısından önemlidir.
Kitabı okurken tüm çocukların sizi ve kitabı görebildiğinden emin olmak gerekir. Bunun için de, yerde ve U düzeninde oturulması işinizi kolaylaştıracaktır.
Kitabı okumaya başlamadan önce kapağı göstererek kitabın neyle ilgili olduğu konusunda çocukların tahminlerde bulunmasını sağlayın.
Kitabın adını, yazarını, çizerini çocuklara okuyun; bu sayede bir kitabın birden fazla kişi tarafından oluşturulduğuyla ilgili bir fikirleri olacaktır.
Kitabı yavaş bir şekilde okumak önemlidir; bu sayede siz okurken çocukların düşünmesine, algılamasına fırsat vererek kitabı akıllarında canlandırmalarını sağlayabilirsiniz.
Kitabın resimlerini parmağınız ile gösterin, dikkatlerini resimleri göstererek çekmeye çalışın.
Kalabalık gruplarda çocuklar kitabın resimlerini görmekte zorlanabilirler. Bu nedenle ilgili sayfayı okumayı bitirdiğinizde, her çocuğun resimleri görebildiğinden emin olmak için grupta kitabı çocukların görebileceği bir şekilde yavaşça havada dolaştırın.
Hikayede gerçekleşen olayların gidişatına uygun olarak ses tonunuzu, jest ve mimiklerinizi ayarlamanız, yine çocukların dikkatini çekmek açısından önemlidir. İlginin dağıldığı noktada da ses tonunuzda oynama yaparak dikkatleri kitaba çekebilirsiniz—düşürün, gizem yaratın, yükseltin, karakter canlandırması yapın.
Kitabı okurken de beden dilinizi, kitaptaki olaylara uygun bir şekilde kullanmanız, yine çocukların dikkatini çekmek için önemlidir. Örneğin kitapta küçük bir kediden bahsederken; “Bu kedinin minicik bir gövdesi varmış” derken aynı zamanda kollarınızı da kavuşturup, küçülerek beden dilinizle de minik bir kediyi canlandırmanız çocukların hayal güçlerini destekleyecek ve dikkatlerini çekecektir.
Kitabı okurken çocuklara sorular sorun; Kitabı okuma sırasında ve kitap okuma sonrasında çocuklara sorulabilecek bazı soruları hazırlamak, çocukların bilişsel ve dil gelişimlerini desteklenmesine yardımcı olacaktır.
Çocuklara hikayeye dair fikirlerini sorun; “Kitabı sevdiniz mi?”, “Kitapta neyi sevdiniz?”, “Neyi sevmediniz?”, “Kitabı okurken nasıl hissettiniz?”, “Neden?”
Kitapla ilgili sormak istedikleri bir şey olup olmadığını sorun. Sorulan sorulara önce diğer çocuklardan cevap isteyin; siz cevabınızı en son söyleyin.
Kitapla ilişkili etkinlikler hazırlayarak, kitap okuma oturumu sonrasında çocuklarla birlikte bu etkinlikleri gerçekleştirebilirsiniz.
Çocuklarla birlikte keyifli okumalar!

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver