Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Ocak 2021, 03:57   #1
Çevrimdışı
Sarya
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karpuz Nasıl Yetiştirilir




Karpuz Nasıl Yetiştirilir?

Kabakgiller Citrullus vulgaris ateşindendir eşsiz meyvemiz. Afrika kökenlidir. Zamanla gemilerle Akdeniz ülkelerine taşınmış; oradan da tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüzde dünya üzerinde yaklaşık 500 türü vardır.

Dünya karpuz üretiminin yüzde 20’si ülkemizde yapılır. Yazın vazgeçilmezi, sıcak günlerin serinleten ilacı gibidir karpuz; zira yüzde 90’ı sudan oluşur. Peynir yanında, meyve salatasında her öğün yanınızda olacak bir tattır o.

Yetiştirilmesi

â–* Sıcak iklim bitkisidir. Ilıman iklimlerin dışında yetiştirilmesi zordur. Yetişirken don tehlikesi olmamalıdır.â–* Ekimi basittir. Şubat ayında ekerseniz, temmuzda afiyetle yiyebilirsiniz.
â–* Tohum ekiminde toprak sıcaklığına dikkat edin. 12 derecenin üzerinde olmalıdır.â–* Rutubetli ortamları sevmez,â–* Derin, geçirgen ve su tutma kapasitesi yüksek kumlu toprağa bayılır. Ağır killi topraklar ve hafif topraklarda çok iyi gübrelemeyle karpuz yetiştirebilirsiniz.
â–* 75 santimetre aralıklarla, çukurlara 2-3 adet çekirdek yani tohumları bırakın. Üzerini 5-6 santimetre toprakla örterek hafifçe bastırın.â–* Sulamaya dfkkat edin. Fide çıkana kadar bol su ister. Daha sonra normal sulanır,â–* Meyve oluştuktan sonra 15 günde bir sulama yapın.
â–* Bozuk fideler diğerlerini de etkiler, temizliğe dikkat!â–* Doğal gübreye bayılır.â–* Meyve büyüdükten-sonra meyve sapları inceldiğinde ve kabuk olgun parlaklığa ulaştığı zaman elle zedelemeden koparabilirsiniz.

Seçimi

â–* Tatlı, sulu, olgun bir karpuz seçmek için kabuğunun rengi parlak değil, mat olmalıdır.â–* Hafifçe kazıdığınızda yeşil kısım kolayca çıkmalıdır.
â–* Karpuzun şekli simetrik; toprağa oturan kısmı açık sarı renkte olmalıdır. Beyaz ya da yeşil olmamalıdır.â–* Eğer kesmece karpuz alacaksanız iç rengi parlak kırmızı olmalıdır. Çekirdeklerinse koyu kahverengi ya da siyah olmasını tercih edin.
â–* Çekirdeksiz karpuz istiyorsanız, dikkat etmelisiniz. Çünkü çok fazla beyaz çekirdek karpuzun olgunlaşmadan toplandığını gösterir.

Faydaları

â–* Karpuz C vitamini deposudur. Antioksidandır.â–* Kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerir.
â–* içerdiği yüksek potasyum sayesinde kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.â–* iyi bir lif kaynağıdır. Bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede rol oynar.â–* Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı maddeyle tansiyonu düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
â–* Yağ ve kolesterol içermez, Kalorisi düşük olduğu için yaz aylarında yapılan diyetlerde oldukça sık kullanılır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet bizimmekan