13 Kasım 2020, 18:23
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Klasik Mantıkta Önermeler Arası Karşı Olma İlişkisi Nedir? Ne Değildir?
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Klasik Mantıkta Önermeler Arası Karşı Olma İlişkisi Nedir? Ne Değildir?
Klasik Mantıkta terimleri aynı olan iki önermenin ya nitelik, ya nicelik, ya da hem nitelik hem nicelik bakımından birbirinden farklı olmasına, “Karşı Olma” denir.
Karşı olma durumundaki önermeler; karşıt, altık ve çelişik olmak üzere üçe ayrılır. Bu karşıtlıkları daha net olarak kavrayabilmek için aşağıdaki karşı olma karesi’ni inceleyebilirsiniz: Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
“Karşı Olma Karesi” (Aristoteles Karesi olarka da adlandırılır) adı verilen bu tablodan anlayacağımız şeyler şunlar olmalıdır: - Tümel olumlu önermeler (A) ile tümel olumsuz önermeler (E), birbirleriyle üst karşıtlık ilişkisine sahiptir. Örneğin, “Bütün kitaplar değerlidir.” önermesinin üst karşıtı, “Hiçbir kitap değerli değildir.” önermesidir.
- Tikel olumlu önermeler (I) ile tikel olumsuz önermeler (O), birbirleriyle alt karşıtlık ilişkisine sahiptir. Örneğin, “Bazı kalemler yeşildir.” önermesinin alt karşıtı, “Bazı kalemler yeşil değildir.” önermesidir.
- Tümel olumlu önermeler (A) ile tikel olumsuz önermeler (O), birbirleriyle çelişik önermelerdir. Örneğin, “Bütün kadınlar güzeldir.” önermesinin çelişiği, “Bazı kadınlar güzel değildir.” önermesidir.
- Tikel olumlu önermeler (I) ile tümel olumsuz önermeler (E), birbirleriyle çelişik önermelerdir. Örneğin, “Kimi insanlar sarışındır.” önermesinin çelişiği, “Hiçbir insan sarışın değildir.” önermesidir.
- Tümel olumlu önermeler (A) ile tikel olumlu önermeler (I), birbirlerine karşı altık önermelerdir. Örneğin, “Bütün okuyanlar hayata renkli bakar.” önermesi ile “Bazı okuyanlar hayata renkli bakar.” önermesi birbirlerine karşı altık önermelerdir.
- Tümel olumsuz önermeler (E) ile tikel olumsuz önermeler (O), birbirlerine karşı altık önermelerdir. Örneğin, “Hiçbir tembel başarılı değildir.” önermesi ile “Kimi tembeller başarılı değildir.” önermesi birbirlerine karşı altık önermelerdir.
A-E = Üst Karşıt.
I-O = Alt Karşıt.
A-O = Çelişik.
I-E = Çelişik
A-I = Altık.
E-O = Altık. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________ English Preparatory Department School of Foreign Languages Assistant English Teacher Ankara Baskent University 2017-18 “Benim, senden öncem ve senden sonram yok, yalnızca sen varsın...” C.A - 31.12.2010 - ∞ English Language and Literature Faculty of Humanities and Letters Ankara Bilkent University 2010-15 |
| |